Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δουλειά μέχρι τον τάφο

Πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι στη Γερμανία είναι αναγκασμένοι να εργάζονται και μετά από τα 65 για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 185.000 απόμαχοι της δουλειάς εργάζονται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης και 829.000 στα περιβόητα mini - jobs. 137.000 από αυτούς βρίσκονται σε ηλικίες άνω των 74 ετών. Ολο και περισσότεροι συνταξιούχοι κατακλύζουν καθημερινά τα συσσίτια, μαζεύουν μπουκάλια από τα σκουπίδια για να βγάλουν κάποιες πενταροδεκάρες, αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο ενός συστήματος που μοιράζει κέρδη στα μονοπώλια, φτώχεια και ανέχεια στο λαό. Η Γερμανία βεβαίως δεν έχει μνημόνια, ούτε τρόικα, είναι η πρώτη καπιταλιστική οικονομία στην ΕΕ, αλλά οι συνταξιούχοι ζουν σε τραγικές συνθήκες. Αλλο ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει πως, είτε με μνημόνια είτε χωρίς μνημόνια, η πολιτική που εφαρμόζεται στην ΕΕ είναι βαθιά αντεργατική - αντιλαϊκή, διαψεύδοντας οικτρά το ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται φιλολαϊκή πολιτική εντός της ΕΕ και με ανάπτυξη του κεφαλαίου.

Μανούλα στη χειραγώγηση

Ο Ρέντσι κόντρα στη Μέρκελ επειδή είναι κόντρα στη λιτότητα και υπέρ της ανάπτυξης; Ετσι τον παρουσιάζει η παραπλανητική αστική προπαγάνδα, λέγοντας ότι θα σώσει τους λαούς του Νότου. Αλλά τι είπε ο Ρέντσι μιλώντας στους Ιταλούς βουλευτές για την εξαμηνιαία ιταλική προεδρία της ΕΕ που αρχίζει την 1η Ιούλη; «"Δεν αρκεί να έχουμε ένα νόμισμα, έναν πρόεδρο ή μια πηγή χρηματοδότησης από κοινού. Είτε αποδεχόμαστε ένα κοινό πεπρωμένο και κοινές αξίες είτε χάνουμε το ρόλο της Ευρώπης έναντι του εαυτού της". Ο Ρέντσι επέμεινε πολύ στην ανθρώπινη πλευρά, αναφερόμενος για παράδειγμα στη μετανάστευση ή την ανεργία των νέων και των γυναικών, λέγοντας: "Η Ευρώπη σήμερα στερείται ψυχής"» (το ρεπορτάζ στο ΑΠΕ). Πολύ μελό για τις αξίες και τον πολιτισμό των μονοπωλίων. Δεν ξέρουμε αν δάκρυσε κιόλας ή αν έκανε τους Ιταλούς να δακρύσουν, αλλά μαζί με την ικανότητα διαχείρισης σε όφελος των μονοπωλίων αποδεικνύεται μανούλα στη χειραγώγηση των λαών.

Επενδυτικά σχέδια στο παραλιακό μέτωπο

Πολύς ντόρος στα αστικά Μέσα Ενημέρωσης με αφορμή την παρουσίαση των σχεδίων της εταιρείας που έχει πάρει το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό για την περιοχή. Ουρανοξύστες, πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, είναι μερικά απ' όσα παρουσιάστηκαν ότι θα γίνουν στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία. Δε θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν τα μεγάλα λόγια που πάντα συνοδεύουν εκτεταμένες παρεμβάσεις εμπορευματοποίησης γης και ιδιωτικοποίησης χώρων που θα μπορούσαν ν' αξιοποιηθούν για την αναψυχή, την άθληση και την ψυχαγωγία των εργατικών οικογενειών που το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί δραστικά. Ο... νέος χαρακτήρας της περιοχής θα στερήσει την πρόσβαση στις λαϊκές οικογένειες, που δε θ' αντέχει το εισόδημά τους να εξασφαλίζει πρόσβαση στις χρήσεις αυτές. Το ΚΚΕ είναι κατά της ιδιωτικοποίησης κι εμπορευματοποίησης του χώρου του Αεροδρομίου του Ελληνικού, του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά, της πρώην αμερικανικής βάσης, όλης της παραλιακής ζώνης. Και μάχεται για την ανάπτυξη της περιοχής με σχέδιο που θα καλύπτει το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Δωρεάν άθληση, ψυχαγωγία και πολιτιστική δραστηριότητα για τους νέους, τους εργαζομένους, με δημόσιες και δωρεάν υποδομές Υγείας και Πρόνοιας για όλο το λαό.

Οι κανόνες και η ηθική τους...

«Το πρόσθετο κέντημα στην ούγια ενός ολοκαίνουργιου φουστανιού που αγόρασε για 10 λίρες η Ρεμπάκα Γκάλαχερ από κατάστημα της Primark στο Σουόνσι της Ουαλίας: "Forced to work exhausting hours" (Αναγκασμένος / η να δουλεύω εξοντωτικές ώρες). Η ιρλανδική πολυεθνική έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι συνεργάζεται στην Ασία με εργοστάσια ρουχισμού που μεταχειρίζονται τους εργαζομένους τους σαν σκλάβους - ενήλικους και ανήλικους. Εκπρόσωπος της εταιρείας υποστήριξε ότι η Primark συνυπέγραψε μαζί με άλλες πολυεθνικές έναν Ηθικό Κώδικα Εμπορίου για δίκαιη αμοιβή και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλες τις εγκαταστάσεις των προμηθευτών της στο Μπαγκλαντές» (από τον «Ελεύθερο Τύπο» 25/6/2014). Ο μηνιαίος μισθός τους είναι 1.662 τάκα (25 δολάρια), για δουλειά 16 ώρες τη μέρα, 6 μέρες τη βδομάδα. Αυτό είναι το κεφάλαιο, έτσι βγάζει κέρδη: Εκμετάλλευση των εργατών με εξοντωτικά ωράρια και μισθούς εξαθλίωσης και υπογραφή «ηθικών κωδίκων» ως άλλοθι για τις εξοντωτικές συνθήκες. Και ύστερα σου λέει ο άλλος, λέγε με ΣΥΡΙΖΑ, θα βάλει κανόνες στο κεφάλαιο για ν' ανακουφίσει το λαό. Μα αυτοί είναι οι κανόνες και η ηθική τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ