Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάπια

Σε αναβρασμό ξανά οι αγρότες της Θεσσαλίας. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα ξεμπερδέψει εύκολα με τα δίκαια αιτήματά τους, καλύτερα να αλλάξει πλευρό
Σε αναβρασμό ξανά οι αγρότες της Θεσσαλίας. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα ξεμπερδέψει εύκολα με τα δίκαια αιτήματά τους, καλύτερα να αλλάξει πλευρό
Η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει ότι «η δικαιοσύνη μίλησε». Ο Κασσελάκης έσπευσε να πει ότι «κλονίστηκε η εμπιστοσύνη» του στη δικαιοσύνη. Ο Ανδρουλάκης ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ολοι μαζί όμως «ξέχασαν» - με αφορμή το προκλητικό πόρισμα συγκάλυψης των υποκλοπών από τον Αρειο Πάγο - ορισμένα κρίσιμα στοιχεία της «ευρωπαϊκής κανονικότητας», όπως τα παρακάτω: Η διακίνηση κατασκοπευτικών λογισμικών είναι νόμιμη με τη βούλα της ΕΕ, ενώ γύρω από αυτά υπάρχει μια ολόκληρη αγορά. 14 χώρες της ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους (Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία κ.ά.) χρησιμοποίησαν παράνομα λογισμικά, μεταξύ αυτών και του περιβόητου Pegasus «για να στοχοποιηθούν άτομα - όπως πολιτικοί αντίπαλοι, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και δημοσιογράφοι - που δεν έχουν καμία σχέση με σοβαρά εγκλήματα και δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια», όπως αναφέρουν οι δικές τους εκθέσεις. Με τη σφραγίδα της ΕΕ βρίσκονται σε ισχύ δεκάδες νόμοι και οδηγίες «νόμιμου» και μαζικού φακελώματος και χαφιεδισμού, με το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας» του κεφαλαίου και της «ριζοσπαστικοποίησης», με τις σχετικές διατάξεις - λάστιχο να στοχοποιούν ευθέως την εργατική - λαϊκή πάλη. Αυτό το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» που νομοθέτησαν και ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, περιφρουρούν τόσο οι διάφορες δήθεν ανεξάρτητες Αρχές, όσο και η δήθεν «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, για την οποία σκόπιμα αποκρύπτεται μεταξύ άλλων ότι η ηγεσία της εκλέγεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια.

Φορο-λαίλαπα

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Ετσι, από τα 6,2 εκατ. φορολογικές δηλώσεις που είχαν εκκαθαριστεί μέχρι προχτές, προκύπτει ότι ο φόρος εισοδήματος ξεπερνά για πρώτη φορά τα 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 2,14 εκατ. φορολογούμενοι, ενώ ο μέσος φόρος διαμορφώνεται στα 1.856 ευρώ. Εκτιμάται μάλιστα ότι μετά την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, ο μέσος φόρος εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2023 μπορεί να ξεπεράσει και τα 2.000 ευρώ. Ο αντίστοιχος μέσος όρος για τα εισοδήματα του 2022 ήταν 1.585 ευρώ και 1.377 ευρώ το 2021. Ακόμα και με τα μέχρι τώρα στοιχεία, προκύπτει πως ο μέσος φόρος για τα εισοδήματα του 2023 αυξήθηκε κατά 35,5% σε σύγκριση με τον μέσο φόρο του 2021 και σε απόλυτο ποσό κατά 489 ευρώ. Πρόκειται για μια τεράστια αύξηση της επιβάρυνσης των φορολογούμενων σε διάστημα μόλις 2 ετών, που συνδέεται και με το νέο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών. Αν στη φορο-αφαίμαξη προσθέσει κανείς τη λαίλαπα της ακρίβειας, έχει την πλήρη εικόνα για τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη που λεηλατούν το πενιχρό λαϊκό εισόδημα, στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της στήριξής της από το κράτος.

Απόγειο

Μεγάλος ενεργειακός όμιλος ανακοίνωσε τις προάλλες ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας στα αποτελέσματα του α' εξαμήνου, με καθαρά κέρδη 282 εκατ. ευρώ, έναντι 268 εκατ. το ίδιο εξάμηνο του 2023. Μάλιστα, η κερδοφορία αυτή καταγράφηκε παρά τη μείωση κατά 1% του κύκλου εργασιών σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, καθώς αυξήθηκαν κατά 61% τα κέρδη του ομίλου από τον κλάδο των ΑΠΕ σε σχέση με το 2023. Η εταιρεία αυτή - όπως και πολλές από τις υπόλοιπες - είναι ταυτόχρονα παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και πάροχος. Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογηθεί με ψίχουλα για τα «υπερκέρδη» από την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο (τα κέρδη από τις ΑΠΕ δεν είναι μόνο εγγυημένα από το κράτος, αλλά δεν τα ακουμπάει και κανείς) και το ποσό αυτό θα επιστρέψει στα ταμεία της από την άλλη πόρτα, ως «επιδότηση» στους φουσκωμένους λογαριασμούς που εισπράττει η εταιρεία - πάροχος του ίδιου ομίλου! Ολα καλώς γενόμενα λοιπόν: Τα «νόμιμα» κέρδη των μονοπωλίων της Ενέργειας εξασφαλισμένα, τα «υπερκέρδη» τους θωρακισμένα, η κυβερνητική κοροϊδία στο απόγειο και ο λαός στη μέση να πληρώνει τον λογαριασμό.

Εγκλημα

Από το 1983 που ξεκίνησε ο πρώτος Συμβουλευτικός Σταθμός και η πρώτη θεραπευτική Κοινότητα, μέχρι σήμερα, από τις δομές του ΚΕΘΕΑ πέρασαν 79.638 άνθρωποι που ζήτησαν θεραπεία. Επιπλέον, 43.347 οικείοι (γονείς, αδέλφια, σύντροφοι κ.ά.) συμμετείχαν στα προγράμματα οικογένειας. Χιλιάδες από αυτούς αποφοίτησαν «καθαροί», έχοντας διανύσει μια μακρά και επίπονη πορεία αναμέτρησης με τις εξαρτήσεις. 8 στους 10 (78%) όσων ολοκληρώνουν το θεραπευτικό πρόγραμμα, πέντε χρόνια μετά απέχουν από τη χρήση, εργάζονται σε ποσοστό 75% και δεν έχουν κανενός τύπου παραβατική συμπεριφορά. Οι δείκτες σωματικής και ψυχολογικής υγείας βελτιώνονται κατά 70% και 65% αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα αυτά, παρά την ελλιπέστατη βοήθεια και στήριξη από το κράτος διαχρονικά, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα των δωρεάν «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης. Αυτά που η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαφανίσει με το νομοσχέδιο που ψήφισε χτες, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, για να συνεχίσει το χτίσιμο της εγκληματικής πολιτικής - πλήρως εναρμονισμένη με τη στρατηγική της ΕΕ - για «μείωση της βλάβης», με χρήστες ουσιών μέχρι την τελευταία τους πνοή, συσκοτίζοντας παράλληλα τις πραγματικές αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν την εξάρτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ