Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΕΡΙ ΕΥΡΩ...

Από τις αρχές του επόμενου χρόνου το ευρώ, το νέο νόμισμα η καθιέρωση του οποίου αποφασίστηκε από την ΕΕ, θα αποτελεί το νόμισμα των καθημερινών μας συναλλαγών. Με ευρώ θα πληρωνόμαστε, με ευρώ θα κάνουμε τις αγορές μας, με ευρώ θα πληρώνουμε για τις διάφορες υπηρεσίες. Αυτό απαιτούν οι διαδικασίες της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, που υπαγορεύτηκαν από τις ανάγκες της οικονομικής ολιγαρχίας για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων του συστήματος. Αναδιαρθρώσεις που στοχεύουν στην προώθηση των ρυθμίσεων που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστεί, στις σημερινές συνθήκες, η διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας του κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για του εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Στις χώρες της ΕΕ συνολικά και ειδικότερα, λόγω του επιπέδου ανάπτυξης, στην Ελλάδα.

Τα κυβερνητικά επιτελεία δε χάνουν την ευκαιρία να προπαγανδίζουν πως ο λαός μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την εισαγωγή του νέου νομίσματος. Και το κάνουν, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν να πουν κάτι χειροπιαστό για τα θετικά αυτής της εξέλιξης. Αλλωστε, που να βρεθούν τα θετικά, αφού το γεγονός ότι θα συναλλασσόμαστε σε ευρώ κάθε άλλο παρά σημαίνει αύξηση στα εισοδήματά μας ή διεύρυνση -ποσοτικά και ποιοτικά - των υπηρεσιών που υποτίθεται πως δικαιούμαστε από το δημόσιο.

Κοντά στις επιφυλάξεις που μπορεί να έχει ο καθένας για τις επιπτώσεις και τις συνέπειες που θα έχει η εισαγωγή του ευρώ, είναι πανθομολογούμενο πως υπάρχει και σχετική άγνοια γύρω από πρακτικά ζητήματα που αφορούν την κατάσταση που θα διαμορφωθεί σε λίγο καιρό.

Ο «Ρ», ξεκινά από σήμερα μια προσπάθεια για την ενημέρωση των αναγνωστών του, γύρω από τρέχοντα ζητήματα - ερωτήματα που προκύπτουν από την καθιέρωση του καινούριου νομίσματος. Από την οικονομική στήλη θα δίνονται καθημερινά απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα. Ερωτήματα μπορούν να υποβάλουν και οι αναγνώστες του «Ρ», με όποιον τρόπο θεωρούν ότι τους είναι πιο εύκολος. Με επιστολή, τηλεφωνικά (στο 6297.000), ή μέσω e-mail στη διεύθυνση oik@rizospastis.gr, με την ένδειξη «Για το ευρώ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ