Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σκοτάδι

Οπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, τα φώτα «άστραψαν» όταν δημοσιοποιήθηκε το βίντεο με τον επικίνδυνο απόπλου του «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» από την Ανδρο και έσβησαν μόλις συνελήφθη και απολύθηκε ο πλοίαρχος στην Κάρυστο. Ετσι, για άλλη μια φορά μένουν στο σκοτάδι οι εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και εφοπλιστών, που έχουν μετατρέψει σε επικίνδυνη κρουαζιέρα τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, υποχρεώνοντας τους ναυτεργάτες σε ρόλους κασκαντέρ του καλοκαιρινούς μήνες, με τα υπέργηρα καράβια (το 86% είναι 20 ετών και πάνω) να αγκομαχούν από λιμάνι σε λιμάνι. Ο κατάπλους και ο απόπλους γίνονται σε λίγα λεπτά της ώρας, με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, κατ' απαίτηση των εφοπλιστών, για να βγει το δρομολόγιο των «άγονων γραμμών». Δεκάδες ναυτεργάτες τραυματίζονται σ' αυτές τις άγριες εργασιακές συνθήκες, αλλά τα ονόματά τους δεν χωράνε σε κανένα ρεπορτάζ για το «θαύμα του Τουρισμού», που προσφέρει ρεκόρ εσόδων και κερδών σε κράτος και εφοπλιστές. Οπως δεν χωράνε και ειδήσεις για τις άθλιες εργασιακές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί στην ακτοπλοΐα με νόμους όλων των κυβερνήσεων. Είναι αυτοί οι νόμοι που δίνουν το «δικαίωμα» στον εφοπλιστή να απαλλαγεί σε μια νύχτα από όλους τους ναυτεργάτες του «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» και να αποδρομολογήσει το καράβι, αδιαφορώντας για δεδουλευμένα, μισθούς, αποζημιώσεις ή για την κάλυψη των νησιών που μένουν αμανάτι. Αυτήν την «κανονικότητα» έφεραν στην ακτοπλοΐα η «απελευθέρωση» και ο ανταγωνισμός, που δεν συνθλίβουν μόνο τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, αλλά είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή στη θάλασσα.

Καμπάνια

Είδε κι απόειδε ο υπουργός Υγείας με τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, που του χαλάνε τις φιέστες στα νοσοκομεία, και ψάχνει άλλους τρόπους για να διαφημίσει «εξ αποστάσεως» την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης. Διαβάζουμε λοιπόν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για «την υλοποίηση εκστρατείας επικοινωνίας με σκοπό την ανάδειξη της αναβάθμισης του ΕΣΥ»! Η διαφημιστική καμπάνια, κόστους 2,3 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και στοχεύει στην «ανάδειξη της στρατηγικής και του συνολικού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας (...) και των κυριότερων έργων - δράσεων που θα υλοποιηθούν». Και μόνο το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί την προβολή της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία επιβεβαιώνει το πόσο επικίνδυνη για τον λαό είναι αυτή! Ειδικά στην Υγεία, το υπερμνημόνιο προβλέπει ψίχουλα, κι αυτά για την ανακαίνιση των εξωτερικών ιατρείων σε ορισμένα μόνο Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία. Μπορεί λοιπόν οι δομές Υγείας να παραμένουν άδειες από προσωπικό και «γυμνές» από ιατρικό εξοπλισμό, έχουν όμως φρεσκοβαμμένους τοίχους και καινούργια καθίσματα, ώστε να περνάνε ...άνετα τον χρόνο τους οι ασθενείς στις πολύωρες αναμονές για μια εξέταση.

Βήχας

Μεγάλη πρεμούρα έχει πιάσει τελευταία διάφορες αστικές «γραφίδες» για τα μνημεία που στήνει το ΚΚΕ σε μια σειρά από περιοχές, αναδεικνύοντας και τιμώντας την ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την ΕΑΜική Αντίσταση και την 3χρονη εποποιία του ΔΣΕ. «Το ΚΚΕ, αν και ηττημένο, τιμάει την ιστορία του», γράφει χολωμένος ο ένας. Στην «ιστορική δικαίωση» των «νικητών του εμφυλίου» αναφέρεται κορδωμένος ο άλλος. Το σημερινό αστικό κράτος που «τους αγκαλιάζει όλους», στο πλαίσιο της «εθνικής συμφιλίωσης», εκθειάζει ένας τρίτος στην «Καθημερινή». Ψέγει μάλιστα τους «σημερινούς πολιτικούς εκπροσώπους - επιγόνους των νικητών» ότι δεν παίρνουν δραστήρια μέρος στον «πόλεμο μνήμης», αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στο ΚΚΕ «να στήνει τη δική του ιδεολογική επικράτεια»! Τίποτα καινούργιο, θα σκεφτεί κανείς, αφού όλοι αυτοί οι σεσημασμένοι ιστοριοδίφες κάνουν ...«πόλεμο λήθης» και όχι μνήμης. Γιατί θέλουν να ξεχάσει ο λαός τα εγκλήματα της αστικής τάξης και των ξένων συμμάχων της σε βάρος όσων έδωσαν και τη ζωή τους για τη λευτεριά. Κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ξεχαστούν οι δοσίλογοι, η Μακρόνησος, η Γυάρος, τα «έκτακτα στρατοδικεία», η «λευκή τρομοκρατία», οι μεταπολεμικές εκτελέσεις και διώξεις αγωνιστών. Αλλά γιατί τέτοιο «άγχος» αυγουστιάτικα; Μήπως προσπαθούν από τώρα να «ξεπλύνουν» τις γιορτές μίσους που ετοιμάζουν διάφορα φασιστοειδή και τον αντικομμουνιστικό οχετό που ξερνάνε κάθε χρόνο; Οψόμεθα, αν και ο «βήχας» δεν κρύβεται...

Κανόνι

Η νέα φοροαφαίμαξη που υφίστανται από φέτος εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ συμβάλλει και στην αύξηση των χρεοκοπιών που καταγράφονται το β' τρίμηνο του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν κατά 133% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και πολλές από αυτές αφορούν μικρές επιχειρήσεις, που «γονάτισαν» από την αύξηση της φορολογίας κατά 65% συγκριτικά με πέρυσι. Μικροεπαγγελματίες με δάνεια και χρέη, οι οποίοι είδαν τα επιτόκια να εκτοξεύονται και δυσκολεύονταν ούτως ή άλλως να αντεπεξέλθουν, δεν άντεξαν την αύξηση των φόρων και χτύπησαν «κανόνι», χάνοντας τη μάχη της επιβίωσης στην αγορά. Είναι αυτοί που η κυβέρνηση κατατάσσει στους «πλούσιους» και τους απειλεί με ελέγχους ακόμα και στην προσωπική τους περιουσία, αν δεν δεχτούν τα ανύπαρκτα εισοδήματα που τους προσάπτει και με βάση τα οποία τους φορολογεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ