Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Είναι πολιτική επιλογή η αντιμετώπιση της ζωής ως «κόστους»

Στην «Παμμακάριστο», δευτεροβάθμιο νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας, δεν εφημερεύει καθημερινά αναισθησιολόγος. Δεν υπάρχει δηλαδή μια ειδικότητα πρώτης γραμμής, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορούν να γίνουν τακτικά χειρουργεία, αλλά και να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται. Για να το πούμε πολύ απλά, σε ένα νοσοκομείο χωρίς αναισθησιολόγο, αν ένας ασθενής επιδεινωθεί και χρειαστεί να διασωληνωθεί για να υποστηριχθεί μηχανικά η αναπνοή του, αυτό δεν μπορεί να γίνει, με απρόβλεπτες συνέπειες ακόμα και για την ίδια του τη ζωή. Τι μέτρα πήρε γι' αυτό η 1η ΥΠΕ μετά από μήνες που λειτουργεί έτσι το νοσοκομείο; Με απόφαση του διοικητή Π. Στάθη, ανακοινώθηκε η «εκ περιτροπής κάλυψη με ιατρό της εν λόγω ειδικότητας μετακινούμενο ανά ημέρα από κάθε νοσοκομείο αρμοδιότητας 1ης ΥΠΕ εκ του συνόλου των νοσοκομείων». Οι συνέπειες ήταν άμεσες στο «Σισμανόγλειο», για παράδειγμα, που ήταν το πρώτο νοσοκομείο από το οποίο μετακινήθηκαν δύο αναισθησιολόγοι, όπου μειώθηκαν οι χειρουργικές αίθουσες κατά μία, βάζοντας φρένο σε προγραμματισμένες επεμβάσεις για τις οποίες οι ασθενείς μπορεί να περίμεναν μήνες.

Στο Κρατικό Νίκαιας, τριτοβάθμιο νοσοκομείο στον Πειραιά, στο οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να επενδύσει μάλιστα κάποια εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να φτιάξει Κέντρο Τραύματος, δεν εφημερεύει καθημερινά ακτινολόγος. Δηλαδή σε ένα νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονται εκατοντάδες ασθενείς, γίνονται καθημερινά δεκάδες χειρουργεία, δεν υπάρχει όλες τις μέρες γιατρός για να γνωματεύσει μια αξονική τομογραφία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ένας ασθενής αφού χειρουργηθεί πονέσει ή ανεβάσει πυρετό, θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι την επόμενη ή τη μεθεπόμενη μέρα αν είναι Σαββατοκύριακο. Αν ένας ασθενής από τους δεκάδες που νοσηλεύονται στις παθολογικές κλινικές δυσπνοήσει ξαφνικά ή σταματήσει να έχει επικοινωνία, οι γιατροί δεν θα μπορούν να κάνουν αξονική τομογραφία, όπως δεν μπορούσαν και πριν από 40 χρόνια. Τι μέτρα πήρε γι' αυτό η 2η ΥΠΕ; Αποφάσισε τη μετακίνηση για 15 ημέρες ενός ακτινολόγου από το Νοσοκομείο της Ικαρίας! Από το Νοσοκομείο Ικαρίας, ενός νησιού 9.500 περίπου κατοίκων, στο οποίο μένει μόνο μία ακτινολόγος πλέον και δεν θα μπορούν ούτε εκεί να γίνονται αξονικές τομογραφίες.

Θα αναρωτηθεί κανείς... Δεν καταλαβαίνουν οι διοικητές των ΥΠΕ, το υπουργείο ότι μετακινώντας από το ένα νοσοκομείο για να καλύψουν τα κενά του άλλου, δημιουργούνται πολλαπλάσια προβλήματα; Οτι μετακινώντας π.χ. αναισθησιολόγους από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της ΥΠΕ στην «Παμμακάριστο» κλείνουν χειρουργικές αίθουσες, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται και να καθυστερούν ακόμα περισσότερο τακτικά χειρουργεία; Οτι μετακινώντας τον ακτινολόγο από την Ικαρία, ένα νησί 9.500 κατοίκων, μένει με έναν μόνο ακτινολόγο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν αξονικές τομογραφίες, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται; Οτι ένας γιατρός πριν δώσει αναισθησία σε έναν ασθενή πρέπει να γνωρίζει τον χώρο στον οποίο εργάζεται, τα μηχανήματα με τα οποία δουλεύει, το προσωπικό με το οποίο θα συνεργαστεί άμεσα, κάτι το οποίο φυσικά δεν μπορεί να γίνει σε μια ημέρα;

Φυσικά και τα γνωρίζουν! Και αν δεν τα ήξεραν ήδη από πριν, τους τα έχουμε επισημάνει οι υγειονομικοί με τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες μας. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η υποστελέχωση των νοσοκομείων, είναι πολιτική επιλογή η αντιμετώπιση των γιατρών σαν περιοδεύοντος θιάσου που καλύπτει κενά, είναι πολιτική επιλογή να μην προκηρύσσονται όλες οι κενές θέσεις ούτως ώστε να καλυφθούν άμεσα με μόνιμο προσωπικό. Εν τέλει είναι πολιτική επιλογή να αντιμετωπίζουν τις ζωές μας σαν κόστος.

Και κάτι ακόμα... Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποδεικνύεται και πολύ ευνοϊκή για τους επιχειρηματίες της Υγείας που είναι έτοιμοι να συμπράξουν διαφορών ειδών συμβάσεις με τα νοσοκομεία, πουλώντας ακόμα και γνωματεύσεις εξετάσεων με το κομμάτι.

Να ενημερώσουμε λοιπόν την κυβέρνηση, τις ΥΠΕ, τις διοικήσεις των νοσοκομείων και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, ότι οι υγειονομικοί θα υπερασπιστούμε τα νοσοκομεία και τους ασθενείς μας. Δεν θα ανεχτούμε τη συνεχή υποβάθμισή τους, τη συνεχή απαξίωση της δουλειάς μας, το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας. Θα βρείτε μπροστά σας όχι μόνο εμάς, αλλά και όλο τον λαό!


Μαίρη ΑΓΡΟΓΙΑΝΝΗ
Γραμματέας στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, γιατρός στο ΓΝ Νίκαιας

Ποιοι κόπτονται πρώτοι απ' όλους για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Τι εννοεί η κυβέρνηση όταν λέει ότι θα ξεπεραστεί ένα εμπόδιο για την ακαδημαϊκή και αναπτυξιακή πορεία της χώρας

«Σύντομα θα καταθέσουμε το σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. (...) Θα είμαστε αυστηροί στις ακαδημαϊκές και λειτουργικές προδιαγραφές, τις οποίες ήδη συνδιαμορφώνουμε με την ΕΘΑΕΕ. (...) Υπάρχει ήδη σημαντικό ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις».

Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από την τελευταία συνέντευξη του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, στο «Πρώτο Θέμα» την περασμένη Κυριακή. Πράγματα που λίγο - πολύ τα επαναλαμβάνει διαρκώς, προσπαθώντας να «ανοίξει την όρεξη» σε ιδρύματα και επιχειρήσεις για ...επενδύσεις.

Τον Σεπτέμβρη σε πολλά ρεπορτάζ διαφημίστηκε κατά κόρον η πρόθεση του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Λευκωσίας, από κοινού με το fund «CVC Capital Partners» (έχει τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια «Υγεία», «Metropolitan», «Μητέρα», «Λητώ» κ.ά.), να επενδύσει στην ίδρυση Ιατρικής Σχολής, ανιχνεύοντας τη δυνατότητα να στήσει την έδρα της Σχολής πέριξ του Ελληνικού. Την ίδια περίοδο αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα το ενδιαφέρον ενός ισπανικού ΑΕΙ να επενδύσει, ενώ ένα άλλο fund, που διαχειρίζεται πολλά μη κρατικά - ιδιωτικά πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες του κόσμου, εμφανίζεται να αναζητεί χώρο και να εκφράζει ενδιαφέρον για σχολές Ιατρικής, Νομικής και Πληροφορικής.


Μαζί με τα παραπάνω, πριν λίγες μέρες εμφανίστηκε πληρωμένη καταχώρηση σε μέσα ενημέρωσης για την «πρώτη στην Ελλάδα ιδιωτική Πανεπιστημιακή Κλινική στην Αποκατάσταση», από το Μητροπολιτικό Κολέγιο, που δήθεν μάλιστα θα παρέχει και δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες στο κοινό, ενώ παράλληλα θα εκπαιδεύονται σε αυτή οι σπουδαστές του Κολεγίου. Στο θέμα αντέδρασαν άμεσα οι Πανελλαδικοί Σύλλογοι Εργοθεραπευτών, Φυσικοθεραπευτών, Λογοπαθολόγων - Λογοθεραπευτών και Διαιτολόγων - Διατροφολόγων, δηλώνοντας ότι τα κολέγια είναι Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και όχι πανεπιστήμια και ότι η αδειοδότηση ιδιωτικών κλινικών Υγείας διέπεται από συγκεκριμένους νόμους, ενώ η Περιφέρεια Αττικής δήλωσε ότι δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση δημιουργίας χώρου τέτοιας κλινικής αποκατάστασης και δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα καμία σχετική άδεια λειτουργίας. Ωστόσο η διευθύνουσα σύμβουλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου «Μητροπολιτικό - ΑΚΜΗ», Καλλιόπη Ροδοπούλου δήλωσε ότι «το Μητροπολιτικό Κολέγιο θα είναι το πρώτο Κολέγιο που θα λάβει άδεια Ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα».

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Εκπαιδευτικός Ομιλος «Μητροπολιτικό - ΑΚΜΗ» έχει ήδη αγοραστεί, από τις αρχές της περασμένης άνοιξης, από το fund «BC Partners». Το «BC Partners» είναι το ένα από τα δύο μεγαλύτερα σε επενδύσεις funds στην Ελλάδα, με τη «Nova» (μετά τη συγχώνευσή της με τη «Wind») και την αλυσίδα καταστημάτων «Pet City». Ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της «BC Partners», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά την περίοδο εξαγοράς του κολεγίου: «Η αγορά της Μεταδευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει προοπτικές. Πρώτα απ' όλα, το ποσοστό της ιδιωτικής Εκπαίδευσης στο κομμάτι αυτό εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες. Οσο περνάει ο καιρός και όσο βελτιώνεται το προϊόν που θα δίνουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τόσο περισσότερο θα δούμε αύξηση στην ιδιωτική Εκπαίδευση». Και ειδικά για το κολέγιο που αγόρασε είπε: «Μιλάμε για τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη στην αγορά, με 22.000 φοιτητές, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και το πλέον ολοκληρωμένο πακέτο προγραμμάτων σε πτυχία, προγράμματα αλλά και μια καλή γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας, με 27 campus και δομές. Και, φυσικά, έχει ένα αναγνωρίσιμο brand και μια πολύ καλή φήμη». Μιλάμε δηλαδή ξεκάθαρα με όρους αγοράς, προϊόντων, κερδών κ.λπ., από μια επιχείρηση που έχει μια εταιρεία τηλεφωνίας, μια αλυσίδα εμπορικών καταστημάτων και ...έναν εκπαιδευτικό όμιλο.


Με άλλα λόγια, οι ...πρυτάνεις των ιδιωτικών πανεπιστημίων που τόσο διαφημίζει η κυβέρνηση είναι managers σε διεθνή επενδυτικά μεγαθήρια, που διαχειρίζονται δισ. ευρώ και αναζητούν κερδοφόρες επενδύσεις για τα κέρδη των μετόχων τους. Από εκεί ξεκινάει και εκεί τελειώνει το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης για το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: Να αφαιρέσει και τα τελευταία προσχώματα για τα κεφάλαια που αναζητούν κερδοφόρα διέξοδο στο έδαφος της Παιδείας - εμπόρευμα. Εκεί συναντιέται άλλωστε και με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα.

Οταν λοιπόν ο υπουργός Παιδείας λέει ότι «το κρατικό μονοπώλιο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελεί έναν αναχρονισμό που καθιστά την Ελλάδα διεθνή εξαίρεση», όταν λέει η κυβέρνηση ότι το άρθρο 16 είναι ένα εμπόδιο για την ακαδημαϊκή και αναπτυξιακή πορεία της χώρας, απευθύνεται ξεκάθαρα στο κεφάλαιο, στους επενδυτές, σε όλους όσοι φιλοδοξούν να βγάλουν κέρδη, πρώτα απ' όλα από τους μελλοντικούς φοιτητές - πελάτες.

Και υπάρχει και κάτι ακόμα: Τα προγράμματα σπουδών και τα πτυχία των κολεγίων τα πιστοποιούν ξένα πανεπιστήμια. Υπάρχουν δηλαδή ήδη παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, με συμφωνίες δικαιόχρησης με τα κολέγια. Οπως φαίνεται από τα παραπάνω, αυτά θα είναι και τα πρώτα που θα σπεύσουν να πιστοποιηθούν ως πανεπιστήμια, με βάση τα κριτήρια που θα φέρει το αναμενόμενο (για τον Δεκέμβρη) νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Με άλλα λόγια, το πρώτο βήμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας θα είναι η αναμόρφωση του χώρου των κολεγίων και η επιβίωση αυτών που έχουν κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές, προσωπικό, προγράμματα κ.λπ. Ομως, με μια απλή σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών των κολεγίων με αυτά των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ σε ομοειδή αντικείμενα, μπορεί να δει ο καθένας ότι μιλάμε για άλλες ποιότητες και άλλα επίπεδα σπουδών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ