Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι διεκδικήσεις των φοιτητών δείχνουν τον δρόμο!

Οι διεκδικήσεις των φοιτητών και των φοιτητριών, οι αγώνες που αναπτύσσονται στα Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και σε αυτά του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας στην Καβάλα, εδώ και λίγες μέρες, προσφέρονται για χρήσιμα συμπεράσματα. Εξελίσσονται σε συνθήκες οξυμένων προβλημάτων, επίθεσης στα δικαιώματα των φοιτητών και συνολικά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, και συνοδεύονται από κυβερνητικές «νουθεσίες» τύπου «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», στο όνομα «του δύσκολου χειμώνα που έρχεται», και καλέσματα σε «αναμονή για τις εκλογές» από τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο αγώνας και η κατάκτηση δωρεάν μετακίνησης με τα ΜΜΜ των φοιτητών της Ξάνθης, δωρεάν σίτισης όλων των πρωτοετών φοιτητών του ΔΠΘ και για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια των φοιτητών στην Καβάλα, έχουν μεγάλη αξία, γιατί εκτός από το ότι ανακουφίζουν οικονομικά τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουν σε αυτήν τη νέα φάση της ζωής τους, γιατί όντως - όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΝΕ - «τα καλύτερα είναι μπροστά! Θα τα κερδίσουμε με το κεφάλι ψηλά». Και έχει σημασία ότι μαζί με τα πρώτα μαθήματά τους στο πανεπιστήμιο, αυτά τα «αγωνιστικά μαθήματα» τα παίρνουν εκατοντάδες φοιτητές με το «καλημέρα» της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Σε αυτές τις διεκδικήσεις η ΚΝΕ είναι πρωταγωνίστρια, με τα μέλη και τους φίλους της να πρωτοστατούν στην οργάνωση, στη συσπείρωση των φοιτητών και των φοιτητριών στους Συλλόγους τους, στις αγωνιστικές μορφές διεκδίκησης, με ανιδιοτέλεια και μαχητικότητα. Προβάλλοντας αιτήματα και διεκδικήσεις για τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, τα μέλη της ΚΝΕ ανοίγουν τη συζήτηση μέσα στους νέους για την αιτία και τους πραγματικούς υπεύθυνους όλων όσα αντιμετωπίζουν. Τι φταίει σήμερα και χιλιάδες απόφοιτοι του Παιδαγωγικού είναι άνεργοι ενώ υπάρχουν χιλιάδες κενά στα σχολεία; Είναι αντικειμενικό να μην υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια εστιών τη στιγμή που για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες φτιάχτηκαν μέσα σε λίγες βδομάδες εκατοντάδες κλίνες διαμονής στην Αλεξανδρούπολη; Τι φταίει και σε μια περιοχή με εγκαταστάσεις πετρελαίου, αγωγούς φυσικού αερίου, με σχέδια αποθήκευσης LNG, χιλιάδες φοιτητές φοράνε ισοθερμικά και σκουφιά τον χειμώνα μέσα στο σπίτι τους, επειδή δεν αντέχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και πετρελαίου;

Η ΚΝΕ, άλλωστε, ως Νεολαία του ΚΚΕ, και θέλει και μπορεί να δείχνει τις αιτίες των προβλημάτων, άρα και τη διέξοδο, να ριζοσπαστικοποιεί συνειδήσεις, να εμπνέει ευρύτερα τμήματα της νεολαίας.

Γιατί μόνο η ΚΝΕ δουλεύει με όρους προοπτικής σε κάθε αγώνα που έχει συμβολή στην ανάπτυξή του. Αναδεικνύει με την κατάλληλη επεξεργασία την ανάγκη σύγκρουσης με το καπιταλιστικό σύστημα.

Μόνο η ΚΝΕ έχει σαφές σχέδιο για την οργάνωση της πάλης της νεολαίας, για τη βελτίωση του συσχετισμού σε κάθε χώρο, αξιοποιεί «και το μισό βήμα μπροστά» που κάνει ένας νέος ή μια νέα για να τον κάνει να πιστέψει στις δυνάμεις του, στην αξία του συλλογικού αγώνα και της αλληλεγγύης, προβάλλει την ανάγκη συμπόρευσης του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα.

Μόνο η ΚΝΕ, με την παρέμβαση των μελών της στις συζητήσεις και στις συλλογικές διαδικασίες, συμβάλλει ώστε να διαμορφώνεται πλαίσιο πάλης, μέσα από τη ζωντανή αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις στο κίνημα, στην ίδια την εξέλιξη του αγώνα, και επιδιώκει να αναδεικνύει στις συνειδήσεις όλο και περισσότερων νέων το κύριο: Ποιοι και γιατί στερούν τα δικαιώματα της νεολαίας, πώς και με ποιους μπορεί να τα κατακτήσει, τι αγώνας χρειάζεται και με ποια κατεύθυνση. Το πλαίσιο πάλης άλλωστε, όπως δείχνει και η πρόσφατη πείρα μας, είναι η αφετηρία για να ξεδιπλώνουμε μια πολύπλευρη ιδεολογική - πολιτική παρέμβαση της ΚΝΕ, ώστε να αποκαλύπτουμε τις δυνατότητες και τους όρους για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες.

Γι' αυτό, μας γεμίζουν με αισιοδοξία τα βήματα που κάνουμε και στεκόμαστε με αίσθημα αυξημένης ευθύνης μπροστά στο καθήκον ισχυροποίησης της ΚΝΕ σε όλες τις συνθήκες.

Θα τα καταφέρουμε!


Σταύρος ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ