Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σαπουνόπερα

«Συμβαίνει ή δεν συμβαίνει πελοποννησιακός πόλεμος στη ΝΔ;». «Τσακώθηκαν ή τα βρήκαν ο Κασσελάκης με τον Πολάκη;». «Θα δέσει ή δεν θα δέσει ο Ανδρουλάκης τα κορδόνια του Μητσοτάκη;». Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν απ' το πρωί μέχρι το βράδυ τα κανάλια, τις εφημερίδες και τα σάιτ, με την «αναμπουμπούλα» στο αστικό πολιτικό σύστημα και τις διεργασίες να αποδίδονται με όρους σαπουνόπερας. Τι μένει στο ημίφως; Η συμφωνία όλων στην πολιτική της εμπλοκής, που στέλνει μέχρι και φρεγάτα στην Υεμένη, δηλαδή στο στόμα του λύκου. Η ταύτιση σε ζητήματα που αφορούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ανοίγουν διάπλατα την πόρτα για τη θεσμοθέτησή τους. Το ομόφωνο «ναι» στην αντιδραστική τομή της επιστολικής ψήφου, που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την αλλοίωση της ψήφου και για κρούσματα νοθείας. Η καθολική στήριξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων. Εκεί λοιπόν «γεννάνε οι κότες» της αντιλαϊκής - ευρωατλαντικής πολιτικής με τη συναίνεση όλων. Γι' αυτό από την άλλη «πνίγεται» κάθε αναφορά σε αγωνιστικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως στους χώρους δουλειάς για Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, στους αγρότες που είναι ξανά με τα τρακτέρ στους δρόμους, στη νεολαία που διαδηλώνει ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και ενάντια στην εμπλοκή. Οσο κι αν προσπαθούν όμως να εξωραΐσουν ή να κρατήσουν στο σκοτάδι τη βαριά αντιλαϊκή ατζέντα, οι αντιδράσεις λαού και νεολαίας τούς χαλάνε τη σούπα και διαμορφώνουν προϋποθέσεις για αγωνιστική κλιμάκωση με πανεργατική απεργία.

Αγγελικά

Μαφιόζικες εκτελέσεις αρχινονών. Θωρακισμένα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ανενόχλητα στο κέντρο της Αθήνας, φορτωμένα με απασφαλισμένα καλάσνικοφ και πιστόλια. Ποινικοί με βαρύ παρελθόν, με εμπλοκή σε συμβόλαια θανάτου, κάνουν μπίζνες εκατομμυρίων ευρώ, με πρατήρια καυσίμων, λαθρεμπόριο, εκβιασμούς, προστασία κ.ο.κ. Ολο αυτό που χαρακτηρίζεται «οργανωμένο έγκλημα», «σκάει» εμφατικά στην επικαιρότητα κάθε φορά που ένα «συμβόλαιο» εκτελείται, ενώ κατά τα άλλα αναπτύσσεται «κάτω από τη μύτη» δήθεν του κράτους. Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη εκτέλεση μαφιόζου στον Κορυδαλλό, που φέρεται μάλιστα να συνδέεται με την προχθεσινή στον Ν. Κόσμο, είχε αποκαλυφθεί ότι το θύμα, αν και πρωτοπαλίκαρο ανάμεσα στους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού, κυκλοφορούσε με θωρακισμένο όχημα ιδιοκτησίας του προέδρου του Παναθηναϊκού! Κάποιοι θυμίζουν μάλιστα την πληροφορία που διέρρευσε τότε, ότι η ΕΛ.ΑΣ. ήταν σε επικοινωνία με αρχινονούς «βοηθώντας να επιλυθούν επικίνδυνες παρεξηγήσεις (!) στον κόσμο της νύχτας». Ενας κόσμος «αγγελικά πλασμένος», λοιπόν, καθρέφτης της σαπίλας ενός συστήματος η οποία αναδίδεται πλάι στην «ευωδιά» του κέρδους, με το κουβάρι να μπλέκει επιχειρηματίες, ποινικούς κράτος και παρακράτος. Και για να μην ξεχνιόμαστε: Το ίδιο κράτος που βλέπει τα καλάσνικοφ να ...περνούν επιστρατεύει με μεγάλη ευκολία και ταχύτητα τις δυνάμεις καταστολής ενάντια στον λαό και στη νεολαία που αγωνίζονται.

Μυρίζει...

Ενα διαβαθμισμένο έγγραφο που διέρρευσε από το γερμανικό υπουργείο Αμυνας και δημοσίευσε η «Bild», προετοιμάζει τις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία. Το σενάριο έχει τίτλο «Αμυνα της Συμμαχίας 2025» και περιγράφει την «πορεία προς τη σύγκρουση» μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ μέχρι το 2025. Σύμφωνα με αυτό, από τον Φλεβάρη αναμένεται νέα κινητοποίηση στρατευμάτων από τη Ρωσία, με σκοπό τον Ιούλη να υπάρξει γενικευμένη επίθεση στην ουκρανική επικράτεια, παράλληλα με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και άλλες μορφές υβριδικού πολέμου, κυρίως ενάντια σε χώρες της Βαλτικής. Μέσα από αλλεπάλληλες «κρίσεις», τον Μάη του 2025 το ΝΑΤΟ αποφασίζει «μέτρα για αξιόπιστη αποτροπή» και την «Ημέρα Χ», διατάζει τη μεταφορά 300.000 στρατιωτών στην ανατολική πτέρυγα, συμπεριλαμβανομένων 30.000 στρατιωτών της Γερμανίας. Το σενάριο λήγει 30 μέρες μετά την «Ημέρα X», με ανοιχτό το ερώτημα αν η Ρωσία θα «αποθαρρυνθεί» από την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ και τι θα συμβεί στην αντίθετη περίπτωση.

... μπαρούτι

Ανεξάρτητα από το πόσο ρεαλιστικό είναι ένα τέτοιο σενάριο, το βέβαιο είναι ότι «πρόβες πολέμου» δεν γίνονται μόνο (ή κυρίως) στα χαρτιά, αλλά και επί του πεδίου, με γιγαντιαίες μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ προς την ανατολική συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπου πλέον σταθμεύουν μόνιμα δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες. Ολα λοιπόν μυρίζουν μπαρούτι και κλιμάκωση των ανταγωνισμών, που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πολέμου: Από τους ρυθμούς με τους οποίους εξοπλίζονται η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, έως τα «σενάρια επί χάρτου» που απεργάζονται τα στρατιωτικά επιτελεία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ