Πέμπτη 16 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΑΤΟική

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το χρησιμοποιούν το "Μακεδονία". Αυτό θα γίνει στην πράξη, και θα το δούμε. Ολα τα αλυτρωτικά μένουν στο τραπέζι, ό,τι και να λέει η Συμφωνία». Η παραπάνω τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα δεν έγινε χτες, αλλά ...τον Σεπτέμβρη του 2018! Ηταν τότε που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε για τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών και το ΚΚΕ αποκάλυπτε το πραγματικό της περιεχόμενο, προειδοποιώντας ότι δεν θα φέρει σταθερότητα για τους λαούς της περιοχής, αλλά θα τροφοδοτήσει νέους ανταγωνισμούς, επειδή αποκλειστικός σκοπός της υπογραφής της ήταν να μπει η γείτονα χώρα στο ΝΑΤΟ. Οπως ξεκαθάριζε από τότε το ΚΚΕ, «πρόκειται για συγκεκριμένο σχέδιο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ, για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο σχεδιασμός». Τα σπέρματα του αλυτρωτισμού δεν ξεριζώνονται από συμφωνίες που υπογράφονται με το πιστόλι των ευρωατλαντικών μακελάρηδων στον κρόταφο των λαών. Αυτό αποδεικνύεται 5 χρόνια μετά, κι ας προσπαθούν οι τυφλωμένοι από τη ΝΑΤΟφροσύνη τους να το κρύψουν, σκιαμαχώντας για το αν ήταν μια «καλή» ή «κακή» συμφωνία. Ηταν μια ΝΑΤΟική συμφωνία, και γι' αυτό επικίνδυνη «από χέρι» για τους λαούς, όχι μόνο της Ελλάδας και της Β. Μακεδονίας αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

Το πάρτι...

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για το πού κατευθύνονται οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσα από το οποίο η ΕΕ «γδέρνει» τους λαούς για να στηρίζει τα μονοπώλια. Σύμφωνα λοιπόν με την κυβέρνηση, από τα 4,9 δισ. ευρώ που έχουν «συμβολαιοποιηθεί» μέχρι στιγμής, το 15,7% κατευθύνθηκε σε «πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», ενώ το 84% στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στην Ευρώπη, βέβαια, οι «μικρές» και «μεσαίες» επιχειρήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα μεγέθη της ελληνικής πραγματικότητας (πρόκειται για εταιρείες με δεκάδες άτομα προσωπικό). Οπότε οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πραγματικά μικρές επιχειρήσεις στη χώρα μας πήραν (αν πήραν...) ακόμα λιγότερα και από το 15,7%. Σε κάθε περίπτωση, τα 9/10 των επιδοτήσεων και των φτηνών δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 0,01% επί του συνόλου! Αυτό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο πανηγύριζαν στην ΕΕ και υπερψήφισαν στην ελληνική Βουλή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Αριστερά, που τότε ήταν το ίδιο κόμμα.

... και οι χαμένοι

Τι μένει για τους εργαζόμενους από όλο αυτό το πάρτι των δισ. ευρώ που ξεκοκαλίζουν οι μεγάλοι όμιλοι; Πρώτον, τα εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μικροί επαγγελματίες, που αποκλείονται από κάθε είδους χρηματοδότηση, την ίδια στιγμή «δοκιμάζουν» το προαπαιτούμενο της «επέκτασης της φορολογικής βάσης», με το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το φορολογικό, τη διασύνδεση των POS κ.ο.κ. Και, δεύτερον, οι λαοί «απολαμβάνουν» την ακρίβεια, εξαιτίας του πληθωρισμού, που αποτελεί την άλλη όψη της χρηματοδότησης και της κερδοφορίας των ομίλων. Αυτό το αίσχος είναι που πρέπει να «μαυρίσει» ο λαός στις 9 Ιούνη, μαζί και οι βιοπαλαιστές ΕΒΕ, με ψήφο στο ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που από την πρώτη στιγμή το αποκάλυψε, το κατήγγειλε στον λαό και μπήκε μπροστά για τον αγώνα εναντίον του.

Αλυχτίσματα

«Επρεπε να σας ρωτήσει η χώρα για να μπει στο ΝΑΤΟ; Εχει δικαίωμα η χώρα στην αυτοδιάθεση να κάνει αυτό που θέλει ή θα πρέπει να ρωτήσει το ΚΚΕ; Είστε με τα καλά σας; (...) Πραγματικά είναι πολύ επικίνδυνη η θέση σας». Κι όμως, αυτά τα ΝΑΤΟικά αλυχτίσματα δεν τα είπε ούτε κάποιος πολιτευτής της ΕΡΕ το μακρινό '50, ούτε κανένα στέλεχος της κυβέρνησης της ΝΔ ή του ΝΑΤΟ. Αυτός που ...δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια είναι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κατσής, ο οποίος ξεσπάθωσε χτες όταν υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη ΝΑΤΟική σφραγίδα που είχε η Συμφωνία των Πρεσπών και αποκαλύπτεται σήμερα πόσο επικίνδυνη ήταν για τους λαούς. Φυσικά, δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τους ΝΑΤΟικούς σημαιοφόρους, αλλά και αυτό το κρεσέντο δείχνει πιο καθαρά το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει για τον λαό μας στις 9 Ιούνη: Ευρωβουλευτές - «σκυλιά του πολέμου» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι θα συνυπογράφουν τα πολεμικά παραληρήματα και τις ιμπεριαλιστικές συμφωνίες που βάζουν μπουρλότο στην περιοχή; 'Η ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, που θα αποκαλύπτουν τα πολεμοκάπηλα σχέδια και τις αιτίες τους, θα είναι στήριγμα στον αγώνα του λαού για απεμπλοκή από τα ευρωατλαντικά σχέδια, για πραγματική ειρήνη και ισότιμες σχέσεις με τους γείτονες λαούς, με αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και με τον λαό να ορίζει ο ίδιος το μέλλον του, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ