Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η κουτάλα

Σε λασπομαχίες με φόντο έναν πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ επιδίδονται τις τελευταίες βδομάδες στελέχη της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, με αφορμή τη σύνθεση της διοίκησης του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ). Η ΔΑΚΕ κατηγορεί την ΠΑΣΚΕ και τούμπαλιν με έναν χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων, που «βγάζουν μάτι» ότι επίδικό τους είναι η ...κουτάλα του ΙΝΕ, που λαμβάνει παχυλή κρατική χρηματοδότηση. Μπορεί λοιπόν οι εργατοπατέρες να κατάπιαν «αμάσητους» τους νόμους που σφαγιάζουν τα εργατικά δικαιώματα, όπως ο νόμος Χατζηδάκη και η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης. Μπορεί να έβγαζαν καταγγελίες και να χαρακτήριζαν «γελοία» τα συνδικάτα που κατάφεραν να οργανώσουν μαζικές πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες. Μπορεί να μην ιδρώνει το αυτί τους που καθημερινά σκοτώνονται εργάτες στους χώρους δουλειάς, που δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις, που οι μισθοί είναι στον πάτο και η ακρίβεια τσακίζει, που κλιμακώνεται η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στη συνδικαλιστική δράση. Μπορεί από κοινού ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να «συνεννοήθηκαν» για να φέρουν τα ΜΑΤ, για να ...«προστατέψουν» τα συνέδρια - παρωδία από τους εργαζόμενους που αναδείκνυαν τις νοθείες τους... Ολα κι όλα όμως. Η «συνεννόηση» πάει περίπατο όταν είναι να μοιραστούν πολυθρόνες και καρέκλες, και μάλιστα εκεί που ρέουν κάθε είδους κονδύλια και προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ. Τι να πει κανείς... Ολα τα έχει η κατρακύλα τους, εκτός από πάτο.

Σκόντο...

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού στη Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν θα κόβει το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, δίνοντας «περίοδο χάριτος» μέχρι το τέλος του χειμώνα. Το «ράλι» των ανατιμήσεων, όμως, θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα και όπως όλα δείχνουν οι τιμές θα παγιωθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ' ό,τι πριν από μερικούς μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στο λαϊκό εισόδημα θα ενταθεί, μαζί και η αδυναμία των οικογενειών να αντεπεξέλθουν στους φουσκωμένους λογαριασμούς. Με τη στήριξη του κράτους, που επιδοτεί μέρος του κόστους της Ενέργειας, οι εταιρείες - πάροχοι γίνονται πιο «ευέλικτες», διαβλέποντας τον κίνδυνο να καταρρεύσουν οι εισπράξεις και να προχωρήσουν σε χιλιάδες αποκοπές, μειώνοντας το πελατολόγιό τους. Σε κάθε περίπτωση, οι οφειλές δεν πρόκειται να διαγραφούν και οι εταιρείες θα συνεχίσουν να απαιτούν την αποπληρωμή τους, έστω και μέσω ρυθμίσεων.

... στην εξαθλίωση

Από τον Απρίλη και μετά συζητιέται στη Γαλλία και ένα άλλο μέτρο για τα «ευάλωτα» νοικοκυριά που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς: Η παροχή ρεύματος με μειωμένη ισχύ. Δηλαδή, το νοικοκυριό θα έχει πρόσβαση σε μια - δυο πρίζες, ίσα - ίσα για να λειτουργεί το ψυγείο και μια τηλεφωνική συσκευή, επειδή «δεν νοείται σύγχρονος ευρωπαϊκός τρόπος ζωής χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς φως, χωρίς θέρμανση, χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο και φυσικά στο τηλέφωνο», όπως σχολιάζει ο αστικός Τύπος στη χώρα μας, προτρέποντας την κυβέρνηση της ΝΔ και τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας να υιοθετήσουν παρόμοια μέτρα. Η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια ίσα για να μην πεθαίνει κανείς από το κρύο, ή το να πρέπει ένα νοικοκυριό να επιλέξει αν θα ζεσταθεί ή αν θα μαγειρέψει, προκαλεί οργή και αγανάκτηση, όταν στην εποχή μας υπάρχουν οι δυνατότητες για απρόσκοπτη παροχή φτηνού ρεύματος σε όλα τα λαϊκά νοικοκυριά, για την ικανοποίηση των διευρυνόμενων αναγκών τους. Αυτό προϋποθέτει όμως η Ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα με σκοπό το κέρδος, όπως επιτάσσει ο «σύγχρονος ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» στον σάπιο καπιταλισμό, που καταδικάζει εκατομμύρια νοικοκυριά σε εξαθλίωση και ενεργειακή φτώχεια.

Κατά πόδας

Τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, πραγματοποιεί προγραμματισμένη επίσκεψη στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Κόμματος για τα μέτρα προστασίας από την πανδημία και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας. Την ίδια μέρα, ο Αλ. Τσίπρας πραγματοποιεί «αιφνιδιαστική» - έτσι μοιράστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα ΜΜΕ - επίσκεψη στο Ιπποκράτειο με αφορμή την πανδημία. Το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περιοδεύσει στην Κέρκυρα στις 18 Νοέμβρη, ενώ είναι ήδη προγραμματισμένη επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο νησί στις 20 - 21 Νοέμβρη... Στις 14 Νοέμβρη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, περιόδευσε στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Κρήτη... Στις 13 Νοέμβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ημερίδα στο Αρκαλοχώρι. Τρία στα τρία, λοιπόν, οπότε δεν πρόκειται για σύμπτωση. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί κατά πόδας την παρέμβαση του ΚΚΕ, ειδικά τώρα. Ανησυχούν άραγε από το γεγονός ότι ένας κόσμος έχει καταλάβει τι καπνό φουμάρουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Ανησυχούν που ένα τμήμα εργατικών - λαϊκών δυνάμεων παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ, τη δράση του και τις θέσεις του; Μάλλον όλα αυτά μαζί. Μάταιος ο κόπος τους βέβαια. Ο,τι και να κάνουν δεν μπορούν να κουκουλώσουν την πολιτική τους, πολιτική στήριξης των στόχων του μεγάλου κεφαλαίου και εχθρική για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Πάντως, αν δεν θέλουν να κουράζονται στο επιτελείο της Κουμουνδούρου και αν δεν θέλουν να μαθαίνουν τις επόμενες περιοδείες του ΓΓ της ΚΕ απ' τις τοπικές κοινωνίες, θα τους δώσουμε το πρόγραμμα. Ικανοί είναι να ακολουθήσουν τις επισκέψεις του Δ. Κουτσούμπα και στο εξωτερικό...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ