Τρίτη 24 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διακοπές μόνο ένας στους τέσσερις

Στοιχεία που επαληθεύουν το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» για την ολοένα και μεγαλύτερη αδυναμία της λαϊκής οικογένειας να κάνει διακοπές, δημοσιοποίησε χτες το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, περισσότεροι από 75 στους 100 Ελληνες θα περάσουν το φετινό καλοκαίρι χωρίς διακοπές. Από αυτούς που δήλωσαν ότι θα κάνουν διακοπές, το 40% είπε ότι θα είναι ολιγοήμερες, το πολύ πέντε ημερών. Οι λόγοι για τους οποίους οι περισσότεροι δεν θα κάνουν διακοπές, είναι οικονομικοί (75%), επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια (15%), επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι (10%). Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ελληνες παραθεριστές διαμένουν κυρίως σε φιλικά ιδιόκτητα σπίτια (40%), σε συγγενικό - φιλικό σπίτι (30%) και ξενοδοχεία - ενοικιαζόμενα δωμάτια (30%). Το 40% των παραθεριστών του 2014 θα κάνει διακοπές για 4 μέρες, το 25% για 7 μέρες, το 20% για 10 μέρες, το 13% για 15 μέρες και το 2% για 20 μέρες. Αυτοί που θα ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας, θα είναι μειωμένοι φέτος κατά 52%.

Ο Κεφαλογιάννης λύσσαξε...

Σε παραλήρημα βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο γραμματέας της ΝΔ και πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, στην πρωινή δημοσιογραφική εκπομπή του «ΣΚΑΪ».

Μιλώντας για τις ξένες επενδύσεις που φέρνει η κυβέρνηση στην Ελλάδα, οδήγησε την κουβέντα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στο γεγονός ότι ρημάζει. Εκεί ξεκίνησε να μιλάει χυδαία για τα συνδικάτα και να συκοφαντεί το ΠΑΜΕ.

Και τι δεν είπε: Οτι οι συνδικαλιστές της Ζώνης «σκοτώνουν τις επενδύσεις» και «διώχνουν τα καράβια». Οτι για να βρει κανείς δουλειά στη Ζώνη, «πρέπει να περάσει πρώτα από τα γραφεία του ΠΑΜΕ», ότι εκεί «δουλεύουν 3 ώρες τη μέρα και το μεροκάματο είναι 220 ευρώ».

Προέτρεψε μάλιστα τους τηλεθεατές να πάνε «στη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη της Κωνσταντινούπολης, για να δείτε τι ζημία κάνει η ιδεοληψία που σκοτώνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα».

Στο διά ταύτα, ισχυρίστηκε: «Να γιατί σήμερα η Χρυσή Αυγή έχει 8%-10%-15%. Διότι όλα αυτά τα θύματα της βίας και της σύγκρουσης εκεί κάτω στη Ζώνη (...) οδήγησε στο άλλο χειρότερο άκρο, τη Χρυσή Αυγή». Χιλιοειπωμένα είναι τα όσα είπε ο Κεφαλογιάννης. Τα ψέματα που ξεστόμισε έχουν απαντηθεί από τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ.

... και ο Σκουρλέτης σφύριζε

Τα ίδια που είπε ο Κεφαλογιάννης, οι εργάτες της Ζώνης και ο λαϊκός κόσμος στο Πέραμα τα έχουν ακούσει να τα λένε οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τα τσιράκια τους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι μεγαλοεργολάβοι εκεί, που θέλουν εργαζόμενους χωρίς μισθούς και δικαιώματα στα καρνάγια και βέβαια οι εφοπλιστές, των οποίων ο Κεφαλογιάννης διετέλεσε υπουργός.

Τα έχουν ακούσει, όμως, να τα λένε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Ζώνη, όταν προσπάθησαν να στήσουν τον λεγόμενο «αντισύνδεσμο», για να χτυπήσουν και να ακυρώσουν τα ταξικά συνδικάτα, να σύρουν τους εργαζόμενους σαν πρόβατα σε σφαγή στην αυλή των μεγαλοεργολάβων.

Ισως αυτούς να είχε στο νου του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, που βρισκόταν στο ίδιο πάνελ με τον Μ. Κεφαλογιάννη, αλλά όση ώρα ο πρώην υπουργός έβριζε και συκοφαντούσε τα συνδικάτα της Ζώνης, αυτός δεν έβγαλε άχνα...

Σιγά τις διαφορές...

«Δεν αρνούμαστε την ανάγκη ξένων επενδύσεων και οικονομικής συνεργασίας, αλλά αυτή, κατά τη διανυόμενη περίοδο, πραγματοποιείται μέσα σε κλίμα ξεδιάντροπης εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς και "κινεζοποίησης" των εργαζομένων» («Αυγή», 22/6/2014). Είναι λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει τις ξένες επενδύσεις, άλλωστε η πολιτική του είναι ανάπτυξη για το κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι διαφωνίες του με τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων είναι στο πόσο και το πώς πουλιούνται (βλέπε: ξεδιάντροπη εκποίηση), δηλαδή διαφωνεί στην τιμή! Οσον αφορά την «κινεζοποίηση» των εργαζομένων, εάν με αυτή εννοεί τη διαμόρφωση συνθηκών όπου οι εργαζόμενοι θα ζουν με τσακισμένα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, υποβαθμισμένες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, χωρίς πολλές απαιτήσεις και προσδοκίες, αυτό είναι προαπαιτούμενο γενικά για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Γι' αυτό και ο ίδιος δεν δεσμεύεται ούτε για αποκατάσταση εισοδημάτων ούτε για ουσιαστική ανακούφιση των εργαζομένων.

ΗΠΑ και Ελλάδα

«Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τη σχέση με τη σημερινή Ελλάδα; - Είναι μια σημαντική σχέση για τις ΗΠΑ. Τα αμερικανικά συμφέροντα εξυπηρετούνται εάν η Ελλάδα βγει από αυτή την κρίση πιο ισχυρή και σταθερή, ώστε να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Ο,τι κάνουμε κινείται σε αυτή τη λογική και στόχευση» (από τη συνέντευξη, στην «Καθημερινή» 22/6/2014, του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα). Οι Αμερικανοί δίνουν το στίγμα τους για την Ελλάδα. Την θέλουν σταθερό σύμμαχο στην περιοχή και για τα δικά τους συμφέροντα στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την Ενέργεια, τις αγορές κ.λπ. Αυτό εξηγεί και τη ζέση της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων της Ελλάδας να παίξει η Ελλάδα αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή για να διεκδικήσουν οι Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες καλύτερες θέσεις, παίρνοντας και αυτοί μέρος στις κόντρες για το μοίρασμα των αγορών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ