Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο χωροφύλακα χαμπέρι...

Με αφορμή το εργοδοτικό έγκλημα στη Χαλυβουργία του Μάνεση στο Βόλο, το ΜΕΤΑ, η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την εργοδοσία για «εντατικοποίηση της εργασίας», για «ασυδοσία (που) συνεχίζεται με μείωση μισθών στους εργαζόμενους και απειλές», για «μείωση του προσωπικού (που) έχει φτάσει σε οριακά σημεία για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου και την υγεία των εργαζομένων» και άλλα παρόμοια. Σωστά όλα αυτά, αλλά οι άθλιες συνθήκες δουλειάς, που συντέλεσαν στο «ατύχημα», μήπως έπεσαν από τον ουρανό; Σίγουρα όχι. Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του Μάνεση να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του, να φορτώσει στους εργαζόμενους την κρίση στον κλάδο, που χτύπησε και τις επιχειρήσεις τους. Αυτήν την επιθετικότητα του Μάνεση αντιπάλεψαν οι ηρωικοί Χαλυβουργοί στον Ασπρόπυργο με την εννιάμηνη απεργία τους. Ομως, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόλο τάχθηκαν τότε με την πλειοψηφία στο εργοδοτικό σωματείο και έκλεισαν την πόρτα στους συναδέλφους τους απεργούς, όταν αυτοί ζητούσαν αλληλεγγύη. Ενώ στην Αττική, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέταλλο πήγαν να στήσουν ψηφοδέλτιο στο Συνδικάτο Μετάλλου με δύο από τα τσιράκια του Μάνεση, απεργοσπάστες, μηνυτές και μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη των Χαλυβουργών. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι εργαζόμενοι είναι ότι και στο ληστή ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι δε γίνεται...

Πάνω απ' όλα το κεφάλαιο

Μεγάλη προβολή στην «Αυγή» των θέσεων των ξενοδόχων. Γράφει η εφημερίδα στις 3/12/2014: «Μόνο το μέτρο υπερδιπλασιασμού του ΦΠΑ στον τουρισμό θα γίνει αιτία μείωσης κατά 2.500.000 άτομα των τουριστών στη χώρα μας και αφαίρεσης 3,8 δισ. ευρώ από το ελληνικό ΑΕΠ! Μάλιστα, ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων) και ένθερμος φίλος του κ. Σαμαρά, ο οποίος έκανε τους σχετικούς υπολογισμούς, χαρακτήρισε το μέτρο αυτό "οικονομική καταστροφή". Και αυτό γιατί οι ανταγωνιστικοί προορισμοί στην περιοχή θα αποκτήσουν σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα». Ο ανταγωνισμός στον καπιταλισμό είναι πράγματι αδυσώπητος και βεβαίως μπορεί να επιδρά αρνητικά σε επιχειρήσεις, αλλά πρώτα απ' όλα τσακίζει τους εργαζόμενους. Για τους εργαζόμενους που δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, με εντατικοποίηση της δουλειάς και μισθούς πείνας, ή αυτούς που δεν μπορούν λόγω ανέχειας να κάνουν διακοπές δε διαβάσαμε λέξη. Πάνω απ' όλα το κεφάλαιο.

Αναπληρωτές στα μέσα της χρονιάς

«Επιτυχία» από το υπουργείο Παιδείας η εξαγγελία πρόσληψης 1.000 αναπληρωτών, παραμονές των διακοπών των Χριστουγέννων, για την κάλυψη κενών που προκύπτουν στη διάρκεια της χρονιάς. Οι θέσεις αυτές προέρχονται από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού, που εξοικονομούνται από εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε άδειες άνευ αποδοχών.

Αυτό που το υπουργείο Παιδείας προβάλλει σαν «λύση» στο πρόβλημα των κενών, αποκαλύπτει στην ουσία το μέγεθος του προβλήματος αυτού. Εξοικονομούνται με πρόσκαιρες «λύσεις» αναπληρωτές, ενώ έχουν κλείσει δυο μήνες λειτουργίας των σχολείων με χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, σε μία σχολική χρονιά που ξεκίνησε με μηδενικούς διορισμούς και λιγότερους αναπληρωτές. Το υπουργείο καλεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να συμβιβαστούν με την «επάρκεια», με τα στοιχειώδη, δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ρεαλιστικά είναι αδύνατον να εξασφαλίσει την «πληρότητα» προσωπικού και εκπαίδευσης που αξίζει στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Τα «δωρεάν προγράμματα» των ΜΚΟ

Η είδηση έρχεται από την Ινδία και είναι ενδεικτική του πόσο ανεξέλεγκτα λειτουργούν τα διάφορα δωρεάν προγράμματα που εφαρμόζουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις: Δεκαπέντε Ινδοί που απευθύνθηκαν σε ΜΚΟ υποβλήθηκαν σε επέμβαση καταρράκτη και έχασαν την όρασή τους. Οπως αποκαλύφτηκε είχε χρησιμοποιηθεί μη αποστειρωμένος εξοπλισμός. Το πρόγραμμα ήταν δωρεάν.

Τέτοια προγράμματα φυτρώνουν σαν μανιτάρια και σε αναπτυσσόμενες αλλά και σε αναπτυγμένες χώρες, ενώ δίπλα τους ακριβώς οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας υποβαθμίζονται και καταργούνται σχεδιασμένα. «Προγράμματα» αποσπασματικά λανσάρονται δωρεάν, προσφέροντας σε εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού υποτυπώδεις υπηρεσίες, που όχι μόνο είναι ανεπαρκείς αλλά -όπως φαίνεται- και επικίνδυνες, αφού αναπτύσσονται όχι με κριτήριο την ολοκληρωμένη και επιστημονικά σχεδιασμένη προστασία της υγείας του λαού αλλά την παροχή «στήριξης», την ανάμειξη οργανώσεων που κανείς δεν ελέγχει ως προς τον εξοπλισμό και την επάνδρωσή τους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της «διαχείρισης» λαϊκών αναγκών σε Πρόνοια και Υγεία μέσα από διάφορα δίκτυα, ως αποτέλεσμα απαλλαγής του κράτους από τέτοιες ευθύνες. Δίπλα ακριβώς σε τέτοια «προγράμματα» για τους πολλούς εμφανίζονται και ανθίζουν τα μεγάλα ιατρικά κέντρα, δείγμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που είναι όμως για τους πολύ λίγους... Αραγε είναι εικόνες από το μέλλον και στη χώρα μας;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ