Πέμπτη 23 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τι συμβαίνει;

Στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τους είπαμε "βάλτε στο τραπέζι όλα τα προβλήματα που προκύπτουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο". Ολοι να θέσουν τις δικές τους θέσεις». Είναι φανερό ότι με όχημα τη συζήτηση για τα ΜΟΕ, η Τουρκία επιδιώκει έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο (βλέπε παζάρι) με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για όλες τις «εκκρεμότητες» που η ίδια θεωρεί ότι υπάρχουν σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, την ώρα μάλιστα που κλιμακώνει τις αμφισβητήσεις και τις προκλήσεις. Από τις ίδιες τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται η προειδοποίηση του ΚΚΕ μετά την τελευταία επίσκεψη Τσίπρα στην Αγκυρα, ότι η συζήτηση για τα ΜΟΕ είναι «σκαλοπάτι» για διευθετήσεις που προωθούνται στο παρασκήνιο και έχουν στο επίκεντρο τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και των άλλων θαλάσσιων περιοχών που αμφισβητεί η Τουρκία στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως είναι άλλωστε και το αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει τώρα να σταματήσει το κρυφτούλι και να ενημερώσει το λαό: Τι συζητάει με την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ; Τι απαντάει στην επιδίωξη της Τουρκίας να γίνει διάλογος εφ' όλης της ύλης; Και τελικά, ποια είναι τα ΜΟΕ που διαπραγματεύεται με την Τουρκία;

Λαγός

Το γνωστό ανέκδοτο με το λαγό και το λιοντάρι μάς θύμισε ο πρωθυπουργός, που με σπασμένα τα φρένα της κοροϊδίας είπε να πει και καμιά... προεκλογική κουβέντα παραπάνω από τη Λάρισα, για το ότι «ο ελληνικός λαός δεν ήρθε στο προσκήνιο το 2015 για να γυρίσει στην αφάνεια το 2019», αλλά και για το ότι «στην Ελλάδα θα διοικούν οι πολλοί και θα υπακούνε οι λίγοι. Τώρα είναι ο λαός κυρίαρχος. Τώρα είναι ο λαός που δίνει εντολές». Ανατρίχιασαν φανταζόμαστε - από τα γέλια - οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι μέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων, από τις... εντολές που παίρνουν τέσσερα χρόνια τώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εχουν χορτάσει... σφαλιάρα, από τις φοροαπαλλαγές, τα προνόμια, το ζεστό χρήμα, τις ιδιωτικοποιήσεις και βέβαια τα αντεργατικά μέτρα που προσφέρει στα πόδια τους με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση, παίρνοντας επάξια τη σκυτάλη από τις προηγούμενες των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Εχουν εξάλλου πείρα οι άνθρωποι από το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διαχρονικά η βρώμικη σοσιαλδημοκρατία, φρόντισε σε κάθε κρίσιμη καμπή να κρατήσει το λαό όσο πιο μακριά από το προσκήνιο, υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με μπαλκονάτα συνθήματα περί «λαϊκής κυριαρχίας». Το ζήτημα είναι ο λαός να αξιοποιήσει τη δική του πείρα και να την κάνει δύναμη ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού, για να έρθει πραγματικά ο ίδιος, οι ανάγκες του, στο προσκήνιο. Για τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική, την Ελλάδα του σοσιαλισμού, όπου ο ίδιος θα είναι πραγματικά κυρίαρχος, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του.

Για το κεφάλαιο έχει

Οταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να νομοθετήσει νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, ικανοποιώντας πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου, τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει. Οταν πρόκειται όμως για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, ακόμα και για τα πιο στοιχειώδη, τότε δηλώνει πως «δεν έχουμε μαγικά ραβδιά για να κάνουμε θαύματα», όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους, τη διάκριση αυτή αντιλαμβάνονται πολύ καλά οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω εργολάβων στην εταιρεία ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο), διεκδικώντας το αυτονόητο: Απευθείας εργασιακή σχέση με συμβάσεις αορίστου χρόνου στη ΔΕΠΑ, καθώς πολλοί από αυτούς απασχολούνται με αυτό το άθλιο καθεστώς μέχρι και 20 χρόνια! Η κυβέρνηση, από τη μια, προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση του τμήματος εμπορίας της ΔΕΠΑ, που σημαίνει άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφόρας δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους και, από την άλλη, αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων, επικαλούμενη το αντεργατικό πλαίσιο που η ίδια διατηρεί και ενισχύει με την πολιτική της, αποθεώνοντας την ευελιξία, στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σήμερα στην τέταρτη μέρα απεργίας και η αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους είναι αναγκαία απ' όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ