Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκτίθενται

Στα κάγκελα ανέβηκαν ορισμένοι όταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σχολιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ περί «σκανδιναβικού μοντέλου» για τα «μη κρατικά πανεπιστήμια», ανέδειξε το εξής γεγονός: Οτι σε χώρες όπως η Σουηδία, η Βρετανία και άλλες, το ίδιο το σύστημα «σπρώχνει» φοιτήτριες να αναζητούν «sugar daddies» για να πληρώσουν τις σπουδές τους και να ανταποκριθούν στα υπέρογκα οικονομικά έξοδα. Για το θέμα αυτό έχουν γραφτεί πολλά, ενώ το έχουν αναδείξει μεγάλα δημοσιογραφικά δίκτυα, όπως η «Deutsche Welle». Αντί λοιπόν οι διάφοροι «ευαισθητούληδες» να αναγνωρίσουν αυτήν την πραγματικότητα και να την καταδικάσουν, βγήκαν να καταγγείλουν το ΚΚΕ που την αποκαλύπτει και αναδεικνύει τη σαπίλα που το ίδιο το σύστημα καλλιεργεί! Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ προσπάθησε να παραδώσει μαθήματα στο ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη αναφορά «σεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο»! Τα λέει αυτά ο εκπρόσωπος ενός κόμματος που έχει τσακίσει κυριολεκτικά τα δικαιώματα των γυναικών και μάλιστα στο όνομα της «ισότητας»! Και δεν ντράπηκε να το λέει μια μέρα πριν από την 8η Μάρτη, που οι γυναίκες όλου του κόσμου διαδηλώνουν ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων, για δικαιώματα και πραγματική ισοτιμία. «Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι», λέει ο λαός. Αν ένα πράγμα επιβεβαιώνεται πάντως, είναι ότι η κυβέρνηση είναι πολύ στριμωγμένη από τους αγώνες των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ και στο ΠΑΣΟΚ γίνεται «χάβρα», με τις αστείες δικαιολογίες της ηγεσίας του και τα «ναι στο νομοσχέδιο» από βουλευτές του. Οπότε, αναμενόμενες η προσπάθεια αντιπερισπασμού και η επίθεση στο ΚΚΕ, για κάτι τόσο αυταπόδεικτο και πραγματικό, που η αντίδρασή τους τούς εκθέτει.

Τάλε κουάλε

Η ουσιαστική στρατηγική σύμπλευση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και περαιτέρω εμπορευματοποίηση των δημόσιων ΑΕΙ αποκαλύπτεται περίτρανα και στη συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Αγγίζει μάλιστα την ...παράνοια να λένε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι «είμαστε υπέρ των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, γι' αυτό είμαστε κατά αυτού του νομοσχεδίου»... Τι λέει το ΠΑΣΟΚ; Οτι το νομοσχέδιο παραβιάζει το Σύνταγμα και έρχεται να νομιμοποιήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τι ζητάει; Να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος! Δηλαδή να φύγει από τη μέση το «εμπόδιο» (στο ΠΑΣΟΚ «δεν είμαστε με τις απαγορεύσεις», λένε!) του άρθρου 16 για να προχωρήσουν μη κερδοσκοπικά, κερδοσκοπικά και άλλα «λουλούδια», αλλά και να μπουν και με τη βούλα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια! Ταυτίζεται όμως με τη ΝΔ και σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων. Ενδεικτικά, ο Γ. Παπανδρέου προτείνει να ενισχυθούν οι μπίζνες, να φτιάξουν τα δημόσια πανεπιστήμια δικά τους παραρτήματα, όπου θα επιβάλλουν ακόμα και δίδακτρα, και αυτά να τα καλύπτει... το ΙΚΥ με υποτροφίες! Αλλά και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να πάρει μέτρα το κράτος, για να μην αποκλείονται παιδιά από φτωχές οικογένειες. Με άλλα λόγια, το «όραμα» του ΠΑΣΟΚ είναι πανομοιότυπο με της ΝΔ και προβλέπει Ανώτατη Εκπαίδευση ανάλογα με το πόσο «φουσκωμένη» είναι η τσέπη του γονιού. Το αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που διεκδικούν δυο μήνες τώρα οι φοιτητές: Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία.

Επιλέξτε

Δεν υπάρχει αντιδραστικό νομοσχέδιο που να μην παρουσιάζεται ως μια ακόμα «κατοχύρωση ελεύθερης επιλογής» από την κυβέρνηση. Αυτό ζούμε σε νέα έκδοση με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αφού η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των παπαγάλων της είναι ότι δίνεται η «επιλογή» για φοίτηση σε τέτοια ιδρύματα, ενώ οι φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στο έκτρωμα, συκοφαντούνται ότι αρνούνται την «ελευθερία της επιλογής». Επειδή όμως πήξαμε στις «επιλογές», να μερικές ακόμα που «κατοχυρώθηκαν» τα τελευταία χρόνια: Η ελευθερία «επιλογής» παρόχου Ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, που έκανε τελικά «νόμο» την ενεργειακή φτώχεια και τα πανάκριβα τιμολόγια τηλεφωνίας και ίντερνετ. Η «επιλογή» για επί πληρωμή χειρουργείο στα δημόσια νοσοκομεία, κοντά στις άλλες «επιλογές» για απευθείας πληρωμή στους ιδιώτες κλινικάρχες. Η «επιλογή» για δουλειά σε πολλαπλούς εργοδότες μέχρι και 13 ώρες τη μέρα με τον αντεργατικό νόμο του περασμένου Σεπτέμβρη, ή τη δουλειά 10 ώρες τη μέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή με τον προηγούμενο νόμο της ΝΔ. Η «ελευθερία» στους συνταξιούχους να επιλέξουν τη δουλειά και μετά τη συνταξιοδότηση. Η «επιλογή» του «προσωπικού γιατρού» που θα τον πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς. Πολλές «επιλογές» λοιπόν για το πώς θα χάσει ο λαός και θα κερδίσει το κεφάλαιο. Οπότε, άλλη επιλογή δεν υπάρχει: Σύγκρουση με την πολιτική των κυβερνήσεων, διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών.

Δίκοπο μαχαίρι

Με αίμα βάφτηκαν, για άλλη μια χρονιά, οι μεταναστευτικές διαδρομές σε όλο τον κόσμο. Ο ΟΗΕ κατέγραψε 8.565 μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους το 2023, σημειώνοντας μαύρο ρεκόρ. Ειδικά στη Μεσόγειο, καταγράφηκαν 3.129 θάνατοι και εξαφανίσεις. Η βαρβαρότητα του συστήματος, που έχει στο DNA του τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την εκμετάλλευση και την προσφυγιά, σε όλο της το «μεγαλείο»! Την ίδια ώρα, η «ευαίσθητη» και «αλληλέγγυα» ΕΕ, μαζί με όλες τις κυβερνήσεις της, κραδαίνει δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια, κλιμακώνει την πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού, που κοστίζει ανθρώπινες ζωές και ενταφιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης, το αναφαίρετο δικαίωμα των προσφύγων στο άσυλο. Από την άλλη, με κριτήριο την εξασφάλιση του αναγκαίου εργατικού δυναμικού για τις ανάγκες του κεφαλαίου, «ενθαρρύνει» τις συμφωνίες με τρίτες χώρες για τις λεγόμενες «νόμιμες οδούς μετανάστευσης». Και, φυσικά, ως ιμπεριαλιστική συμμαχία, συμμετέχει σε επεμβάσεις και πολέμους που οδηγούν χιλιάδες στον δρόμο της προσφυγιάς. Αυτή η πολιτική μετατρέπει σε υγρό τάφο τη Μεσόγειο, περνάει όμως και «χαλκάδες» και σε όσους καταφέρουν να επιβιώσουν και να στεριώσουν σε μια καινούργια πατρίδα. Μ' αυτήν την πολιτική αναμετρούνται Ελληνες και μετανάστες εργάτες στους καθημερινούς αγώνες, όπου πρωτοστατεί το ΚΚΕ. Τώρα είναι η ώρα να της ρίξουν «μαύρο» και στην κάλπη των ευρωεκλογών. Δυναμώνοντας το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που στέκεται έμπρακτα στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών, επειδή βρίσκεται απέναντι στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ