Τρίτη 13 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θίασος

Περιοδεία στην Ευρώπη κάνουν οι φασίστες του Τάγματος Αζόφ, για να συγκεντρώσουν κεφάλαια και να στρατολογήσουν μέλη και εθελοντές, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Σε λιγότερο από 15 μέρες, 4 στελέχη του ναζιστικού τάγματος της Ουκρανικής Εθνοφρουράς έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις σε 9 ευρωπαϊκές πόλεις σε Πολωνία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία και Λιθουανία. Ο περιοδεύων ναζιστικός θίασος έχει προφανώς την έγκριση ή την ανοχή των κυβερνήσεων στις χώρες που επισκέπτεται, όπως συνέβη και στη χώρα μας, με την ντροπιαστική προβολή των δύο στρατιωτικών του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή. Τότε που οι βουλευτές της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και ο αντιπρόσωπος του ΜέΡΑ25 χειροκροτούσαν τους Ουκρανούς ναζί και μόνο το ΚΚΕ δεν παραβρέθηκε, σώζοντας την τιμή του ελληνικού λαού. Η ευρωπαϊκή περιοδεία των ναζί προκαλεί ήδη αντιδράσεις από οργανώσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με αποτέλεσμα αρκετές εκδηλώσεις να έχουν ακυρωθεί, ενώ στην Πράγα έχει αλλάξει η τοποθεσία δύο φορές και η εκδήλωση οδηγείται σε ματαίωση. Οι ναζί απόγονοι του Μπαντέρα, που στην Ουκρανία τιμάται σαν ήρωας, «βρίσκουν τοίχο», παρά την προσπάθεια των ευρωατλαντικών κυβερνήσεων - ανάμεσά τους και η ελληνική - να τους ηρωοποιήσουν και να τους «ξεπλύνουν» στα μάτια των λαών.

Ιδεώδη

Από τον χαρτοπόλεμο ανάμεσα στην Παγκόσμια Επιτροπή Αντιντόπινγκ (WADA) και την Αμερικανική (USADA), πληροφορηθήκαμε πως αν είσαι αθλητής των ΗΠΑ και πιαστείς ντοπαρισμένος, μπορείς να συνεχίσεις κανονικά να αγωνίζεσαι, ακόμα και να διεκδικήσεις πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Η WADA, ενώ γνώριζε από το 2021 ότι αυτό συμβαίνει κατά κόρον με τους Αμερικανούς αθλητές, «έκανε την πάπια» και το συγκάλυπτε, μέχρι - για λόγους που δεν έχουν φανερωθεί - να το ανακοινώσει πριν από λίγες μέρες, χωρίς να ιδρώσει βέβαια το αυτί των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η WADA αναφέρει τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις Αμερικανών αθλητών υψηλού επιπέδου που πιάστηκαν ντοπέ, αλλά η USADA τους έδωσε την άδεια να αγωνίζονται κανονικά, επειδή ...συνεργάστηκαν ως «μυστικοί πράκτορες» στην αποκάλυψη και άλλων κρουσμάτων ντόπινγκ! Μάλιστα, ένας από αυτούς τους αθλητές παραλίγο να εκπροσωπήσει τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατόπιν εορτής, η WADA εκφράζει δυσαρέσκεια επειδή δεν ενημερώθηκε επίσημα γι' αυτές τις «παράνομες» πρακτικές των Αμερικανών. Δεν λέει όμως κουβέντα για το γεγονός ότι συγκάλυπτε την USADA εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιβάλει κάποια κύρωση στους Αμερικανούς. Και πώς να το κάνει άλλωστε, όταν ο ρόλος τέτοιων Οργανισμών μπλέκεται με χίλια νήματα σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, ενώ δεκάδες απαγορευμένες ουσίες αποχαρακτηρίζονται τα τελευταία χρόνια, επειδή οι χορηγοί πιέζουν για ρεκόρ, αποθεώνοντας τα σύγχρονα ...«ιδεώδη» στον βούρκο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.

Ούριος

Το πρώτο εξάμηνο του 2024, η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ στη χώρα μας κάλυψε κατά 52,9% τη συνολική ζήτηση, καταγράφοντας ρεκόρ. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο κάλυψε το 34,3% της ζήτησης, τα υδροηλεκτρικά το 6,8%, το πετρέλαιο το 5,9%, ο λιγνίτης το 5,6%, ενώ οι καθαρές εισαγωγές περιορίστηκαν στο 1,3%. Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων που στηρίζουν τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» και διαφημίζουν την παραγωγή «φτηνότερου» ρεύματος από τις ΑΠΕ, θα περίμενε κανείς να συζητάμε σήμερα το πόσο φτηνότερα θα πληρώσουμε τα τιμολόγια και όχι πόσο ...ταμπλάς θα μας έρθει με τους λογαριασμούς των επόμενων μηνών, την ώρα μάλιστα που τα μονοπώλια της Ενέργειας καταγράφουν 770 εκατ. ευρώ κέρδη μόνο το πρώτο τρίμηνο το 2024! Οπως αποδεικνύεται, τα κέρδη αυτά μόνο «ουρανοκατέβατα» δεν είναι. Αντίθετα, είναι η άλλη όψη της ακρίβειας για τον λαό και της ενεργειακής φτώχειας που μεγαλώνει, από τη μετατροπή του ρεύματος σε χρηματιστηριακό προϊόν και τις πανάκριβες ΑΠΕ, που την κερδοφορία τους εγγυάται το κράτος. Αέρας κοπανιστός λοιπόν ότι οι ανεμογεννήτριες και οι άλλες ΑΠΕ θα έφερναν φτηνότερο ρεύμα. Ο μόνος ...ούριος άνεμος που φύσηξε τελικά, ήταν αυτός στα κέρδη των ΑΠΕτζήδων.

Τι να πουν;

Ούτε «κιχ» δεν έβγαλε η κυβέρνηση για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» που εμπλέκει τη χώρα μας στην τροφοδοσία της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με καύσιμα, σε συνεργασία βέβαια με τις ΗΠΑ. Εκτός από την κυβέρνηση, τη γλώσσα τους κατάπιαν και τα άλλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.τ.λ.) που δεν χάνουν ευκαιρία να «ξιφουλκούν» με τη ΝΔ για την ...ουρά του γαϊδάρου, αλλά όταν η συζήτηση φτάνει στην πολεμική εμπλοκή και στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, «πέφτουν οι γραμμές» τους. Τι να πει άλλωστε και ποιος; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε τα θεμέλια της στρατηγικής συμμαχίας «3+1» με το κράτος του Ισραήλ; Το ΠΑΣΟΚ, που μαζί με τους άλλους αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα; `Η μήπως ο Βελόπουλος, που «βγάζει λάδι» το κράτος - δολοφόνο και καταγγέλλει όσους «κατόρθωσαν να διχάσουν τους Ελληνες, μαζί με τη ΝΔ, για το θέμα της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ»! Στο μεταξύ, τα καράβια με το καύσιμο του θανάτου πηγαινοέρχονται μέσω Ελλάδας και μόνο τα συνδικάτα σώζουν ξανά την τιμή του λαού, με την κινητοποίηση που οργανώνουν σήμερα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ