Κυριακή 13 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΒΙΒΛΙΟ
Το σύνταγμα και το πολιτικό σύστημα της Δημοκρατίας της Κούβας

Η Κούβα βρίσκεται στο μάτι του αμερικανικού κυκλώνα. 'Η πιο σωστά, στο στόχαστρο των ηγετών της ιμπεριαλιστικής «δημοκρατίας» των πολέμων και των επεμβάσεων και της ελευθερίας της καταστολής των λαϊκών δικαιωμάτων και της εκμετάλλευσης. Αυτή τη «δημοκρατία» θέλουν να επιβάλουν με τα επεμβατικά τους σχέδια, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία προς το δικό του μέλλον ενός λαού ήρωα, που σε ενότητα με την πολιτική του ηγεσία προχωράει το έργο της επανάστασης οικοδομώντας την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Η σοσιαλιστική δημοκρατία είναι ποιοτικά διαφορετική από την αστική, αφού στην εξουσία βρίσκεται η εργατική τάξη με τους συμμάχους της και ασκείται από τους ίδιους μέσω των εκλεγμένων λαϊκών οργάνων, από την κορυφή ως τη βάση. Και μάλιστα με το θέμα της ανακλητότητας όσων δεν ασκούν την εξουσία σύμφωνα με το λαϊκό δίκαιο. Μα πάνω απ' όλα κατοχυρώνει την κοινωνική και συνεταιριστική ιδιοκτησία, απαγορεύοντας την καπιταλιστική. Και έτσι βασικά κατοχυρώνεται η κοινωνική δικαιοσύνη ανάμεσα στο λαό και όλα τα δικαιώματα που πρέπει να έχουν οι ελεύθεροι εργαζόμενοι άνθρωποι. Καταπίεση δεν υπάρχει γιατί εξαρθρώθηκε το θεμέλιό της η καπιταλιστική εκμετάλλευση. Και όλ' αυτά είναι κατωχυρωμένα στο «Σύνταγμα της Κούβας».

Στα χέρια του ο αναγνώστης έχει μια μελέτη γνωστικού και ερευνητικού περιεχομένου, που μελετώντας τη θα κατανοήσει ακριβώς τι σημαίνει ελευθερία στην Κούβα, τι σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη, τι σημαίνει η ζωή των απλών ανθρώπων που οικοδομούν τη νέα κοινωνία, πασχίζοντας όλοι για τον ένα και ένας για όλους. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ