Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πολλή φασαρία για το τίποτα

Πολλή φασαρία έγινε στο προχτεσινό ντιμπέιτ για τα ζητήματα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Καμμένος και Μεϊμαράκης αντάλλαξαν κατηγορίες, ο Τσίπρας λογομάχησε με την Τρέμη για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και γενικότερα, στήνοντας μια βολική κοκορομαχία. Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί... Μα επειδή σε όλα τα άλλα θέματα που τέθηκαν στο ντιμπέιτ, κύρια σε αυτά που αφορούν την οικονομία και τον πυρήνα της διαχείρισης που υπόσχονται να ασκήσουν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και οι άλλοι, οι διαφορές τους είναι ελάχιστες, αμελητέες και άρα δυσδιάκριτες για το λαό. Επομένως, έχουν ανάγκη από πλαστές διαχωριστικές γραμμές, για να πολώσουν το κλίμα και προπάντων για να συγκαλύψουν τις στρατηγικές τους ομοιότητες, που είναι συντριπτικά περισσότερες και βεβαίως ουσιαστικότερες από τις επιμέρους διαφορές τους. Γι' αυτό καταφεύγουν σε αλληλοκατηγορίες για το ποιος έκλεψε περισσότερα, ποιος θα κάνει «χρηστή» διαχείριση και ποιος όχι, ποιανού το παρελθόν είναι κηλιδωμένο και άλλα τέτοια. Χώρια που μια τέτοια διαμάχη τούς βολεύει, επειδή κρύβει ότι η διαφθορά και η διαπλοκή δεν είναι «παθογένεια», αλλά συστατικό του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της σύμφυσης των μονοπωλίων με το κράτος τους, που όλοι υπηρετούν...

Ιδιοι κι απαράλλαχτοι ...

Πολλά και καλά και κυρίως άκρως διαφωτιστικά ειπώθηκαν στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με τη συμμετοχή των Γ. Σταθάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Κ. Μητσοτάκη της ΝΔ, τον Χ. Θεοχάρη από το Ποτάμι, τον Α. Λοβέρδο από το ΠΑΣΟΚ και τον Δ. Καμμένο των ΑΝΕΛ, υπό τον τίτλο «Το Μοντέλο Ανοικοδόμησης & Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας». Το κυριότερο στοιχείο της συζήτησης ήταν η, δίχως καμία υπερβολή, ταύτιση απόψεων όλων των συμμετεχόντων τόσο ως προς το κύριο ζητούμενο, δηλαδή την εφαρμογή, χωρίς καμία καθυστέρηση και απόκλιση, της συμφωνίας/τρίτου μνημονίου, με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όσο και στα επιμέρους στοιχεία, όπως το σταθερό φορολογικό - επενδυτικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση του κράτους, την «εξυγίανση» του τραπεζικού συστήματος για να «ανοίξουν οι κρουνοί» της χρηματοδότησης κ.λπ.

Υπό αυτά τα δεδομένα, μάλλον θυμηδία προκάλεσε, σε όσους παρακολουθούσαν την εκδήλωση, η αρνητική απάντηση του Γ. Σταθάκη σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε από το κοινό, αναφορικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού «μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού» μετά τις εκλογές, φυσικά και με τη συμμετοχή της ΝΔ. Οπως και να εξελιχθούν, πάντως, τα πράγματα σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας κατά τους επόμενους μήνες, το μόνο βέβαιο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, απ' όποια θέση κι αν βρεθεί, είτε αυτή της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης, θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, την ενίσχυση δηλαδή της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Οταν η ΛΑΕ...

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια η προχτεσινή τοποθέτηση του Π. Παπακωνσταντίνου (πρώην ΝΑΡ και τώρα υποψηφίου με τη ΛΑΕ) στη ΕΡΤ. Γιατί, όχι μόνο αποκαλύπτει τη γνήσια διαχειριστική φύση των προτάσεων της ΛΑΕ, αλλά και γιατί προέρχεται από κάποιον που μέχρι χτες δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ αλλά ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και μάλιστα σημαίνον στέλεχος του ΝΑΡ, και βρήκε υποτίθεται στη ΛΑΕ την πραγμάτωση του «αντικαπιταλιστικού μετώπου». Διαλέξαμε το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι, όπου εξηγεί τι είναι αυτή η περιβόητη πρόταση για εθνικοποίηση των τραπεζών. Τι μας είπε λοιπόν ο Π. Παπακωνσταντίνου «Εθνικοποιούμε τις τράπεζες. Χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ από τις καταθέσεις του πολίτη. Οταν λέμε εθνικοποιούμε εννοούμε ότι εμείς έχουμε πληρώσει τις τράπεζες, μετατρέπουμε με έναν απλό νόμο τις προνομιούχες μετοχές σε κοινές και αποκτά τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος το δημόσιο, χωρίς να χάσει ούτε ένας καταθέτης μικρός ή μεγάλος ένα ευρώ. Για ποιο λόγο; Οχι επειδή είμαστε κρατιστές ή επειδή θέλουμε να κάνουμε σοβιετία, αλλά για να δώσουμε στην αγορά που διψάει την απαιτούμενη ρευστότητα, στη μικρή και μεσαία επιχείρηση...»

... αποκαλύπτεται

Τι να σχολιάσει κανείς για αυτόν τον ...γνήσιο ριζοσπαστικό, αντικαπιταλιστικό λόγο. Η τοποθέτηση μιλάει από μόνη της. Με έναν «απλό νόμο» (σας θυμίζει κάτι;) παίρνει τον έλεγχο των τραπεζών το Δημόσιο. Ποιο είναι το Δημόσιο; θα ρωτήσει κάποιος. Το καπιταλιστικό κράτος βέβαια, που δε μας εξηγούν εκεί στη ΛΑΕ πώς θα γίνει να λειτουργήσει προς όφελος του λαού. Λες και οι κρατικές τράπεζες (που θα συνεχίσουν βέβαια να είναι μετοχικές εταιρείες κατά το πρότυπο Παπακωνσταντίνου), όπως όλες οι κρατικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις που υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, λειτουργούν όχι με γνώμονα το κέρδος, αλλά με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Και για να μην παρεξηγηθεί κανείς διευκρινίζεται ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο την «ενίσχυση της αγοράς», «της μικρής και μεσαίας επιχείρησης». Γιατί τότε σκίζουν τα ρούχα τους, όταν το ΚΚΕ τούς λέει ότι το πρόγραμμά τους είναι πρόγραμμα για την καπιταλιστική διαχείριση και ότι ενδιαφέρονται για την ανάκαμψη του κεφαλαίου; Μόνοι τους τα λένε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά φτάνουν να υιοθετούν (και μάλιστα από πρώην στέλεχος του ΝΑΡ) τις λασπολογίες και συκοφαντίες για «σοβιετία», που θα μπορούσε κάλλιστα να τα λέει κάθε άλλος αστός πολιτικός. Απλά ντροπή. Κάτι τέτοια ακούνε οι κεφαλαιοκράτες, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες και «τρέμουν» από τα «μεταβατικά» ή τα «αντιμνημονιακά» προγράμματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ