Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΕΡΙ ΕΥΡΩ...

-- Ποια θα είναι η τελική φάση της μεταβατικής περιόδου για την καθιέρωση του ευρώ, ως νόμισμα συναλλαγής στη χώρα μας;

-- Τις δύο προηγούμενες μέρες αναφερθήκαμε στις δύο πρώτες φάσεις της μεταβατικής περιόδου για την εισαγωγή του ευρώ. Πρώτη ήταν η φάση της προετοιμασίας, που αγκαλιάζει ολόκληρο το 2000 που το ευρώ θεωρείται ήδη επίσημο νόμισμα της χώρας και γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές για τη φυσική του κυκλοφορία. Ακολουθεί η δεύτερη φάση, της παράλληλης κυκλοφορίας του ευρώ και της δραχμής, που θα είναι από την 1η του Γενάρη του 2002 μέχρι και την 28η του Φλεβάρη. Αυτή την περίοδο οι συναλλαγές θα γίνονται και στα δύο νομίσματα, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη αναμένεται να αποσυρθεί το μεγαλύτερο μέρος των δραχμών.

Από την 1η του Μάρτη ξεκινά η φάση που οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο σε ευρώ. Η δραχμή από τη μέρα αυτή και μετά παύει να αποτελεί νόμισμα συναλλαγής, ενώ όσοι θα εξακολουθήσουν να έχουν στην κατοχή τους δραχμές θα πρέπει να απευθύνονται στην Τράπεζα της Ελλάδας για να τις εξαργυρώσουν. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν, τα χαρτονομίσματα σε δραχμές θα ανταλλάσσονται με ευρώ στην Τράπεζα Ελλάδας μέχρι και την 1η του Μάρτη του 2012, ενώ τα κέρματα θα ανταλλάσσονται στην Τράπεζα Ελλάδας και τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (εφορίες) μέχρι την 1η του Μάρτη του 2004.

Τέλος, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι τα νομίσματα του ευρώ (κέρματα και χαρτονομίσματα) ανεξάρτητα από

  • Οι αναγνώστες του «Ρ» μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα γύρω από το ευρώ, στέλνοντας επιστολή, τηλεφωνικά (στο 010- 6297.000), ή μέσω e-mail στη διεύθυνση oik@rizospastis.gr


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ