Τα λένε μόνοι τους και καρφώνονται! Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε μείωση του ΦΠΑ κατά 2%. Η κυβέρνηση ρώτησε το ΠΑΣΟΚ πού θα βρει τα 3 δισ. ευρώ που - σύμφωνα με τους υπολογισμούς της - κοστίζει δημοσιονομικά αυτό το μέτρο, και πώς θα ξεπεράσει τους νέους ευρωενωσιακούς δημοσιονομικούς κανόνες - βασικά επιβεβαίωσε τα μνημόνια διαρκείας. Το ΠΑΣΟΚ αντέτεινε ότι «βάσει μελέτης, θα γίνεται η τμηματική μείωση στον ΦΠΑ και θα διακριβώνεται η διατήρηση των φορολογικών εσόδων στο επίπεδο που είναι αναγκαίο». Αρα, θα τα παίρνουν από την άλλη τσέπη του λαού! Παρέπεμψε επίσης στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ το 2019: «Τότε και χωρίς πληθωριστική κρίση ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμευόταν για μείωση κατά 2% και των δύο συντελεστών του ΦΠΑ, κάτι που δεν έκανε πράξη», λένε...
Η ΝΔ αντέδρασε, παραπέμποντας σε όσα κάνει το ΠΑΣΟΚ στον δήμο Αθηναίων: «Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη στα λόγια ζητάει μείωση των φόρων», αλλά «στην πράξη (όπως στον δήμο Αθηναίων με τον Χάρη Δούκα) αυξάνει τα δημοτικά τέλη για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουρισμό, εστίαση και καταστήματα». Είπε επίσης ότι ο Ανδρουλάκης συναντάται «με τους κοινωνικούς εταίρους και υποτίθεται ότι τάσσεται υπέρ μεγαλύτερων αυξήσεων στον κατώτατο μισθό μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ ο κ. Δούκας δηλώνει ότι η αύξηση στα δημοτικά τέλη οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση του μισθολογικού κόστους, λόγω της ανόδου του κατώτατου μισθού (και των αποδοχών των δημοτικών υπαλλήλων), που αποφάσισε η κυβέρνηση». Δεν είναι αντιφάσεις, αλλά η ουσία της πολιτικής τους, που καθορίζεται από τις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Γι' αυτό η ΝΔ προσπαθεί να κοροϊδέψει τον λαό ότι τον ανακουφίζει τάχα από τους φόρους, ενώ τον χαρατσώνει ανελέητα, και το ΠΑΣΟΚ πασχίζει να αντιπολιτευτεί την πολιτική που και το ίδιο εφάρμοσε και στηρίζει! Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι μόνη προοπτική για τον λαό είναι να δυναμώσει τους αγώνες του και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ.
Η έκθεση «Prindex 2024» σημειώνει την αυξανόμενη ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο γύρω από τη στέγη, με 1,1 δισ. ενήλικες να δηλώνουν ότι αισθάνονται ανασφαλείς για το αν θα συνεχίσουν να ζουν στα σπίτια τους. Στην Ευρώπη, σχεδόν το 19% των ενηλίκων δηλώνει ότι νιώθει ανασφάλεια, λόγω κυρίως της αύξησης του κόστους ενοικίου και των ενυπόθηκων δανείων. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 35%, με την έκθεση να σημειώνει ότι σ' αυτό έχουν συμβάλει «η παρατεταμένη οικονομική δυσχέρεια και η μείωση των πραγματικών μισθών, παράλληλα με τις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε φόβους έξωσης, ιδίως για τους ιδιοκτήτες κατοικιών με υποθηκευμένα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης». Μάλιστα, το 20% δηλώνει ανασφάλεια λόγω έλλειψης χρημάτων, ενώ το 12% και το 9% φοβούνται τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς από εταιρείες και το κράτος αντίστοιχα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από το 2020 έως το 2024 υπήρξε στη χώρα μας δραματική αύξηση της ανασφάλειας, από το 16% στο 35%, καθώς «ωρίμασε» και «εμπλουτίστηκε» η νομοθεσία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη θωράκιση των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια, με εκτόξευση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών προς τα λαϊκά νοικοκυριά. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι τέτοια ποσοστά στην τετραετία κατέγραψε και η εμπόλεμη Ουκρανία (από το 10% στο 33%), εύκολα βγάζει το συμπέρασμα ότι στη χώρα μας και παντού το κράτος και οι τραπεζικοί - επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν κηρύξει τον πόλεμο στη λαϊκή στέγη για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους.