Κυριακή 14 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΒΙΒΛΙΟ
Η Καισαριανή και ο δήμος της

Γέννημα - θρέμμα της μικρασιατικής προσφυγιάς στην Καισαριανή, που αν και την παραπέταξαν στα άγρια και άγονα ριζά μιας κορφής του Υμηττού, του «Τρελού», που αν και ζούσε μέσα σε λαμαρινοπήγματα και πλίθινες καμαρούλες μια σταλιά, θαυματούργησε και έγραψε, με τους ηρωικούς αγώνες και τις θυσίες της, άσβηστες σελίδες της Ιστορίας μας στον 20ό αιώνα. Ο λυκειάρχης Νίκος Α. Σάμιος, με το βιβλίο του «Δημοτική Ιστορία της Καισαριανής (Περίοδος Λεωνίδα Μανωλίδη, 1951-1964, β' τόμος)», καταγράφει αυτό το πολύτιμο «κομμάτι» της ιστορίας όχι μόνο των αγώνων της αριστερής Καισαριανής, μέσα από το δήμο της, αλλά και γενικότερα της ΤΑ στη μεταπολεμική περίοδο. Κι αυτό υπό το πρίσμα των γενικότερων πολιτικών - οικονομικών εξελίξεων στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, στην Κύπρο και στο διεθνή χώρο, με τεκμήρια τα πρακτικά των συνεδριάσεων και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθος άλλα ντοκουμέντα (λ.χ ψηφίσματα για καυτά προβλήματα του καισαριανιώτικου λαού, αλλά και του λαϊκού κινήματος, όπως η κατάργηση των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων, για τα βάσανα των μανάδων των φυλακισμένων αγωνιστών).

Η υπογράφουσα αγνοεί τα περιεχόμενα του πρώτου τόμου του έργου, αλλά με βάση το δεύτερο τόμο θεωρεί ότι πρόκειται για εξαιρετικά χρήσιμη «κατάθεση» και για τους σημερινούς αγωνιστές στο χώρο της ΤΑ και για τη μελέτη της ιστορικής πορείας του θεσμού στην Ελλάδα. Στην εκτίμηση αυτή συμβάλλουν και όσα ανασύρει η θύμηση της υπογράφουσας από την «κόκκινη» Καισαριανή των παιδικών της χρόνων και από τον αγαπημένο δήμαρχό της, γι' αυτό κατασυκοφαντημένο και ταλαιπωρημένο από τις ντόπιες αλλά κυβερνητικά υποκινούμενες αντιδραστικές δυνάμεις, Λεωνίδα Μανωλίδη.

Πώς να ξεχάσει κανείς τον άνθρωπο, τον αγωνιστή, το δήμαρχο Λ. Μανωλίδη, για να αποχτήσει η Καισαριανή νερό, αποχέτευση, αθλητισμό, πολιτισμό; Το ότι ο Λεωνίδας Μανωλίδης χάρισε το σπίτι του στο λαό της Καισαριανής - και γι' αυτό συκοφαντήθηκε από μωροφιλόδοξους και σκευωρούς αντιπάλους του στο δήμο. Οτι αγωνίστηκε για να καθαριστεί η κατάσπαρτη με νάρκες περιοχή του Σκοπευτηρίου, για να μην ξαναϋπάρξουν περαστικοί θύματα. Οτι πρωτάρχισε τον αγώνα για να λευτερωθεί το Σκοπευτήριο από τους παρακρατικούς «αθλητές» της σκοποβολής. Και πώς να ξεχάσει την εξής εικόνα: Τους Καισαριανιώτες να έχουν κατακλύσει τη λεωφόρο και με επικεφαλής τον Λεωνίδα Μανωλίδη, να υποδέχονται δακρυσμένοι, με χειροκροτήματα και συνθήματα τον, μόλις, αποφυλακισμένο αγωνιστή, διάδοχο του Μανωλίδη, Παναγιώτη Μακρή;


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ