Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Οι φοιτητές και σπουδαστές θα απαντήσουν

Διαδήλωσαν μαχητικά χτες οι φοιτητές σε πέντε πόλεις της Ελλάδας, ενάντια στις κατευθύνσεις της Μπολόνια. Στην Πάτρα, μάλιστα, μαζί με τους φοιτητές κατέβηκαν στο δρόμο και οι σπουδαστές. Ορισαν ήδη και το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού για τις 22 του Μάρτη.

Από τις δεκάδες αγωνιστικές αποφάσεις και γενικότερα τα αποτελέσματα στις γενικές συνελεύσεις φαίνεται ότι οι φοιτητές αλλά και οι σπουδαστές δεν είναι διατεθειμένοι να χαρίσουν το μέλλον τους, αντίθετα αντιδρούν σε όσα αποφασίζονται γι' αυτούς χωρίς αυτούς.

Ομως, απ' όλο αυτό το κλίμα κάποιοι απέχουν. Είτε γιατί διάλεξαν το δρόμο της ευθείας υπεράσπισης της κυβέρνησης, του «ευρωμονόδρομου» και της ουσιαστικής διάλυσης σπουδών και πτυχίων, είτε γιατί οι... υπερεπαναστατικές θέσεις τους υλοποιούνται μέσα από την Μπολόνια και τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Ολοι αυτοί, λοιπόν, πρέπει να είναι βέβαιοι για ένα πράγμα: Οι φοιτητές και σπουδαστές δε θα επιβραβεύσουν όσους υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον τους. Θα απαντήσουν και με την ψήφο τους στις 28 του Μάρτη.

Ούτε κουβέντα για τις αλλαγές

Ούτε μια αναφορά στις συνολικές αλλαγές που προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση δεν έκαναν η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ στις γενικές συνελεύσεις των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των σπουδαστών.

Το μόνο που πιπίλιζαν συνεχώς ήταν ότι το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ είναι θετικό, χωρίς να εξηγούν στους σπουδαστές ούτε καν τι γράφει! Πώς άλλωστε; Αφού ούτε καν το είχαν. Τι κι αν οι σπουδαστές ρωτούσαν; Η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ το βιολί τους: «Το νομοσχέδιο είναι θετικό για τα ΤΕΙ».

«Και με την Μπολόνια τι γίνεται;», ρωτούσαν οι σπουδαστές. Και πάλι σιωπή από τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ. Κουβέντα. Φαίνεται ότι έχουν πάρει οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να κρύβουν επιμελώς και συστηματικά την πολιτική που προωθείται. Ομως, όταν τελειώσουν τα ψέματα θα ψάχνουν τρύπα να κρυφτούν. Κάποια στιγμή οι σπουδαστές θα μάθουν, θα καταλάβουν τα παιχνίδια που παίζουν ΕΕ και κυβέρνηση πίσω από την πλάτη τους και την κάλυψη που προσφέρουν σ' αυτά τα παιχνίδια οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Εξάλλου, η Πανσπουδαστική φροντίζει γι' αυτό.

Η ΠΑΣΠ υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Εντυπωσίασε η ΠΑΣΠ στη γενική συνέλευση της ΣΔΟ Πειραιά... ή μήπως είπε για πρώτη φορά την αλήθεια;

Σε ερώτηση σπουδαστή για την ευρωπαϊκή οδηγία 89/48, την αναγνώριση ιδιωτικών κολεγίων και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων ιδρυμάτων, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ απάντησε ότι «στον καπιταλισμό ζούμε και θα πρέπει να υποταχθούμε».

Γι' αυτό, λοιπόν, η ΠΑΣΠ καλεί τους σπουδαστές να υποταχθούν σ' αυτή την πολιτική που τους θέλει μισομορφωμένους, μισοκαταρτισμένους σήμερα και απασχολήσιμους αύριο.

Απ' ό,τι φαίνεται η ΠΑΣΠ δένει καλά με τη ΔΑΠ στα ΤΕΙ και από κοινού κι αγκαλιασμένες απολογούνται για την πολιτική που μεθοδεύει την ξεθεμελίωση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ