Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μεγαλείο

Είναι πραγματικά να ανατριχιάζει και να εξοργίζεται κανείς με την είδηση ότι 1,5 εκατομμύριο υγειονομικοί απολύθηκαν στις ΗΠΑ από τον περασμένο Μάρτη, πολλοί απ' αυτούς επειδή είχαν την ...ατυχία να εργάζονται σε περιοχές όπου η πανδημία του κορονοϊού «χτύπησε» λιγότερο! Στις περιπτώσεις αυτές, η λειτουργία των νοσοκομείων στα οποία απασχολούνταν μειώθηκε στο ελάχιστο, αφού χιλιάδες κόσμου ανέβαλε ή ματαίωσε μια επίσκεψη στο γιατρό για άλλα θέματα υγείας πλην του κορονοϊού, ενώ σταμάτησαν και μια σειρά άλλες κερδοφόρες δραστηριότητες, για λόγους πρόληψης, όπως πλαστικές εγχειρήσεις κ.ά. Στις ΗΠΑ, όπως και παντού, τα συστήματα Υγείας απέδειξαν την ανικανότητά τους να προστατέψουν την υγεία και τη ζωή του λαού, όχι μόνο αυτών που νόσησαν από κορονοϊό, αλλά και όσων πάσχουν από άλλα νοσήματα. Ολοι αυτοί, μέσα σε μια νύχτα, βρέθηκαν χωρίς φροντίδα, αφού τα νοσοκομεία έγιναν «της μιας και μοναδικής ασθένειας». Σε περιπτώσεις όπως οι ΗΠΑ, όπου η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας έχει πιάσει ταβάνι, τις συνέπειες πλήρωσαν ακόμα και με την απόλυσή τους εργαζόμενοι που πλέον ήταν «άχρηστοι» για την εργοδοσία, αφού μειώθηκαν οι δουλειές και η πελατεία. Την ίδια ώρα, βέβαια, σε άλλες κοντινές περιοχές και νοσοκομεία, ο κόσμος πέθαινε επειδή δεν είχε την κατάλληλη φροντίδα, λόγω έλλειψης υποδομών και προσωπικού! Ο καπιταλισμός, η απανθρωπιά και η εγκληματική αναρχία του σε όλο τους το μεγαλείο!

Προκλητική...

Ως θεματοφύλακας της ...ισότιμης πρόσβασης των παιδιών στην Εκπαίδευση εμφανίζεται η κυβέρνηση! Με τέτοια επιχειρήματα υπερασπίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την επικίνδυνη και αντιπαιδαγωγική τροπολογία, με την οποία επιτρέπεται η απευθείας τηλεμετάδοση των μαθημάτων μέσα από τις τάξεις. Τολμάει μάλιστα να τα λέει αυτά, όταν έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες για την απαράδεκτη ρύθμιση και πολύ περισσότερο για το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή, με το οποίο μπαίνουν ακόμα περισσότερα εμπόδια στα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών, το Λύκειο μετατρέπεται ολοκληρωτικά σε εξεταστικό κέντρο και η λειτουργία των πανεπιστημίων εξομοιώνεται με αυτήν των ...Ανώνυμων Εταιρειών. Μετά απ' όλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρήκε το θράσος να απευθυνθεί «στους δασκάλους των παιδιών μας που απέδειξαν μέσα στην πανδημία τι τιμή είναι να είσαι δάσκαλος».

... αλλά γελασμένη

Πράγματι, οι εκπαιδευτικοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να μείνουν δίπλα στα παιδιά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, όταν το κράτος δεν εξασφάλισε στους μαθητές ούτε ένα τάμπλετ για να μπορούν να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση! Είναι οι ίδιοι εκπαιδευτικοί που τώρα καταγγέλλουν την επαίσχυντη τροπολογία και ζητάνε την απόσυρσή της, όπως και του αντιδραστικού πολυνομοσχεδίου. Είναι γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι θα ξεμπερδέψει εύκολα με τις αντιδράσεις και τις διεκδικήσεις εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών. Πόσο μάλλον αν νομίζει ότι μπορεί να τους αντιμετωπίσει όπως τα «ευκολάκια» που της βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επικαλείται την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να αντιπολιτευτεί την απόφαση για τις κάμερες στα σχολεία και δεν έχει διαβάσει ότι πέρα από κάποια αόριστα ευχολόγια, η Αρχή νομιμοποιεί πλήρως την κυβερνητική τροπολογία και την αντιγράφει κατά γράμμα.

«Καπιταλισμό έχουμε... »

Κυνικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή αν το κράτος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων με την εκ περιτροπής εργασία. Η απάντησή του ήταν: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ για τη δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επιχειρηματία. Καπιταλισμό έχουμε στην Ελλάδα και οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες καθορίζουν με ποιο τρόπο θα κινηθούν». Σιγά τη διαπίστωση, θα πει κανείς. Η κυβέρνηση όμως έχει βάλει το χεράκι της και μάλιστα χοντρά για να διευκολύνει τους «ιδιώτες» να κινηθούν «με όποιον τρόπο θέλουν», νομοθετώντας ένα σωρό αντεργατικά μέτρα, που το καθένα μόνο του και όλα μαζί συντελούν στο να μειώνονται οι μισθοί, να διευκολύνονται οι απολύσεις, να διαλύονται παραπέρα οι Συλλογικές Συμβάσεις, η οικογενειακή, κοινωνική και προσωπική ζωή. Με βάση αυτήν τη νομοθεσία και το συνολικότερο αντεργατικό πλαίσιο, που φτιάχθηκε απ' όλες τις κυβερνήσεις, και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι σχεδιάζουν πώς θα περάσουν «άβρεχτοι» από την κρίση, φορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους και το λαό. Μπορεί επομένως η κυβέρνηση να λέει ότι «καπιταλισμό έχουμε, τι να κάνουμε», αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν την «ξεπλένει» από το γεγονός ότι κάθε απόλυση, κάθε νέο χτύπημα σε μισθούς και συμβάσεις έχει φαρδιά - πλατιά τη σφραγίδα της πολιτικής που, για να εγγυηθεί τα κέρδη του κεφαλαίου, συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι, πράγματι, ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός ιός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ