Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Εξοικονομώ» ... Τμήματα, το «πρόγραμμα» του ΥΠΑΙΘ στα πανεπιστήμια

Αυτήν τη φορά ο «εξορθολογισμός» των δαπανών στα πανεπιστήμια θα φέρει τη σφραγίδα της μείωσης των δημόσιων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, ή πιο απλά το ΥΠΑΙΘ σχεδιάζει να κλείσει Τμήματα των δημόσιων πανεπιστημίων. Αυτό αναπαράγεται τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να προχωρήσει με νομοσχέδιο σε αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, με το «μοντέλο» της ακαδημαϊκής και χωροταξικής αναδιάρθρωσης που εφαρμόστηκε το 2023 για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Θυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είχαν σηκώσει πολλές αντιδράσεις για όλες σχεδόν τις αντιεπιστημονικές αλλαγές που έφερνε, με αξιοσημείωτη τη συγχώνευση 3 Τμημάτων διαφορετικών επιστημονικών αντικειμένων σε 1 και τη συγκρότηση ενός Τμήματος - «σούπα», που περιλαμβάνει από Ελληνική Φιλολογία μέχρι Εφαρμογές Ψηφιακών Τεχνών!

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ «έσπειραν» με τη δική τους πολιτική τα λεγόμενα «Τμήματα χαμηλής ζήτησης», διότι πρόσθεσαν νέους άδικους κόφτες για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, όπως αυτός της ΕΒΕ. Γιατί η ανυπαρξία φοιτητικής μέριμνας και το τεράστιο κόστος ζωής και σπουδών εκτός μόνιμης κατοικίας κάνουν απαγορευτική για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών τη φοίτηση του παιδιού της στο πανεπιστήμιο, ακόμα κι αν περάσει.

Και αξιοποιούν αυτό ως πρόσχημα για να «θερίσουν» λουκέτα σε Τμήματα και σχολές. Το έργο το έχουμε ξαναδεί και με κυβέρνηση ΝΔ, και με ΠΑΣΟΚ, και με ΣΥΡΙΖΑ. Αντιεπιστημονικές συγκολλήσεις αντικειμένων, συρρίκνωση επαγγελματικών προοπτικών, φοιτητές - πειραματόζωα και διδάσκοντες «στον αέρα».

Είναι δε προκλητικό το επιχείρημα ότι δήθεν έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας των πτυχιούχων. Ενα απλό παράδειγμα για το ψεύδος του ισχυρισμού αυτού είναι ότι από το 2011 μέχρι σήμερα δεν άλλαξε στο ελάχιστο η απασχολησιμότητα των αποφοίτων (30% ανεργία), ενώ έχουμε ζήσει σχέδια «Αθηνά», νόμους Γαβρόγλου και πανεπιστημιοποιήσεις, δεκάδες μικρότερες αλλαγές σε σχολές και Τμήματα. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχουν περιττοί απόφοιτοι. Για παράδειγμα, δεν μπορεί κανείς να μιλά για «υπερπληθώρα» εκπαιδευτικών όταν οι μαθητές στοιβάζονται σε 25άρια - 27άρια τμήματα και ο μαθηματικός διδάσκει Βιολογία, για «υπερπληθώρα» κοινωνικών λειτουργών όταν οι υπηρεσίες είναι ανεπαρκείς και υποστελεχωμένες.

Η συρρίκνωση των δημόσιων πανεπιστημίων θα λειτουργήσει ως ένας επιπλέον «κόφτης» προς το δημόσιο πανεπιστήμιο για τους σημερινούς μαθητές, στέλνοντας πελατεία σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και δομές Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης. Αλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι «πέφτει βροχή» η διαφήμιση για το «μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράζουν πανεπιστήμια» ώστε να εγκαταστήσουν παραρτήματα στη χώρα μας, σε αξιοποίηση του νόμου - έκτρωμα Πιερρακάκη, ή τα διάφορα deals που κλείνονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α.

Η κυβέρνηση ας μη λογαριάζει χωρίς το φοιτητικό κίνημα, που έχει παλέψει και θα συνεχίσει να παλεύει για να μένουν στα χαρτιά αντιδραστικοί νόμοι και επιδιώξεις, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιο, απολύτως δωρεάν, σύγχρονο πανεπιστήμιο, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα.


Ε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ