Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν τους έκανε «τουίτ»

Κάτι παράξενα πράγματα: Στο κλαρί βγήκε χτες η «Αυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Σε ιδιώτες η δημόσια ασφάλιση». Πάνω που νομίσαμε πως πρόκειται για κάποιο από εκείνα τα «τουίτ» που στέλνει ο Παπαδημούλης και εμφανίζονται ως ρεπορτάζ, διαβάζουμε πως η καταγγελία προκύπτει από αυτά που είπαν σε ημερίδα των «Financial Times» ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος και ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρης. Το παράξενο βρίσκεται στο γεγονός ότι στην ίδια ημερίδα ήταν ο Γ. Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε: «Το μεγάλο διακύβευμα αφορά το χαρακτήρα της δημόσιας ασφάλισης, του δημόσιου πυλώνα (...) Δίπλα όμως σε αυτόν η ιδιωτική ασφάλιση έχει τεράστια περιθώρια ωρίμανσης, ανάπτυξης, και εμείς θα είμαστε παρόντες σε αυτήν την προσπάθεια ανάπτυξης αυτού του τομέα...». Ο,τι, δηλαδή, είπαν και οι άλλοι δύο. Στο ρεπορτάζ της «Αυγής» δεν αναφέρεται καν ότι ο Γ. Σταθάκης ήταν στην ημερίδα, ούτε, βέβαια, λέξη απ' όσα είπε. Ντρέπονται γι' αυτά που είπε ή δεν τους τα έστειλε με «τουίτ» για να 'χουν αξία;

Δεν έχουν για τους εργάτες...

«Οι πόροι δεν επαρκούν και υπάρχει άμεση ανάγκη αλλαγών», σημείωσε μιλώντας σε συνέδριο ο γενικός γραμματέας Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κόκκορης, εμφανίζοντας κι αυτός ως... μοιραίο το νέο γύρο αντιασφαλιστικής επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Θα 'λεγε κανείς ότι η κυβέρνηση έχει καταντήσει βαρετή. Κάθε φορά που είναι να σερβίρει μια νέα ανατροπή έχει έτοιμη τη δικαιολογία: Δεν έχουμε λεφτά, πρέπει... «να σφιχτούμε». Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν είναι βαρετοί, είναι... ταξικοί. Για τους εργάτες δεν έχουν ποτέ, για το κεφάλαιο έχουν πάντα.

... για να έχουν για το κεφάλαιο

Την ίδια ώρα που τα στελέχη της κυβέρνησης - δήθεν - «κλαίγονται» για τις τρύπες των Ταμείων (που η δική τους πολιτική γεννά και γιγαντώνει), ετοιμάζονται να μειώσουν κι άλλο τις εργοδοτικές εισφορές. Μόλις πριν από λίγες μέρες, ανακοίνωσαν ότι από το καλοκαίρι του 2014 θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές προς το ΙΚΑ ακόμα 1,3 μονάδα. Συνολικά, η μείωση θα φτάσει τις 2,4 μονάδες, με στόχο να ολοκληρωθεί σύντομα η μείωση κατά 5 μονάδες. Η μείωση αυτή, σε ετήσια βάση, θα απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από εισφορές ύψους 1,3 δισ. ευρώ, στερώντας φυσικά από τα Ταμεία πολύτιμους πόρους και οδηγώντας σε νέο πετσόκομμα παροχές και δικαιώματα των εργαζομένων.

Επιβεβλημένες οι πληρωμές πάντως...

Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, διεκδικώντας να πληρωθούν τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ, δεν δέχονται τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων και τους αναγκάζουν να πληρώνουν για τις εξετάσεις τους. Δηλαδή, μεταφέρουν στις δικές τους πλάτες - τσέπες για την ακρίβεια - το πρόβλημα με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στους ασφαλισμένους εκατομμύρια ευρώ, πληρώνει τις επιχειρήσεις της Υγείας και του φαρμάκου, αλλά όχι τους ασφαλισμένους. Με αποτέλεσμα πολλοί - ιδιαίτερα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις - να δανείζονται ή να σταματούν θεραπείες κι εξετάσεις. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), πάντως, τάσσεται με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, θεωρεί επιβεβλημένη την αναστολή παροχής υπηρεσιών «προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν το κοινωνικό (!) τους έργο στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό». Υπέρ του ιδιωτικού και εμπορευματοποιημένου τομέα Υγείας ο ΠΙΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ