Μέρες ...πανδημίας ζούμε με αφορμή την ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με μέλη της επιστημονικής κοινότητας να αντιπαρατίθενται όχι πάνω σε μοντέλα και προβλέψεις, αλλά για το ποιος είναι ή δεν είναι ενεργούμενο της κυβέρνησης και του κράτους! Θυμίζουμε ότι η εκτίμηση του φαινομένου πέρασε από χίλια κύματα, με την ηφαιστειακή δραστηριότητα να εντοπίζεται πρώτη, από το περασμένο καλοκαίρι σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα. Τότε όμως η ομάδα παρακολούθησης του ηφαιστείου συνιστούσε στην κυβέρνηση να το πάει «λάου - λάου», για να μην πληγεί το τουριστικό προϊόν. Παρουσίαζε μάλιστα ως υπόδειγμα τη διαχείριση μιας προηγούμενης «κρίσης» του ηφαιστείου, όπου όλες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο να μην εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία από τη Βρετανία! Παρ' όλα αυτά, η σεισμική δραστηριότητα στα τέλη Γενάρη έγινε αφορμή να αποκαλυφθεί το πρόβλημα και με το ηφαίστειο, ενώ η εμπλοκή περισσότερων επιστημόνων περιέπλεξε ακόμα πιο πολύ την κατάσταση, αντί να την αποσαφηνίσει.
Δεκαπέντε μέρες τώρα, ο εφησυχασμός εναλλάσσεται με προειδοποιήσεις για κορύφωση, η σεισμική δραστηριότητα συνδέεται ή αποσυνδέεται από την ηφαιστειακή, οι αντιφατικές προβλέψεις, οι κόντρες και οι καταγγελίες πέφτουν βροχή, τις περισσότερες φορές όχι για τα επιστημονικά δεδομένα αλλά για τη διαχείρισή τους, ανάλογα με το πόσο κοντά ή μακριά είναι ο κάθε επιστήμονας από τον κρατικό μηχανισμό. Μιλώντας για τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό, όπου παίζονται εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, καμία εντύπωση δεν προκαλεί η σύγχυση που σπέρνει η κυβέρνηση με τη διαχείριση του κινδύνου, έχοντας ως προτεραιότητα όχι την ουσιαστική προστασία του λαού, αλλά αυτή των εσόδων και των κερδών από την τουριστική σεζόν, που ξεκινά σε λίγο καιρό.
«Δεν είμαστε τόσο μακριά» με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) στα θέματα της μετανάστευσης, δήλωσε η Σοσιαλδημοκράτισσα (SPD) υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Ν. Φέζερ, λίγες μόλις μέρες μετά τον «κουρνιαχτό» που σηκώθηκε στη Βουλή για τη σύμπραξη της CDU/CSU με την ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) προκειμένου να περάσουν ψήφισμα και νομοσχέδιο που ουσιαστικά καταργούν το άσυλο. Οι φωνές, όμως, του SPD - και των Πρασίνων - δεν αφορούσαν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και του ψηφίσματος. Σε αυτό συμφωνούν και ήδη εφαρμόζουν ή προτείνουν αντίστοιχα σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική. Το «παράπονο» ήταν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες πήγαν να το περάσουν με τη στήριξη της AfD και φυσικά βρήκαν ευκαιρία να κάνουν ψευτο-αντιπολίτευση, να καλέσουν ξανά σε διαδηλώσεις κατά της ΑfD. «Στόχος είναι να περιοριστεί η παράτυπη μετανάστευση και από αυτήν την άποψη είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την CDU», είπε η Φέζερ, ζητώντας ένα είδος «συμφώνου του πολιτικού κέντρου» για τη μετανάστευση, με θέσεις ...AfD. Ανάμεσα σε αυτά που συζητούν και προτείνουν CDU/CSU - SPD, είναι η απόρριψη στα σύνορα αιτούντων άσυλο, κατάργηση της οικογενειακής επανένωσης, αύξηση των απελάσεων κ.ά. Ο καγκελάριος Σολτς (SPD) περηφανεύτηκε μάλιστα πως από τον Σεπτέμβρη που έκλεισαν τα σύνορα, οι αιτήσεις ασύλου μειώθηκαν κατά 1/3 από το 2023, έγιναν 47.000 απορρίψεις μεταναστών και προσφύγων και ανακοίνωσε παράταση των κλειστών συνόρων για ακόμη έξι μήνες. Οποιαδήποτε ομοιότητα με το κατάπτυστο ψήφισμα που στήριξε η AfD στη Βουλή, μόνο συμπτωματική δεν είναι...