Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πυροτεχνήματα...

«Σας επέλεξα για να κυβερνάτε και να λύνετε τα προβλήματα του λαού, όχι για να στελεχώνετε τις πρωινές εκπομπές», ήταν ένα απ' τα πυροτεχνήματα που εκτόξευσε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Και τα είπε αυτά, απευθυνόμενος στον υπουργό που θα πετσοκόψει τις συντάξεις των απόμαχων της δουλειάς, στον υπουργό που θα ηγείται της φοροεπιδρομής στο ισχνό λαϊκό εισόδημα, στον υπουργό που θα κρατάει τον μπαλτά των περικοπών στις δαπάνες για Υγεία, Παιδεία κ.λπ., στον υπουργό που θα διευθετήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και πάει λέγοντας... Στους υπουργούς, δηλαδή, που τους επέλεξε για να διογκώσουν τα προβλήματα του λαού, υλοποιώντας το τρίτο μνημόνιο «χωρίς χρονοτριβή» όπως τους συνέστησε. Τώρα, αν θα το κάνουν απ' τα τηλεπαράθυρα ή απ' τα υπουργικά τους γραφεία, είναι παντελώς αδιάφορο για το λαό. Αυτό που πρέπει να τον ενδιαφέρει είναι πώς θα τους εμποδίσει.

«Ζήσε μαύρε μου... » για τους ανέργους

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Eurobank, για να φτάσει η ανεργία στην Ελλάδα στα επίπεδα της Ευρωζώνης (11,1% το Μάη του 2015) θα πρέπει η απασχόληση να αυξάνεται από 25.000 έως 31.000 άτομα κάθε τρίμηνο για την επόμενη οκταετία! Και, βέβαια, η τράπεζα δεν αναφέρει καν τι θέσεις απασχόλησης θα είναι αυτές που θα δημιουργούνται, θεωρώντας δεδομένα τα κριτήρια που χρησιμοποιεί η Γιούροστατ, η οποία θεωρεί απασχολούμενο ακόμα κι αυτόν που δούλεψε μία ώρα τη βδομάδα που έγινε η καταγραφή... Ούτε ασφαλώς μιλάμε για εξάλειψη της ανεργίας, ακόμα και μ' αυτόν τον τρόπο, αλλά για μείωσή της σε ποσοστά πάνω από 10%. Μάλιστα, υπολογίζοντας τη σημερινή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, η τράπεζα υπολογίζει ότι για να φτάσει σε αυτό το ποσοστό η ανεργία, θα χρειαστούν 11 χρόνια και 3 μήνες. Οσοι, λοιπόν, λένε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι το γιατρικό για την ανεργία, κοροϊδεύουν ωμά τους χιλιάδες ανέργους, οι οποίοι μπορούν να ...ελπίζουν ότι θα βρουν μια κάποια απασχόληση μέσα στα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια, με τους όρους βέβαια που προβλέπει η πλήρης αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων σε όλη την ΕΕ που βαθαίνει. Να, λοιπόν, ποιος παραπέμπει στη «Δευτέρα Παρουσία» την προσδοκία των ανέργων για ένα μεροκάματο, επιβεβαιώνοντας ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρεπή ζωή ούτε σε ανάπτυξη ούτε σε κρίση.

Το χρέος το πληρώνει ο λαός

Από την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προέκυψε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση θα «τρέξει» όλες τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις που προβλέπει το τρίτο αλλά και τα προηγούμενα δύο μνημόνια. Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι το θέμα του χρέους, που ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά είχε κάνει «σημαία» για να υφαρπάξει την ψήφο του λαού, θα ξεκινήσει να συζητιέται όταν παρθούν τα μέτρα στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά, στη φορολογία κ.λπ. και αφού ολοκληρωθεί η 1η «αξιολόγηση» από την τρόικα, που δεν αποκλείεται να βγάλει νέα πρόσθετα μέτρα.

Επειδή, όμως, «πιπιλίζουν» το μυαλό του κόσμου με το χρέος, ας δούμε μερικά πράγματα. Τα μέτρα που θα παρθούν, είναι μεταξύ άλλων και για να μπορεί να είναι βιώσιμο το όποιο χρέος, να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τις δόσεις στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, να ξαναβγεί στις αγορές, να ξαναδανειστεί από τις αγορές, να μοιράσει λεφτά στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, να επενδύσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να έχουν κέρδη πάνω στα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων και τους μισθούς πείνας που θα φέρει το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και το χρέος και τα ελλείμματα θα παραμένουν, θα αυξάνονται ή θα μειώνονται, ανάλογα με τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτό είναι το ζητούμενο. Εχει γίνει και θα ξαναγίνει και τώρα. Και ο λαός, με χρέος ή χωρίς χρέος, θα προσπαθεί να επιβιώσει με δυσκολία. Το θέμα είναι ότι το χρέος δεν το έχει δημιουργήσει ο λαός, αλλά καλείται να το πληρώνει. Πράγμα που η κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο, παρά τις όποιες ψεύτικες και κάλπικες προεκλογικές κορώνες...

Νερό στο μύλο της κυβέρνησης

«Επειτα είναι το θέμα των συντάξεων. Τριακόσιες τριάντα χιλιάδες Ελληνες που παίρνουν τρεις συντάξεις ο καθένας. Οι τρεις αυτές πρέπει να αφομοιωθούν σε μία, με ταβάνι 1.500 ευρώ. Δεν μπορούμε στη σημερινή Ελλάδα να δίνουμε 3.500 σύνταξη. Σέβομαι όλους τους κλάδους, αλλά φοβάμαι ότι σε δύο χρόνια δεν θα παίρνει κανένας Ελληνας σύνταξη, αν συνεχίσουμε να δίνουμε τρεις και τέσσερις χιλιάδες σύνταξη, θα πτωχεύσει η χώρα εντελώς». Αυτά λέει ο Λεβέντης της Ενωσης Κεντρώων και επιβεβαιώνει ότι είναι ψεύτης, αντιδραστικός μέχρι το μεδούλι και λειτουργεί σαν «λαγός» για τις προαποφασισμένες ανατροπές (και) στην Κοινωνική Ασφάλιση. Καταρχήν, από τους 2,655 εκατ. συνταξιούχους, μόλις 1.020 έχουν συνολικό εισόδημα από συντάξεις πάνω από 3.500 ευρώ! Οσο για τις τρεις συντάξεις, είναι απόλυτα φυσιολογικό στο βαθμό που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι παίρνουν κύρια και επικουρική, ενδεχομένως και κάποια άλλη (π.χ. χηρείας). Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για συντάξεις που έχουν πληρωθεί από τους συνταξιούχους. Πίσω, λοιπόν, από τις μεγαλοστομίες ο Λεβέντης θέλει να κρύψει το γεγονός ότι το 86% των συνταξιούχων έχει εισόδημα από συντάξεις κάτω από 1.500 ευρώ. Αυτούς θέλει να χτυπήσει η κυβέρνηση και ο Λεβέντης ρίχνει νερό στο μύλο της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ