Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΕΡΙ ΕΥΡΩ...

-Πότε και πώς θα γίνει η διανομή των ευρώ;

-Πρώτα και κύρια δεν πρέπει να φεύγει από την προσοχή μας ότι τα... τεχνικά ζητήματα σε σχέση με το ευρώ, είναι, αν και ενδιαφέροντα, δευτερεύοντα. Πρωτεύον, ας πούμε ήταν εκείνο που σημείωνε χτες η στήλη. Οτι, δηλαδή, ενώ το ευρώ παράγεται από ίνες βαμβακιού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντί να χρησιμοποιήσει, ας πούμε το βαμβάκι που παράγεται στην Ελλάδα, κάνει τις παραγγελίες της στο νότο της Αμερικής, την Αφρική και τις στέπες της Ασίας. Επειδή όμως και τα γενικότερα θέματα απασχολούν και διατυπώνονται διάφορα ερωτήματα, για τον τρόπο διανομής των ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνει:

Αφού ολοκληρωθεί η εκτύπωση και τα φύλλα χαρτιού κοπούν σε μεμονωμένα τραπεζογραμμάτια ευρώ και εφόσον πληρούν όλες τις προδιαγραφές ποιότητας, τα τραπεζογραμμάτια συσκευάζονται κατά ονομαστική αξία και αποθηκεύονται σε ασφαλείς χώρους των εκτυπωτικών μονάδων.

Τότε μπορεί να αρχίσει η διανομή. Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ μεταφέρονται πρώτα από τις 15 εκτυπωτικές μονάδες στις 12 εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες τα αποθηκεύουν. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, στη συνέχεια, διανέμουν τα τραπεζογραμμάτια στα υποκαταστήματά τους ή σε τοπικές εγκαταστάσεις φύλαξης. Τα τραπεζογραμμάτια διανέμονται σε πάνω από 500 διαφορετικά σημεία στη ζώνη του ευρώ. Ετσι, τα τραπεζογραμμάτια είναι πλέον έτοιμα να μεταφερθούν σε αρκετές χιλιάδες πιστωτικά ιδρύματα και εν συνεχεία σε εμπορικές επιχειρήσεις, ανάλογα με το σχέδιο κάθε χώρας. Την 1η του Γενάρη του 2001, το μεγαλύτερο μέρος των 200.000 αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ΑΤΜ) και εκατομμύρια μηχανές που δέχονται μετρητά στη ζώνη του ευρώ θα έχουν τροποποιηθεί κατάλληλα, ώστε να μπορούν να δέχονται το νέο νόμισμα, το οποίο θα είναι πλέον και το νόμισμα των καθημερινών συναλλαγών.

  • Οι αναγνώστες του «Ρ» μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα γύρω από το ευρώ, στέλνοντας επιστολή, τηλεφωνικά (στο 010- 6297.000), ή μέσω e-mail στη διεύθυνση oik@rizospastis.gr


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ