Αν το rebranding των τζιχαντιστών στη Συρία φαίνεται κάπως ...αμήχανο, πού να δείτε πόσο εξόφθαλμα πραγματοποιείται στο Ισραήλ! Με το που ξεκίνησε η επέλασή τους, η ισραηλινή κρατική τηλεόραση (ΚΑΝ) μετέδωσε συνεντεύξεις με Σύρους τζιχαντιστές: «Κανείς δεν ξέρει αν το Ιράν και το καθεστώς θα είχαν αποδυναμωθεί χωρίς τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία, οι οποίες μας επέτρεψαν να επιστρέψουμε και να απελευθερώσουμε τη χώρα», δήλωσε κάποιος που περιγράφεται ως «ακτιβιστής της αντιπολίτευσης» από το Χαλέπι. Ενας άλλος «αντάρτης» στο Ιντλίμπ, που μίλησε στο KAN, ευχαρίστησε το Ισραήλ και δήλωσε ότι η αντιπολίτευση είναι «πολύ ικανοποιημένη» με τις ενέργειές του εναντίον της Χεζμπολάχ και του Ιράν.
Διαβάζουμε μάλιστα στους «Times of Israel»: «Και οι δύο δήλωσαν ότι οι αντάρτες δεν έχουν κανένα θέμα με το Ισραήλ. "Αγαπάμε το Ισραήλ και δεν ήμασταν ποτέ εχθροί του", δήλωσε ο άνδρας από την περιοχή του Ιντλίμπ. "(Το Ισραήλ) δεν είναι εχθρικό προς εκείνους που δεν είναι εχθρικοί απέναντί του. Δεν σας μισούμε, σας αγαπάμε πάρα πολύ"». Στις 6 Δεκέμβρη, ένας ακόμα αξιωματικός του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» σε συνέντευξη στους «Times of Israel» απάντησε «ουδέν σχόλιο» στην ερώτηση αν η οργάνωσή του βρίσκεται σε επαφή με Ισραηλινούς αξιωματούχους, αλλά πρόσθεσε: «Θα πω μόνο ότι είμαστε ευγνώμονες στο Ισραήλ για τα χτυπήματά του κατά της Χεζμπολάχ και κατά της ιρανικής υποδομής στη Συρία, και ελπίζουμε ότι μετά την πτώση του Ασαντ το Ισραήλ θα φυτέψει ένα τριαντάφυλλο στον κήπο της Συρίας και θα στηρίξει τον συριακό λαό, προς όφελος της περιοχής». Εμείς τι άλλο να σχολιάσουμε. Ο βήχας και ο έρωτας των τζιχαντιστών, μεταξύ άλλων και με το Ισραήλ, δεν κρύβονται.
Το πέμπτο αίτημα πληρωμής στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης καταθέτει η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας πρωτοχρονιάτικο μποναμά για τους ομίλους, ύψους 3,1 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις. Και ενώ ο λαός πληρώνει το νέο υπερμνημόνιο με νέα χρέη και εξοντωτικά «προαπαιτούμενα», ο «καβγάς» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα κόμματα της βολικής αντιπολίτευσης είναι για το ποιες εταιρείες και κλάδοι παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια του Ταμείου. Η κατανομή τους αποτέλεσε από την αρχή αντικείμενο διαπάλης ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης, με το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλους να υιοθετούν τη μία ή την άλλη άποψη και να ζητάνε «πιο δίκαιο» διαμοιρασμό των δαπανών για λογαριασμό των πιο «ριγμένων». Ούτε κουβέντα βέβαια για το γεγονός ότι αυτά τα λεφτά τα πληρώνει από την τσέπη του ο λαός και ότι οι χρηματοδοτούμενες επενδύσεις εξασφαλίζουν «πράσινα» και «ψηφιακά» κέρδη στα μονοπώλια, την ώρα που τα λαϊκά στρώματα βυθίζονται ακόμα περισσότερο στην ενεργειακή - και όχι μόνο - φτώχεια. Για παράδειγμα, στη λίστα με τα 16,13 δισ. που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα από το Ταμείο, πρώτες σε απορρόφηση φιγουράρουν εταιρείες που έχουν σκάσει από κερδοφορία και είναι ταυτόχρονα οι μεγαλύτερες βδέλλες του λαϊκού εισοδήματος. Τέτοιες είναι εταιρείες Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών, ακόμα και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που χρηματοδοτούν με λεφτά του λαού τον «πράσινο» εκσυγχρονισμό τους. Τα παίρνουν δηλαδή από τη μια τσέπη ως αντίτιμο για τα πανάκριβα εμπορεύματα, τα παίρνουν κι απ' την άλλη ως δάνεια για νέες επενδύσεις. Και ο μήνας έχει εννιά...