Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συναλλακτικές σχέσεις

Η αλήθεια είναι ότι ...μπερδευτήκαμε λίγο με τη στάση ορισμένων κρατών στη Σύνοδο Κορυφής, σε σχέση με το πώς μας παρουσίαζαν τα πράγματα η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Αν διαβάζουμε σωστά, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν ανάμεσα σ' εκείνους που δεν δέχτηκαν να υπάρξουν κυρώσεις της ΕΕ για την Τουρκία. Πρόκειται για τρία κράτη που υποτίθεται ότι συμμετέχουν με την Ελλάδα στη λεγόμενη «συνεργασία του Νότου», την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παρότρυνε τη ΝΔ να αξιοποιήσει, όπως έκανε ο ίδιος ως κυβέρνηση, ως απάντηση στις τουρκικές αμφισβητήσεις. Η Γαλλία, μάλιστα, υποτίθεται ότι στήριζε την ελληνική κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα και κατηγορούσε την τουρκική ότι «δυναμιτίζει την περιοχή». Στη Σύνοδο όμως εμφανίστηκε «απρόθυμη» να συζητήσει οποιεσδήποτε κυρώσεις για τα Ελληνοτουρκικά, στηρίζοντας τη «συναλλακτική σχέση» με την Τουρκία που πρότεινε η γερμανική προεδρία. Αν κάτι επιβεβαιώνεται απ' όλα αυτά, είναι η πλήρης χρεοκοπία του αφηγήματος της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι οι Ευρωατλαντικοί σύμμαχοί τους, είτε μιλάμε για την ΕΕ είτε για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: Με τη στάση τους ρίχνουν νερό στο μύλο των αμφισβητήσεων της Τουρκίας και στρώνουν το έδαφος για επικίνδυνες διευθετήσεις, στο όνομα της «διατλαντικής συνοχής» και της «στρατηγικής σχέσης» με την Τουρκία, για τα οποία «μάχονται» άλλωστε και η ελληνική αστική τάξη, η κυβέρνηση και τα κόμματά της.

Μεγάλες...

Τελικά, αν πιστέψουμε ορισμένους στον αστικό Τύπο, η «περιπέτεια» με τον κορονοϊό έχει και τα ...καλά της. Οπως για παράδειγμα ότι «οι διεθνείς και ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές επιδεικνύουν αποφασιστική στάση», ξεπερνώντας «ιδεολογικές και άλλες αγκυλώσεις», προκειμένου να πάρουν «γενναιόδωρες αποφάσεις» στήριξης των οικονομιών, σύμφωνα με το κυριακάτικο «Βήμα». Αλλο «καλό» είναι «η προσαρμοστικότητα, η επινοητικότητα και η ταχύτητα αντίδρασης του εγχώριου ιδιωτικού παραγωγικού τομέα», με αποκορύφωμα την τηλεργασία και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το τρίτο που «δικαιολογεί αισιοδοξία, παρά τον ζόφο της πανδημικής περιόδου», είναι ότι «μεγάλοι επενδυτικοί οργανισμοί εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη χώρα μας» και ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης σε λίγο θα είναι στη διάθεση της χώρας». Ολα αυτά είναι που κάνουν την πανδημία «ευκαιρία», όπως γράφει η εφημερίδα.

... ευκαιρίες

Συνοψίζουμε λοιπόν: Τα «καλά» της πανδημίας είναι ο νέος πακτωλός των επιδοτήσεων και των προνομίων που ρέει προς τους επιχειρηματικούς ομίλους για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, στέλνοντας ήδη τον λογαριασμό στον λαό. Είναι επίσης οι νέες ανατροπές στην αγορά εργασίας, με «εργαλείο» την τεχνολογία, που ενώ θα έπρεπε να βελτιώνει τους όρους δουλειάς των εργαζομένων, αξιοποιείται για να βαθύνει κι άλλο η εκμετάλλευση. Είναι φανερό επομένως ότι ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να συμμερίζεται τη χαρά των επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων τους για τις «ευκαιρίες» που γεννάει η πανδημία. Αντίθετα, τώρα που φαίνονται πιο καθαρά τα αδιέξοδα αυτού του σάπιου συστήματος, έχει ο ίδιος την ευκαιρία να βάλει τις βάσεις για την οργάνωση της αντεπίθεσης, παλεύοντας και διεκδικώντας με κριτήριο τις δικές του ανάγκες.

Κράχτης

Ρεσιτάλ δημαγωγίας από τον εισηγητή της ΝΔ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό την Παρασκευή το βράδυ. Κάνοντας υπολογισμούς του ...αέρα, ο Μπ. Παπαδημητρίου είπε μεταξύ άλλων ότι «οι πολίτες πληρώνουν, κάθε χρόνο, γύρω στα 15 δισ. μέσω εισφορών, φόρων και απευθείας από το εισόδημά τους. Με αυτό το ποσό, αν τα νοσοκομεία μας γίνουν αυτόνομα, αλλά και υπεύθυνα της οικονομικής και ιατρικής διαχείρισης, αν τιμολογηθούν σωστά οι υπηρεσίες και τα υλικά και αν βεβαίως αναπτυχθεί η ιδιωτική ασφάλιση, η οποία σήμερα πληρώνει μόλις το 4,5% αυτής της δαπάνης, η δημόσια Υγεία θα κόστιζε λιγότερα στον πολίτη και θα του προσέφερε περισσότερα». Ο βουλευτής της ΝΔ δεν είπε βέβαια ότι το 95% των φορολογικών εισπράξεων του προϋπολογισμού προέρχονται από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και μόλις ένα 5% από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Γιατί λοιπόν δεν αναλαμβάνουν αυτές το βάρος μιας πιο αναβαθμισμένης δημόσιας Υγείας, με αύξηση της φορολογίας από το κράτος, αντί η κυβέρνηση να μειώνει κατά επιπλέον 600 εκατ. ευρώ τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την Υγεία; Ρητορικό το ερώτημα. Αυτό που περιγράφει ο εισηγητής της ΝΔ δεν είναι βέβαια αναβάθμιση, αλλά παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, από ένα σύστημα που θα πουλά καλύτερα κοστολογημένες υπηρεσίες, στη βάση των «αυτόνομων επιχειρηματικών μονάδων», όπως χαρακτηρίζονται τα νοσοκομεία στους νόμους των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Με τους ίδιους ακριβώς νόμους, το δημόσιο σύστημα Υγείας προβλέπει ένα μίνιμουμ και υποβαθμισμένο δωρεάν πακέτο υπηρεσιών για όλους και από εκεί και πέρα θα σώζεται μόνο όποιος έχει λεφτά. Γι' αυτό ο Παπαδημητρίου δεν διστάζει να γίνει μέχρι και κράχτης για λογαριασμό των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που ακονίζουν τα νύχια τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ