Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευθύνη

Στην Καστοριά ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος της Ενωσης Αποστράτων, που διοργανώνει τις γιορτές του μίσους σε Γράμμο και Βίτσι. Στο Εργατικό Κέντρο Ηλείας οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με αυτούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν σε κοινό ψηφοδέλτιο με στελέχη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Τυχαία; Καθόλου, είναι η απάντηση, αφού για «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε η ανακοίνωση ότι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη θα είναι ο Θόδωρος Καρυπίδης, πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. Είναι ο ίδιος που έκανε «φιλικές συνεντεύξεις» με τον - κατάδικο πλέον - Κασιδιάρη και ανακύκλωνε χρυσαυγίτικους ισχυρισμούς μετά την καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. «Τώρα που η Χρυσή Αυγή μπήκε στη στενή, ο ελληνικός λαός θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας, θα έχει λύσει όλα τα προβλήματά του...», έγραφε τότε σε ανάρτησή του. Ο συγκεκριμένος μάλιστα «έπαιζε τον παπά» την περίοδο συζήτησης και ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού αρχικά πρωταγωνίστησε σε εθνικιστικά συλλαλητήρια ενώ στη συνέχεια «έγλειφε» την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούσε «σύνεση». Στις περιφερειακές εκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποσύρει άρον άρον την υποστήριξή του, μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα σχόλια και οι τοποθετήσεις του, ενώ τον υποστήριξε το 2019 ως υποψήφιο περιφερειάρχη. Τώρα τον χρίζει υποψήφιο βουλευτή, προφανώς επειδή θέλει να «χαϊδέψει» εκλογικά τα αυτιά του συγκεκριμένου ακροατηρίου, με τον Καρυπίδη να δηλώνει ότι «η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (...) είναι απόφαση ευθύνης». «Απόφαση ευθύνης» είναι όμως και για όποιον αισθάνεται αριστερός να καταδικάσει και στην κάλπη τη στήριξη που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοια «πλυντήρια» της ακροδεξιάς. Να ορθώσει τείχος στον φασισμό - ναζισμό, ενισχύοντας τη μόνη δύναμη που τον πολεμά με συνέπεια, το ΚΚΕ.

Κι άλλος

Μετά την Ντ. Μπακογιάννη της ΝΔ και τον Ευ. Αποστολάκη του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ακόμα προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ ήρθε να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ότι αν οι συνθήκες το επιβάλλουν, η «συνεννόηση» θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και στη συγκυβέρνηση. Ο λόγος για τον Δ. Αβραμόπουλο, πρώην κοινοτικό επίτροπο και πρώην υπουργό της ΝΔ, που ακούγεται και για υποψήφιος βουλευτής. Σε συνέντευξή του μίλησε για «εθνική συνεννόηση» μπροστά στα μεγάλα θέματα, εσωτερικά και εξωτερικά, και επικαλέστηκε υποθετικά κάποιον θαμώνα σε ένα καφενείο που λέει «δεν μπορείτε να τα βρείτε; Σε τελευταία ανάλυση τα ίδια πράγματα θα κάνετε», για να καταδείξει ότι ο κόσμος γνωρίζει πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι ιδεολογικές διαφορές έχουν αμβλυνθεί» και στο ερώτημα αν βλέπει κυβερνητικές συνεργασίες μετά τις εκλογές, απάντησε πως δεν το αποκλείει. Οσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνεται το παζάρι «όλων με όλους» για την επόμενη μέρα, όσο κι αν δημόσια τσακώνονται για τη διαφθορά και τη δημοκρατία. Το έδαφος της όποιας «συνεννόησης» είναι το κοινό αντιλαϊκό τους πρόγραμμα, που είναι δεδομένο ότι θα εφαρμόσει η όποια επόμενη κυβέρνηση. Οι δηλώσεις τους, που στρώνουν τον δρόμο προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, είναι ένας ακόμα λόγος για να τους γυρίσει ο λαός την πλάτη. Να βγάλει ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ, ξέροντας ότι μόνο έτσι θα βρει και την επόμενη μέρα την ψήφο του εκεί ακριβώς που την έριξε!

Κανένα θέμα

«Η προτεραιότητα της αμερικανικής πλευράς είναι η σταθερότητα της νότιας και ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και να μείνει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο. Δεν έχουμε κανένα θέμα με τους στόχους αυτούς». Αυτά είπε στο ΑΠΕ ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν, προσθέτοντας κατά τ' άλλα ότι το παζάρι με την Τουρκία σ' αυτό το ΝΑΤΟικό πλαίσιο δεν μπορεί «να βασίζεται αποκλειστικά σε τουρκικές προτάσεις»! Οσο για το τι υπάρχει στο τραπέζι, ο όρος «συνεκμετάλλευση» χρησιμοποιείται πλέον ολοένα και περισσότερο «χωρίς ταμπού», όπως έλεγε τις προάλλες και η Ντ. Μπακογιάννη, με τον Κατρούγκαλο να διαφωνεί στη ...σειρά, αφού «συνεκμετάλλευση χωρίς πρότερη οριοθέτηση είναι μια πρόταση που εγκυμονεί κινδύνους». Πραγματικούς κινδύνους όμως για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας εγκυμονεί το ίδιο το πλαίσιο των ευρωατλαντικών ανταγωνισμών και συμβιβασμών για τη μοιρασιά της ενεργειακής λείας στην περιοχή, τα ΝΑΤΟικά σχέδια, με τα οποία και ο ΣΥΡΙΖΑ - προφανώς - «δεν έχει κανένα θέμα». Ολοφάνερα αυτά, όπως και η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αποτελούν τις «σταθερές» της όποιας επόμενης κυβέρνησης στο παζάρι που θα «τρέξει» με μεγαλύτερες ταχύτητες μετά τις εκλογές, κρίνοντας και από την επίσκεψη Μπλίνκεν. Αλλος ένας λόγος για τον οποίο πρέπει ο λαός να δει πέρα από τον «αχό» των κάλπικων διλημμάτων και να δυναμώσει το ΚΚΕ.

Απολογισμός

Κάθε είδους απολογισμοί για τον έναν χρόνο ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία έγιναν αυτές τις μέρες. Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει και ο απολογισμός της... σαχλαμάρας από τον γνωστό Ραν Ταν Πλαν των «Νέων», που αναπαράγει σε όλες τις εκδοχές το «όποιος δεν είναι με τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, είναι με τον Πούτιν». Η «καούρα» του βέβαια είναι για το ΚΚΕ, που καλεί σε αγώνα για «την τιμωρία του ιμπεριαλισμού» και - άκουσον άκουσον - «ζητά από την Ελλάδα να απαγκιστρωθεί από το στρατόπεδο στο οποίο ενεργά ανήκει». Του αποδίδει μάλιστα την κατηγορία ότι την πρώτη στιγμή του πολέμου έκανε πορεία από τη ρωσική πρεσβεία στην αμερικάνικη. Τους έκατσε στον λαιμό εκείνη η πορεία, με την οποία το ΚΚΕ έριξε το σύνθημα «δεν διαλέγουμε ιμπερια-ληστές!». Αλήθεια, όμως, οι «ταχυδακτυλουργοί» που πέρυσι τέτοια εποχή παρουσίαζαν ως «κεραυνό εν αιθρία» τον πόλεμο και έλεγαν ότι το ΚΚΕ την «φαντάζεται» τη σύγκρουση των δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, πώς εξηγούν τα δεκάδες δισ. που έχουν δώσει ΗΠΑ και ΕΕ στον πόλεμο, τη συνεχή κλιμάκωση, όπως και τις δηλώσεις των ΝΑΤΟικών ότι ο πόλεμος έχει ξεκινήσει ήδη από το 2014; Και τελικά, πόσο κερδισμένος πρέπει να αισθάνεται ο λαός που πλήρωσε με παραπέρα ενεργειακή φτώχεια και εκτίναξη της ακρίβειας, στοχοποίηση από τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα και επικίνδυνες διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο; Ολο και κάτι θα σκεφτούν τα λαγωνικά, μέχρι του χρόνου, στον επόμενο απολογισμό τους.

Δημοσιογραφία επιπέδου τρολ

Σε σχόλιο τριών σημείων στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (28/2) που ως συνήθως στρέφεται κατά του ΚΚΕ και του τι σχολιάζει ή δεν σχολιάζει το Κόμμα, η εφημερίδα και η υπογράφουσα ΝΟ.ΡΑ κατάφεραν το ακατόρθωτο: Να πέσουν έξω τρία στα τρία!

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «κανένα σχόλιο δεν έκανε (ακόμα!) το ΚΚΕ για τις αχαρακτήριστες αναρτήσεις του υποψηφίου βουλευτή Γιώργου Ρούση», οι οποίες μάλιστα έχουν «ξεσπάσει θόρυβο στον δημόσιο διάλογο». Βέβαια για τις συγκεκριμένες αναρτήσεις του Γ. Ρούση υπάρχει τοποθέτηση μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, λέγοντας ότι ήταν «λάθος», από την ίδια μέρα της δημοσίευσής τους! Επομένως, και σχολιάστηκαν και καθόλου καθυστερημένα... Επιπλέον, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ διένειμε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση σε όλα τα ΜΜΕ, και στη συγκεκριμένη εφημερίδα, κάνοντας μάλλον μεγαλύτερο θόρυβο απ' αυτόν που επικαλείται η «Εφημερίδα των Συντακτών»!

Και συνεχίζει η σχολιογράφος: «Σχολίασε (το ΚΚΕ) ωστόσο και την καταδίκη Παππά και τα όσα διαδραματίζονται σε σχέση με τον Π. Πολάκη», προχωρώντας σε μια μονομερή σταχυολόγηση αποσπασμάτων των τοποθετήσεων του ΚΚΕ ώστε να το εμφανίσει ότι «και στις δύο περιπτώσεις κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ»...

Σε ό,τι αφορά την καταδίκη του Ν. Παππά, η ΝΟ.ΡΑ προφανώς αδιαφορεί για το ότι το ΚΚΕ εντοπίζει «πολιτική ευθύνη» στον πρώην υπουργό. Αδιαφορεί για την καταγγελία του ΚΚΕ ότι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ μαζί απέρριψαν την πρότασή του για κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, με βάση το οποίο στήνονται τα ειδικά δικαστήρια και διώκονται υπουργοί από κοινοβουλευτική πλειοψηφία! Και ...ξαφνιάζεται που ο ΣΥΡΙΖΑ «διατήρησε και ενίσχυσε τον έλεγχο των ΜΜΕ από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». Μάλλον με την επί ΣΥΡΙΖΑ αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, αυτοί δεν ανήκουν πια σε εφοπλιστές, εργολάβους και άλλους μεγάλους επιχειρηματίες! Για τέτοιο επίπεδο μιλάμε...

Τέλος, για την υπόθεση του Π. Πολάκη η «Εφημερίδα των Συντακτών» και η ΝΟ.ΡΑ αδιαφορούν παντελώς για την κρυστάλλινη θέση του ΚΚΕ τόσο για το ποιοι πραγματικά αποτελούν το «βαθύ κράτος», όσο και για το γεγονός, που πρώτο το ΚΚΕ ανέδειξε, ότι η εισαγγελική εντολή με αφορμή «μια ανάρτηση πολιτικού περιεχομένου, ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή διαφωνία με αυτήν, είναι ενέργεια απαράδεκτη που ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους», όταν ακόμα και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ - τον οποίο στηρίζει η εφημερίδα - ψέλλισε κάτι ακαταλαβίστικα μετά από ένα 24ωρο. Και το πιο φοβερό απ' όλα; Στο ίδιο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών» όπου η ΝΟ.ΡΑ αφήνει υπονοούμενα για τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ, υπάρχει ολόκληρο αφιέρωμα για τα «έργα και τις ημέρες» του Π. Πολάκη, πολύ κοντά στα αντίστοιχα αφιερώματα των φιλικών προς τη ΝΔ ΜΜΕ...

Φαίνεται πως ή πολύ αδιάβαστοι είναι στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ή πολύ «επιλεκτικοί» στις αναγνώσεις τους... Ας αποφασίσουν οι ίδιοι, με τα ζόρια τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ