Ξεσπαθώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον τραγικό θάνατο των δύο εργαζομένων στις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας στην Πρέβεζα. Και αφού καταπίνει αμάσητη τη γενικευμένη ασυδοσία της εργοδοσίας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, φτάνει στο «διά ταύτα», για να καταγγείλει την κυβέρνηση της ΝΔ που «διέλυσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς». Ο δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας καταθέτει και Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις για τον «αριθμό των επιθεωρητών εργασίας στο τοπικό παράρτημα της Πρέβεζας». Λεπτομέρεια; Ο συγκεκριμένος βουλευτής ήταν υφυπουργός Εργασίας το 2019. Το συγκεκριμένο παράρτημα, βέβαια, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία της περιοχής, είναι εδώ και δεκαετίες υποστελεχωμένο. Οπότε, τι δεν ξέρουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ για το έγκλημα; Οι ευθύνες για το μακελειό στους χώρους δουλειάς και την ασυλία που απολαμβάνει η εργοδοσία, έχουν τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων, κάτι που πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι.
Η υλοποίηση των διατάξεων νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια τέθηκε ως ζήτημα προτεραιότητας από τον πρύτανη του ΑΠΘ για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. «Σε ό,τι αφορά το ΑΠΘ, τρεις είναι οι βασικοί άξονες που το καθιστούν πρωτοπόρο και πρότυπο», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την περασμένη βδομάδα και πρόσθεσε: «Το ακαδημαϊκό περιβάλλον, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η εξωστρέφεια». Ως παράδειγμα, ο πρύτανης ανέφερε τον «κύκλο εργασιών» ύψους 65 εκατ. ευρώ από ερευνητικά έργα, μαζί με τις 15 νέες εταιρείες - τεχνοβλαστούς «οι οποίες έχουν ιδρυθεί (...) και δείχνουν τη σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και απενοχοποιούν ουσιαστικά τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την ελεύθερη οικονομία». Ωστόσο, λίγα 24ωρα μετά τις παραπάνω δηλώσεις, μια νεροποντή ήταν αρκετή για να ακυρωθούν εξετάσεις μαθημάτων επειδή πλημμύρισαν αίθουσες στο Πολυτεχνείο και να κλείσει η κεντρική Βιβλιοθήκη του ιδρύματος εν μέσω εξεταστικής. Οσο το «πανεπιστήμιο ΑΕ» θα κάνει τζίρους εκατομμυρίων πουλώντας έρευνα για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, τόσο περισσότερο οι ανάγκες των φοιτητών - ακόμα και οι πιο στοιχειώδεις - θα αντιμετωπίζονται από το κράτος ως «κόστος».
Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνουν και ποιους αφορούν οι συστάσεις περί «εξοικονόμησης Ενέργειας» που αναμασούν ολοένα και πιο συχνά τα κυβερνητικά στελέχη στη χώρα μας, δεν έχει παρά να δει τις επιπτώσεις τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου τέτοια μέτρα εφαρμόζονται ήδη. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η αύξηση του κόστους θέρμανσης και οι συστάσεις της κυβέρνησης για ορθότερη διαχείριση των «ενεργειακών δαπανών» προμηνύουν λουκέτα σε πισίνες και σε εκτόξευση του κόστους λειτουργίας που φορτώνεται στην πλάτη του λαού. Συγκεκριμένα, οι διαχειριστές τους ανακοίνωσαν ότι τα αυξανόμενα κόστη θέρμανσης δεν τις καθιστούν πλέον βιώσιμες και ότι η είσοδος σε αυτές θα εκτοξευτεί, από 4 και 6 ευρώ σήμερα, στα 20. Αντιδρώντας, η Γαλλική Ομοσπονδία Κολύμβησης (FFN) τόνισε ότι αυτό «θα επηρεάσει όλα τα παιδιά και τους ενήλικες που δεν θα μπορούν να μάθουν κολύμπι», ενώ συνδικαλιστές από τον χώρο της Φυσικής Αγωγής ανέφεραν πως ήδη υπάρχει «μια γενιά 800.000 μαθητών που δεν κατάφεραν να μάθουν κολύμπι το 2020 και το 2021» λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να πολλαπλασιαστεί με το κλείσιμο των πισινών. Κι αν κάποιος πιστεύει πως δεν χάθηκε κι ο κόσμος με το κλείσιμο μιας πισίνας, τα χειρότερα είναι μπροστά: Ηδη ακούγονται συστάσεις για αξιοποίηση της τηλεκπαίδευσης, προκειμένου να μειωθεί το κόστος θέρμανσης για τα σχολεία...