Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αν-ασφάλεια

Αντί η κυβέρνηση να ψάχνει μέρος να κρυφτεί, ζητάει και ...συχαρίκια με αφορμή τις εξελίξεις στο ΟΑΚΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαιρόταν ότι από τον Αύγουστο δόθηκε εντολή «να υπάρχει σχετική άδεια στατικότητας και πυρασφάλειας για να μπορεί να ανοίξει και να χρησιμοποιηθεί το οποιοδήποτε γήπεδο, είτε δημοτικό είτε περιφερειακό είτε εθνικής εμβέλειας». Δηλαδή, όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις παίρνουν άδεια και λειτουργούν τόσα χρόνια χωρίς να διαθέτουν τις σχετικές πιστοποιήσεις για τη στατικότητα και την πυρασφάλεια. Αυτό μας λέει. Και επί κυβέρνησης ΝΔ, και επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, η ζωή και η σωματική ακεραιότητα χιλιάδων αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων εξαρτώνται από ...την τύχη και μόνο! Με περίσσιο θράσος, επίσης, ο Π. Μαρινάκης μας ενημέρωσε ότι «ξεκινάει πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου στατικότητας όλων των σχολείων», ενώ θα ακολουθήσει έλεγχος και των γεφυρών της χώρας. Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα για προσεισμικό έλεγχο των σχολείων ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτη και το ...ξανα-ανακοινώνει τώρα, ενώ θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί όλα τα σχολικά κτίρια πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Στο μεταξύ, πάνω από 9.000 σχολεία είναι χτισμένα την περίοδο 1960 - 1985 και δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ! Ας αφήσουν λοιπόν τις φιοριτούρες και τον εφησυχασμό. Οι υποδομές «πάμε κι όπου βγει» είναι μεγάλη απειλή για τον λαό και έχουν τη σφραγίδα της πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών.

Βραβεία

Ως ο «δήμος της τετραετίας» βραβεύτηκε τις προάλλες ο Πειραιάς από την «OTA Awards», ένα «παρατηρητήριο» για την περιφερειακή και δημοτική διοίκηση, που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της κυβέρνησης, της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, της ΚΕΔΕ και της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής. Ο οργανισμός αυτός βραβεύει τους δήμους και τις Περιφέρειες με κριτήριο της επιδόσεις τους σε διάφορους τομείς. Ψάχνοντας λοιπόν κανείς να βρει πώς κατέκτησε την πρωτιά ο δήμος Πειραιά, ανακαλύπτει ότι του την έδωσαν ...στο πιάτο οι παρεμβάσεις και οι πολιτικές της δημοτικής αρχής για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων, που τα συμφέροντά τους επικεντρώνονται στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, είτε πρόκειται για τη Ναυτιλία, είτε για το Εμπόριο και τον Τουρισμό. Διαβάζουμε λοιπόν ότι ο δήμος διακρίθηκε μεταξύ άλλων για το «Γαστρονομικό Φεστιβάλ 2022», για το «Piraeus sea days», για το «Destination Piraeus», προγράμματα που σχετίζονται με την ανάδειξη της πόλης σε επενδυτικό και τουριστικό προορισμό. Διακρίθηκε επίσης για το «Σύστημα Διαλογής Ανακυκλώσιμων "e-Kάνθαρος"», το «1ο "Εξυπνο" Σχολικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης μέσω Τεχνολογίας» και το «Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης "e-Kάνθαρος"», που «μυρίζει» από μακριά μπίζνες και ΣΔΙΤ με μεγάλες εταιρείες ανακύκλωσης. Δεν περίμενε βέβαια κανείς βραβεία για «σύγχρονα και ασφαλή σχολεία», για «ελεύθερους και δωρεάν χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας», για «υψηλά τέλη στους ομίλους και απαλλαγή του λαού από τα χαράτσια». Αντίθετα, είναι σίγουρο ότι ο δήμος Πειραιά πήρε «στο νήμα» την πρωτιά, αφού στα ίδια ακριβώς πρωταγωνιστούν και όλοι οι υπόλοιποι δήμοι και οι Περιφέρειες, όπου διοικούν οι εκλεκτοί των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Αλμυρό

Ηταν Νοέμβρης του 2005 όταν ένας γερμανικός «οίκος συμβούλων» ολοκλήρωσε την «αυτοψία» στο περιβόητο στέγαστρο Καλατράβα του ΟΑΚΑ και παρέδωσε το πόρισμα στην τότε κυβέρνηση ΝΔ. Πέρα από τα διάφορα κενά ασφάλειας που διαπιστώνονταν στο πόρισμα, έναν μόλις χρόνο μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο γερμανικός οίκος σημείωνε με έμφαση την ανάγκη να υπάρξουν εφ' όρου ζωής επιθεωρήσεις, συντηρήσεις και επισκευές, με το κράτος να επωμίζεται το ανάλογο κόστος. Το πόρισμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «προτάθηκαν συγκεκριμένες διορθωτικές ενέργειες και περαιτέρω έλεγχοι, με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ακεραιότητας της κατασκευής», καθώς διαπιστώθηκαν με το ...καλημέρα κατασκευαστικές αστοχίες, κρίσιμες για τη στατική επάρκεια και την ασφάλεια τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν «αποκλίσεις και διάκενα στη συναρμολόγηση των τόξων (...) που εγκυμονούν διείσδυση της βροχής», κίνδυνοι «μελλοντικής εμφάνισης ρωγμών στις συγκολλήσεις», «μεγάλα κενά στις βάσεις έδρασης των τόξων (...) με κίνδυνο μείωσης της αντοχής τους» και άλλα. Με άλλα λόγια, το φαραωνικό έργο - τοπόσημο της Ολυμπιάδας του 2004 δεν στοίχισε μόνο μια περιουσία στον λαό (περισσότερα από 100 δισ. δραχμές εκείνης της εποχής), αλλά ήταν γνωστό εξαρχής ότι και αστοχίες είχε, και ότι η συντήρησή του θα κόστιζε σε βάθος χρόνου όσο η κατασκευή του. Ετσι εξηγείται γιατί ενώ γνώριζαν όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να ελέγξουν και να συντηρήσουν το στέγαστρο. Προφανώς θεώρησαν ...αλμυρό το «κόστος» της ασφάλειας αθλουμένων και φιλάθλων, γι' αυτό εφάρμοσαν τη δοκιμασμένη μέθοδο του «πάμε κι όπου βγει».

Και τι να πουν;

«Οι ευρωεκλογές είναι το κρίσιμο», λένε αυτές τις μέρες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πετάνε κι ένα «να εκφραστεί η αντίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη» για τις τοπικές εκλογές, έτσι για να βγει η υποχρέωση. Δεν τους έπιασαν βέβαια οι σεμνότητες, ούτε φταίνε μόνο τα εσωκομματικά τους για τις «χλιαρές» δηλώσεις και για την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής αντιπαράθεσης με τους υποψηφίους της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Την πραγματική αιτία μπορεί να τη διακρίνει κανείς στους συνδυασμούς που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί όπου «χάνει η μάνα το παιδί» από τις κολιγιές με ΠΑΣΟΚους, Νεοδημοκράτες, ακόμα και... Τζήμερους, όπως π.χ. στην Περιφέρεια Αττικής, επιβεβαιώνοντας ότι οι υποτιθέμενες διαχωριστικές γραμμές είναι γραμμένες στο «χιόνι» για όλους όσοι στηρίζουν και από τις θέσεις της Τοπικής Διοίκησης την πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου που τσακίζει τον λαό. Ο λαός πάλι και ειδικά όσοι αριστεροί προσέβλεπαν έως τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, όπως καθόλου δεν περιμένει και η αντιλαϊκή λαίλαπα, που περνάει μέσα και από δήμους και Περιφέρειες. Γι' αυτό την Κυριακή, «Λαϊκή Συσπείρωση» παντού πιο δυνατή για να δυναμώσει το μόνο αντίπαλο δέος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ