Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εξίσωση

Δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά «B-52» θα πραγματοποιήσουν σήμερα πτήση από βάση της Βρετανίας με προορισμό τη Λευκωσία μέσω FIR Αθηνών, συνοδευόμενα από ελληνικά «F-16» και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού «KC-135», το οποίο κατά καιρούς σταθμεύει στην 110 ΠΜ στη Λάρισα. Τα αμερικανικά «ιπτάμενα φρούρια», όπως αποκαλούνται, διαθέτουν μεγάλο αριθμό πυραύλων Κρουζ με πυρηνικά και μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν σενάρια ασκήσεων. Τη νέα αυτή εμφάνιση των ΗΠΑ «από αέρος», μετά την αποβίβαση ελικοπτέρων τους στον Βόλο, η κυβέρνηση την παρουσιάζει ως «στήριξη» σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και ως επιβεβαίωση της «ασφάλειας» που προσφέρει τάχα η αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας. Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που διαφαίνεται τόσο από τις ίδιες τις εξελίξεις στην περιοχή, όσο και από τα εντεινόμενα στρατιωτικά γυμνάσια (για παράδειγμα, η Ρωσία ολοκληρώνει αυτές τις μέρες με τη Σερβία τη δεύτερη φάση της άσκησης «Slavic Shield», που προβλέπει την υλοποίηση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων), δείχνει πόσο επικίνδυνοι για τους λαούς είναι οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών και πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για αποδέσμευση της χώρας από αυτούς. Πόσο μάλλον όταν στην εξίσωση μπαίνουν και τα πυρηνικά, είτε με το ενδεχόμενο φιλοξενίας τους στον Αραξο, είτε με την απειλή των αμερικανικών βομβαρδιστικών που «επιτηρούν» την ευρύτερη περιοχή, με συμμετοχή και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οχι «όλοι»

«Πολλοί μπορούν και πρέπει να γιορτάζουν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Οχι όμως οι Ιταλοί και οι ελληνόφωνοι κομμουνιστές». Το παραπάνω κρώξιμο προέρχεται από τη γνωστή για τα αφιερώματά της στους Μεταξάδες «Δημοκρατία». Η ακροδεξιά εφημερίδα, δικαιώνοντας τη δικτατορία του Μεταξά, η οποία παρέδωσε τους «ελληνόφωνους» (!) κομμουνιστές στους φασιστές κατακτητές και απάντησε αρνητικά όταν αυτοί ζήτησαν να σταλούν στο μέτωπο και να πολεμήσουν τους εισβολείς, δεν μένει μόνο σ' αυτό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, διατάζει και ...«verboten» στο ΚΚΕ, προφανώς με νοσταλγία για τα ήθη των Μεταξάδων. Και με διάφορα ανιστόρητα γύρω από τα γράμματα του Ν. Ζαχαριάδη και το (πολυφορεμένο τελευταία στην ΕΕ) Σύμφωνο Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορεί το ΚΚΕ για ...προδοσία επειδή σε ένα από τα γράμματά του ο Ν. Ζαχαριάδης μιλάει για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου! «Προδότες» λοιπόν οι κομμουνιστές που πρωτοστάτησαν στην Εθνική Αντίσταση, που με πρωτοβουλία τους ιδρύθηκε το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, που έδωσαν χιλιάδες θύματα σε εκτελεσμένους, σε μάχες, δολοφονημένους από βασανιστήρια σε φυλακές. Και «πατριώτες» ποιοι άραγε; Αυτοί που έφυγαν και εγκατέλειψαν το λαό στη μοίρα του ή αυτοί που συνεργάστηκαν με τον ξένο κατακτητή; «Δεν είναι όλων η γιορτή», αναφέρει η «Δημοκρατία». Πράγματι δεν είναι «όλων». Γιατί δεν είναι για να «γιορτάζουν» οι κάθε λογής μοιρολογίστρες των φασιστών και των συνεργατών τους, οι «πένες» που λιβανίζουν τους Χίτες και τους ταγματασφαλίτες, οι δηλωμένοι αντικομμουνιστές, που αποθεώνουν με κάθε ευκαιρία ό,τι πιο σάπιο γέννησε η αστική εξουσία στην Ελλάδα.

Ευρωατλαντική...

Αν ένα πράγμα επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτό δεν είναι άλλο από τον «ευρωατλαντικό» χαρακτήρα της, ότι υπογράφτηκε δηλαδή με σκοπό την ένταξη της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ (έχει ήδη γίνει) και κατόπιν στην ΕΕ, ανεξάρτητα από τους ανταγωνισμούς που βάζουν προσωρινά φρένο σε μια τέτοια εξέλιξη. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και η Γαλλία, δεν έχουν εκφράσει την παραμικρή αντίρρηση για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, όπως προβλεπόταν και από την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μόλις όμως εμφανίστηκαν τα «σύννεφα» στις σχέσεις με την ΕΕ, η Β. Μακεδονία απειλεί με αναίρεση της Συμφωνίας, επιβεβαιώνοντας ότι προϋπόθεση για να δώσουν τα χέρια οι δυο πλευρές ήταν να προχωρήσει ανεμπόδιστα η συμμετοχή της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές.

... πάνω απ' όλα

Ο σχεδιασμός αυτός, που στόχο έχει να περιοριστεί η επιρροή Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή της Βαλκανικής, δεν αλλάζει, αλλά προχωράει μέσα από τις αντιθέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και τους ανταγωνισμούς τους με τις ΗΠΑ. Οσο για την Ελλάδα, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, είτε με κυβέρνηση ΝΔ σήμερα, είναι ενταγμένη πλήρως σ' αυτόν τον σχεδιασμό και χωμένη μέχρι τα μπούνια στους ανταγωνισμούς που τον συνοδεύουν, όσο κι αν η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπέγραψε μια «κακή συμφωνία» που η ίδια δεσμεύεται να εφαρμόσει μέχρι κεραίας, και ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ για «παραλείψεις» και «χειρισμούς» που δεν διασφάλισαν την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Β. Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η συμφωνία που ο ίδιος υπέγραψε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ