Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οταν οι κυβερνητικοί λαγοί... ζωντανεύουν τα «φαντάσματα»

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι του άθλιου νόμου Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όλες μα όλες οι τοποθετήσεις του ΚΚΕ για το πού πάει το... πράγμα στα πανεπιστήμια επιβεβαιώνονται. Κι ας μας έλεγαν οι υπερασπιστές του ότι βλέπουμε «φαντάσματα»...

Μόνο το ΚΚΕ τοποθετήθηκε καθαρά και χωρίς αστερίσκους απέναντι στη στρατηγική της ΕΕ για τα πανεπιστήμια, ανέδειξε ότι το πρόβλημα είναι το πανεπιστήμιο της αγοράς και στις δύο όψεις του: Στην ίδρυση των ιδιωτικών αλλά και στα δημόσια που λειτουργούν σαν ιδιωτικά.

Ετσι, αν ανατρέξει κανείς στην ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - και όλων των βουλευτών του ΚΚΕ - στη Βουλή για το κατάπτυστο νομοσχέδιο που έγινε νόμος, θα δει κυριολεκτικά γραμμή - γραμμή όλα τα θέματα που «παίζουν» αυτές τις μέρες από διάφορους πρόθυμους σε ρόλο «λαγού» νέου γύρου αντιδραστικών αλλαγών στα δημόσια πανεπιστήμια.

Πρόσφατο επεισόδιο στη «ζύμωση» στην κοινωνία των προθέσεων του ΥΠΑΙΘ για περαιτέρω εμπορευματική λειτουργία ήταν μια εκδήλωση, παρουσίαση βιβλίου του Οδ. Ζώρα, δηλαδή του μέχρι προ κάποιων ημερών γενικού γραμματέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πιο πολύ έμοιαζε με think tank για τρόπους επιβολής διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια.

Ο ίδιος πρότεινε - όχι για πρώτη φορά - την εισαγωγή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια για ημεδαπούς φοιτητές και φοιτήτριες. Μάλιστα όχι γενικόλογα, αλλά με μια σαφώς διατυπωμένη πρόταση, η οποία είναι: Απόφοιτοι λυκείου που δεν μπαίνουν στη σχολή προτίμησής τους, να μπορούν να εγγράφονται και να φοιτούν στο τμήμα δημόσιου πανεπιστημίου της επιλογής τους με δίδακτρα. Πόσοι; Αυτό, λέει ο κύριος Ζώρας, θα πρέπει να το αποφασίζουν τα Τμήματα, τα οποία θα διατυπώνουν αν μπορούν ή όχι να δεχτούν «υπεράριθμους» φοιτητές.

Προκύπτουν βέβαια κάποια ερωτήματα. Τελικά το ΥΠΑΙΘ ψήφισε και εφάρμοσε (και στη θητεία του κ. Ζώρα) τον κόφτη της ΕΒΕ για να «διασφαλίσει» το ακαδημαϊκό επίπεδο ή δεν έχει πρόβλημα να το «ρίχνει» αν κάποιος έχει γεμάτο πορτοφόλι; Πώς ακριβώς τα «περιζήτητα» τμήματα (ιατρικές, νομικές, πολυτεχνικές) που είναι ήδη υπεράριθμα θα βρουν «χώρο» και γι' άλλους; Εκτός αν σκοπεύουν να τα «αδειάσουν» πρώτα με κάποιο νέο «κόφτη»...

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γ. Σιάσος, πρότεινε στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα των δημόσιων πανεπιστημίων να μπορούν να φοιτούν και οι ημεδαποί φοιτητές και φοιτήτριες, με δίδακτρα φυσικά. Εκφράζοντας έτσι την αγωνία του μήπως χάσουν τα δημόσια πελατεία από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτό μάλλον εννοούσε η κυβέρνηση, όταν έλεγε πώς ο ανταγωνισμός ιδιωτικών - δημόσιων θα ευνοήσει τα δημόσια πανεπιστήμια...

Φυσικά, δεν μιλάμε για κάποιο επίσημο σχέδιο του ΥΠΑΙΘ, όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ούτε ότι οι εν λόγω κύριοι δεν είναι τυχαίοι, ούτε ότι υπερπροβλήθηκε, ούτε ότι χαρακτηρίστηκε από την παρουσία του νυν και της πρώην υπουργών Παιδείας, μεταξύ άλλων κυβερνητικών στελεχών. Πολύ παραπάνω όταν οι προτάσεις αυτές είναι «μέσα για μέσα» στη λογική της «αυτονομίας», της «εξωστρέφειας» και της «αυτοχρηματοδότησης», δηλαδή της γραμμής της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κομμάτων, πλην ΚΚΕ. Αλλωστε, μια σειρά νόμοι της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ (ξενόγλωσσα με δίδακτρα, δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, εξ αποστάσεως, ταχύρρυθμα κ.ά. επί πληρωμή προγράμματα, σύνδεση αξιολόγησης με χρηματοδότηση, με κριτήριο αξιολόγησης την «πώληση» τέτοιων προγραμμάτων κ.λπ.) έχουν ανοίξει τον δρόμο για το επόμενο «βήμα».

Το σίγουρο είναι πως όποιο σχέδιο κι αν απεργάζεται το υπουργείο, για να επιβάλλει με πιο πολλούς τρόπους ή και γενικευμένα δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων, το φοιτητικό κίνημα, οι σύλλογοι εργαζομένων και διδασκόντων των πανεπιστημίων ξέρουν και να παλεύουν και να νικούν, αφήνοντας σχέδια σε υπουργικά συρτάρια και αντιδραστικούς νόμους στα χαρτιά!


Ε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ