Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συμφέροντα

Περίπου 45 εκατ. ευρώ κόστισε η συμμετοχή της φρεγάτας «Υδρα» στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά, την ίδια στιγμή που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις, ενώ άλλα τόσα θα κοστίσουν και τα «Ψαρά». «Πηγαίνετε σε περιοχή κινδύνου (...) δεν είναι αποστολή κρουαζιέρας, εκτίθεστε σε κίνδυνο για την προστασία των εθνικών συμφερόντων», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απευθυνόμενος στο πλήρωμα της φρεγάτας κατά τον απόπλου, χωρίς να εξηγήσει βέβαια ότι το «εθνικό συμφέρον» που στέλνει τις Ενοπλες Δυνάμεις στο στόμα του λύκου είναι τα κέρδη των εφοπλιστών και των μονοπωλίων της διαμετακόμισης, που απειλούνται από τις «φουρτούνες» στη ναυσιπλοΐα λόγω των επιθέσεων των Χούθι. Για όσους πάντως αναρωτιούνται γιατί η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να χαρακτηρίσει «εμπόλεμη ζώνη» την Ερυθρά (και όχι μόνο) και να απαγορεύσει τη διέλευση εμπορικών πλοίων για την ασφάλεια των ναυτεργατών, αρκεί να διαβάσει τις ανησυχίες «κύκλων της αγοράς» για τη μείωση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι του Πειραιά, που βάζει σε κίνδυνο τον στρατηγικό στόχο της αστικής τάξης για ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο. Στόχο που πληρώνει πανάκριβα ο λαός, τόσο με την εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια όσο και με τη χρηματοδότηση αποστολών όπως η «Ασπίδες», που υπηρετούν συμφέροντα ξένα και εχθρικά προς τα δικά του.

Στόχος

«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό, για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου, σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο». Αυτά είπε στο διάγγελμά του ο Νασράλα, επιβεβαιώνοντας ότι κανείς δεν εξαιρείται από τον κίνδυνο να επεκταθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή πέρα από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καθιστούν την Κύπρο στρατιωτικό στόχο σε περίπτωση ισραηλινής - ΝΑΤΟικής επίθεσης στον Λίβανο, και γι' αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο προειδοποιεί ο Νασράλα. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι τον περασμένο Γενάρη, μετά την αμερικανοβρετανική επίθεση στην Υεμένη, που ξεκίνησε από τις κυπριακές στρατιωτικές βάσεις, η κυπριακή κυβέρνηση έτρεξε κακήν κακώς να πάρει αποστάσεις, ανακοινώνοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα» και ότι «για τη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο». Με άλλα λόγια, «δεν εμπλεκόμαστε, αλλά ...εμπλεκόμαστε». Ο κυπριακός λαός μόνο ανήσυχος μπορεί να κοιμάται, με την πολιτική της βαθύτερης εμπλοκής στον πόλεμο που ακολουθεί η κυβέρνηση, στο πλευρό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Το μόνο που μπορεί να τον προστατεύσει είναι η ένταση των αγώνων για να φύγουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις από το νησί, να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο.

Μάρτυρας

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι περισσότεροι σε σχέση με το παρελθόν, ισχυρίζεται η κυβέρνηση και ο ανεκδιήγητος υπουργός Υγείας το διαφημίζει με αναρτήσεις του στο διαδίκτυο. Πέρα από το γεγονός ότι το προσωπικό υπολείπεται των πραγματικών αναγκών και ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν χάρη στην αυτοθυσία του, έρχονται και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να επιβεβαιώσουν τη «μαύρη τρύπα» στο σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στα Κέντρα Υγείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, λοιπόν, ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού κατέγραψε μείωση 3,6% το 2023 σε σχέση με το 2022. Αντίστοιχα, το νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε κατά 1,1% και το προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων κατά 2,3%. Αλλά και το υπάρχον προσωπικό σε μεγάλο ποσοστό αποτελείται από επικουρικούς εργαζόμενους, ενώ η τρύπα θα μεγαλώσει κι άλλο από τη συνταξιοδότηση πολλών υγειονομικών τα επόμενα χρόνια. Οσο λοιπόν κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, ο λαός που ταλαιπωρείται την ώρα της ανάγκης και οι υγειονομικοί που στενάζουν από τις ελλείψεις είναι αδιάψευστος μάρτυρας των συνεπειών της άθλιας πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Φουσκωτοί;

Μπροστά σε νέο κύμα πλειστηριασμών και εξώσεων βρίσκονται εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες, με την «3η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» να απειλεί ότι «η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει ισχυρή, αλλά η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (...) συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις». Κι ενώ ο λαός ζει με την αγωνία αν θα έχει αύριο ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του, κάποια «φυντάνια» βλέπουν τους πλειστηριασμούς ως «ευκαιρία» για κοινωνικό κανιβαλισμό! Αυτό κάνει για παράδειγμα η «Καθημερινή», η οποία προτείνει σε όσους ενδιαφέρονται για αγορά σπιτιού να ψάξουν εκεί που πετάνε έξω συνανθρώπους τους, εφιστώντας μάλιστα την προσοχή σε κάποιες «παγίδες». Ποιες είναι αυτές; Οτι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το σπίτι μόνο εξωτερικά, αν δεν έχει προχωρήσει η έξωση. Και ότι αν ο οφειλέτης προσβάλει τη διαδικασία (δυστυχώς!) τότε το ξεσπίτωμα μπορεί να καθυστερήσει, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις ολοκληρώνεται μόλις το 10% - 15% των πλειστηριασμών. Σε επόμενο φύλλο περιμένουμε από την εφημερίδα να διαφημίσει και υπηρεσίες ...«φουσκωτών» που θα βγάζουν σηκωτούς τους ιδιοκτήτες και νοικάρηδες από τα σπίτια, για να λειτουργεί ανεμπόδιστα η αγορά. Ο λαός πάντως αντιτάσσει τη γνήσια αλληλεγγύη απέναντι σε όποιον κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, μετατρέποντας σε διαδήλωση της γειτονιάς κάθε απόπειρα έξωσης και πλειστηριασμού. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση και στα ...έντυπα κοράκια που βάζουν στο μάτι τα σπίτια του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ