Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
Τι αλλάζει στα ΤΕΙ

Ερώτηση:

- Ενα χρόνο μετά την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ πόσα πράγματα άλλαξαν στα ΤΕΙ και στην ανώτατη εκπαίδευση;

Απάντηση:

- Με μια πρώτη ματιά όλοι αναγνωρίζουν ότι η «ανωτατοποίηση» ήταν ψευδεπίγραφη, καθώς τίποτα απολύτως δεν άλλαξε προς το καλύτερο για τα ιδρύματα και τους σπουδαστές. Το περιεχόμενο και το επίπεδο της εκπαίδευσης στα ΤΕΙ παραμένει ως είχε, η αξία των πτυχίων και τα επαγγελματικά δικαιώματα το ίδιο, η υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και η υποδομή σε εκπαιδευτικό δυναμικό παραμένουν καθηλωμένες σε απαράδεκτο επίπεδο, μακριά από τις ανάγκες. Η πρώτη ανάγνωση πείθει ότι απλά βαφτίστηκαν ανώτατα, ιδρύματα και προγράμματα σπουδών που δεν έχουν σε καμιά περίπτωση κατακτήσει το επίπεδο και το περιεχόμενο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Μια βιαστική διαπίστωση θα ήταν ότι με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση απλά ελίχθηκε απέναντι στην κοινωνική πίεση της διεύρυνσης της ανώτατης εκπαίδευσης. Ομως, μια πιο προσεκτική εξέταση αποδείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι απλά μια από τα ίδια. Δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μια απάτη αναβάθμισης, αλλά με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης, των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Βλέποντας συνολικά την πορεία της ανώτατης εκπαίδευσης και των ΤΕΙ ειδικά μετά την «ανωτατοποίησή» τους, παρατηρούμε ότι ο κατήφορος της υποβάθμισης και της μετατροπής τους σε ιδρύματα κατάρτισης, συνεχίζει ακάθεκτος, κάνοντας πολλούς από αυτούς που πέρσι χειροκροτούσαν το νόμο της κυβέρνησης, να λένε ότι με τον 2106/01 μετατρέπονται τα ΤΕΙ σε Ανώτατα ΙΕΚ:

  • Δίπλα στα παλιά τμήματα τύπου «Εμπορίας και επεξεργασίας ξύλου» ιδρύονται νέα, όπως «ζαχαροπλαστικής» (πιθανά με ειδίκευση στον μπακλαβά), «οστρακοκαλλιέργειας» (με ειδίκευση στα μύδια) κ.τ.λ. Η εξέλιξη των αντικειμένων των ΤΕΙ είναι συνεπώς ραγδαία και αντιστρόφως ανάλογη του επιπέδου που υποτίθεται ότι βρίσκονται τα ιδρύματα.
  • Εντείνεται και βαθαίνει ο κατακερματισμένος και καταρτισιακός χαρακτήρας των προγραμμάτων σπουδών, ακόμα και στα πιο αξιόλογα των ΤΕΙ, απομακρύνοντάς τα από την ανώτατη εκπαίδευση και προσεγγίζοντας τα ΙΕΚ. Γι' αυτό το σκοπό άλλωστε, φροντίζει το ΙΤΕ, το οποίο όχι μόνο καταργεί στα ΤΕΙ την οποιαδήποτε δυνατότητα αυτοτέλειας στη χάραξη και εκτέλεση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά επιβάλλει τον καταρτισιακό χαρακτήρα των σπουδών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΤΕ απέρριψε φέτος προτάσεις για προγράμματα σπουδών που έκαναν βήματα στην ανύψωση της στάθμης των σπουδών.
  • Η χρηματοδότηση ακολουθεί φθίνουσα πορεία.
  • Ο νόμος για την έρευνα δεν προβλέπει αυτή τη δυνατότητα στα ΤΕΙ και επιβεβαιώνει ότι τα ΤΕΙ δεν έχουν την αυτοδύναμη δυνατότητα να οργανώνουν μεταπτυχιακές σπουδές.

Τελικά, η περίφημη ένταξη των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση αποδείχνεται ότι δεν ήταν τίποτα άλλο από το πρώτο βήμα της υλοποίησης στη χώρα μας των κατευθύνσεων της Μπολόνια. Με σκοπό τη μετατροπή της ανώτατης εκπαίδευσης σε ένα σύνολο κατηγοριοποιημένων, υποβαθμισμένων για την πλειοψηφία, καταρτισιακού χαρακτήρα προγραμμάτων σπουδών, που στον πάτο τους θα βρίσκονται αυτά των «ανώτατων» πλέον ΤΕΙ. Φυσικά και για τους αποφοίτους των «ανώτατων» ΤΕΙ το μόνο που θα εξασφαλίζεται θα είναι η εργασιακή περιπλάνηση, η ανασφάλεια, η υποταγή στις άθλιες εργασιακές σχέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ