Σε αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2021 - 2027 προχωρά η ΕΕ για να αντιστοιχηθεί με τα σχέδιά της, ιδιαίτερα με τις ανάγκες χρηματοδότησης της πολεμικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον επίτροπο για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό, Απόστολο Τζιτζικώστα, περισσότερο χρήμα θα πέσει - μεταξύ άλλων - σε υποδομές (οδικό δίκτυο, λιμάνια, σιδηρόδρομοι) κρίσιμες για την «απρόσκοπτη μετακίνηση στρατού και εξοπλισμού από το ένα άκρο της Ευρώπης στο άλλο». Ηδη, από κοινού με το ΝΑΤΟ έχουν εντοπιστεί 600 σημεία που θα γίνουν παρεμβάσεις. Με λίγα λόγια, ετοιμάζεται ένα απέραντο πεδίο μάχης για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, όπου οι λαοί θα ...συνταξιδεύουν με βόμβες, όπλα, εκρηκτικά και άλλο πολεμικό υλικό, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των Μεταφορών σε στεριά και θάλασσα! Αυτή είναι η «κανονικότητα» της ΕΕ, που μόνο χειρότερη γίνεται για τους πολλούς, επιβεβαιώνοντας το πραγματικό δίλημμα: `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!
«Τα τρένα είναι ασφαλή, όπως όλα τα ΜΜΜ. Το ζητούμενο είναι διαρκώς να βελτιώνουμε το σύνολο των μεταφορών» είπε στο «Φόρουμ των Δελφών» ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, προκαλώντας τον κοινό νου. Για να μην πάει μακριά η βαλίτσα, θυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη βδομάδα έγιναν τρία νέα περιστατικά σε ΗΣΑΠ και ΟΑΣΑ, όπου δυο συρμοί και ένα λεωφορείο βγήκαν «νοκ άουτ» εν κινήσει, υπογραμμίζοντας με τον πιο επικίνδυνο και τραγικό τρόπο ότι τα Τέμπη είναι παντού και ότι είναι θέμα χρόνου να ακούσουμε ξανά για ένα σοβαρό δυστύχημα - έγκλημα της πολιτικής που παραδίδει τις αστικές συγκοινωνίες βορά στο καπιταλιστικό κέρδος. Δηλαδή, ό,τι γίνεται και στον σιδηρόδρομο, με τις τελευταίες αποκαλύψεις να αποδεικνύουν πως δεν μπορεί κανείς να αισθάνεται ασφαλής, όσο στη θέση του μηχανοδηγού κάθονται τα τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα και όσο το καύσιμο για να κινούνται τα τρένα είναι το κέρδος μιας χούφτας ομίλων.
Στην ερώτηση γιατί οι συντάξεις και τα επιδόματα δεν μπορούν να καταβληθούν πριν από το Πάσχα, ώστε να μπορέσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα να κάνουν γιορτές με δυο ευρώ στην τσέπη, η κυβέρνηση επικαλείται «τεχνικές δυσκολίες», τις οποίες παρουσιάζει μάλιστα ως ανυπέρβλητες. Το ερώτημα είναι: Μετά από τόση ...«ψηφιοποίηση του κράτους», με δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, πώς γίνεται να μην μπορούν οι υπηρεσίες να ξεπεράσουν με ένα «κλικ» τις δυσκολίες που επικαλούνται και να καταβάλουν νωρίτερα τις συντάξεις; Αν η συζήτηση αφορούσε κάποια διευκόλυνση στο κεφάλαιο, το ψηφιακό κράτος θα είχε λύσει το πρόβλημα από τα ...αποδυτήρια, χωρίς να το καταλάβει κανείς, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Για τις ανάγκες του λαού, όμως, το κράτος κάνει επίδειξη επιλεκτικής ανικανότητας, ρίχνοντας άκυρο μέχρι και στο δίκαιο αίτημα να δοθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα μερικές μέρες νωρίτερα από το κανονικό.