Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ας συγκρατηθεί και λίγο

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Καλύτερες υπηρεσίες» και «φθηνότερες τιμές» στην ακτοπλοΐα υπόσχεται ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρ. Παπουτσής, μοιράζοντας, σωρηδόν τις τελευταίες μέρες, συνεντεύξεις και δηλώσεις σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και εφημερίδες. Κι όλ' αυτά, τα στηρίζει στη διαβόητη «απελευθέρωση» και το συνεπαγόμενο ανταγωνισμό και στο χώρο της ακτοπλοΐας.

Δε θέλουμε να του αντιγυρίσουμε ότι σκορπίζει ψεύτικες υποσχέσεις και, μάλιστα, συνειδητά, παρότι γνωρίζει πολύ καλά ότι πουθενά μέχρι σήμερα η πολιτική της λεγόμενης απελευθέρωσης δεν έχει οδηγήσει σε ωφέλιμα για τους εργαζόμενους και το λαό αποτελέσματα αφ' ενός και αφ' ετέρου όλα όσα έχουν ακουστεί, ότι θα περιλαμβάνει η «απελευθέρωση», δεν αφήνουν το περιθώριο και της παραμικρής αισιοδοξίας. Απλά, θα τον συμβουλεύαμε να συγκρατηθεί και λίγο. Αλλωστε, τον άλλο μήνα πρέπει να παρουσιάσει το νέο, «απελευθερωμένο» θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας και τότε ο κάθε κατεργάρης θα καθίσει στον πάγκο του...

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι εγκρίνοντες...

Το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας εγκρίνει -έστω και κρατώντας κάποιες αποστάσεις- την αυταρχική, αντιπαιδαγωγική ενέργεια του Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Λάρισας, Αρη Συράκη, ν' αποβάλλει απ' το σχολείο 35 μαθητές, επειδή συμμετείχαν σε μαθητική κινητοποίηση δεν εκπλήσσει. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιεί τον αυταρχισμό όλων των μηχανισμών που διαθέτει για να στηρίξει την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της και ο εν λόγω Γυμνασιάρχης, ως «βέρος ΠΑΣΟΚτζής», σ' αυτή την κατεύθυνση ενήργησε. Δεν προκαλεί, επίσης, εντύπωση το γεγονός ότι υπέρ του αδικοπραγούντος γυμνασιάρχη τάχθηκε, κραυγάζων εκ μικροφώνου και αρθρογραφών εν εκτάσει, γνωστός και μη εξαιρετέος τοπικός «δημοσιογράφος», ο οποίος, όπως ο ίδιος ομολογεί γραπτώς και δημοσίως, παίζει το ρόλο του προβοκάτορα κάθε φορά που κάποιοι, είτε αγρότες, είτε εργαζόμενοι, είτε σπουδαστές, είτε μαθητές, βγαίνουν στους δρόμους ν' αγωνιστούν κατά της κυβερνητικής, αντιλαϊκής πολιτικής. Ουδείς ψόγος, διότι «ο καθείς εφ' ω ετάχθη»...

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Γιάνκις γκόου χομ»

Associated Press

«Αναθεωρήστε τη SOFA» (τη στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ και Νότιας Κορέας) φωνάζουν οι Νοτιοκορεάτες διαδηλωτές της διπλανής φωτογραφίας, στη διάρκεια της χτεσινής τους πορείας στο Τόπγκολ Παρκ της Σεούλ. Σχετικά δε, για το τι ακριβώς αναθεώρηση θέλουν, το πανό που κρατούν δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία, καθώς γράφει το πασίγνωστο «Αμερικανοί γυρίστε στα σπίτια σας».

Οι ΗΠΑ διατηρούν στη Νότια Κορέα μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη, αποτελούμενη από 37.000 άνδρες, καθώς χρησιμοποιούν τη χώρα αυτή ως βασικό προγεφύρωμα της γενικότερης παρουσίας τους στην περιοχή της Απω Ανατολής. Οι αντιαμερικανικές διαθέσεις, όμως, ανάμεσα στους εργαζόμενους και τη νεολαία της Νότιας Κορέας, ενισχύονται συνεχώς και είναι πολύ συχνές οι μαχητικές και μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων και βάσεων.

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... οι συμφωνούντες...

Είναι, όμως, τουλάχιστον περίεργο να συμφωνεί με την ενέργεια του καθηγητή - παιδονόμου ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Γυμνασίου και, απ' ό,τι φαίνεται, αν και δεν εκφράστηκε δημοσίως και ο Σύλλογος Καθηγητών του ίδιου σχολείου. Για μας, αυτή η συμφωνία είναι ανεξήγητη και, εν πολλοίς, απαράδεκτη, καθώς δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχουν γονείς και εκπαιδευτικοί που, εν έτει 2000 μ.Χ., πιστεύουν πως η συλλογική τιμωρία μπορεί ν' αποτελέσει παιδαγωγική μέθοδο και ότι οι μαθητές δεν πρέπει ν' αγωνίζονται για μια καλύτερη, δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση, αλλά, ως άβουλα και μοιραία μειράκια ν' αποδέχονται άνευ αντιστάσεων, τη μετατροπή τους σε ρομπότ των εξετάσεων και ομήρους του ταξικού χαρακτήρα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... και οι διαφωνούντες

Βεβαίως, δεν υπάρχουν μόνο οι εγκρίνοντες και οι συμφωνούντες με την ενέργεια του Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Λάρισας. Υπάρχουν και οι διαφωνούντες κι αυτοί είναι οι περισσότεροι. Εκτός από τους μαθητές και πολλούς καθηγητές που αντέδρασαν και, μάλιστα, αγωνιστικά, την ενέργεια του Γυμνασιάρχη καταδίκασε ομόφωνα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που εκπροσωπεί πάνω από 30.000 εργαζόμενους της πόλης, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας μετά από συνεδρίαση όπου συζητήθηκε το θέμα, αποφάσισε να ζητήσει την ανάκληση της τιμωρίας των μαθητών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι μαζικοί φορείς του νομού.

Αυτές οι αντιδράσεις είναι θετικές και ελπιδοφόρες, καθώς δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία έχει ακόμα «αντισώματα», για ν' αντιμετωπίσει την «αρρώστια» της μοιρολατρίας και της υποταγής και διαθέτει τη θέληση να στηρίξει τη νεολαία στον αγώνα της, για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον...

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα σκανδαλολογικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑΛΙΣΤΑ, μετά τα κότερα του Τσουκάτου, θα έχουμε να ασχολούμαστε και με τις.. κατασκευαστικές εταιρίες του Κ. Καραμανλή. Ο κάθε πολιτικός με... το οικονομικό του σκάνδαλο, δηλαδή!

Είναι που το ΠΑΣΟΚ προάσπιζε μέχρι τώρα την αξιοπρέπεια της πολιτικής και ποτέ μα ποτέ δεν άφηνε υπονοούμενα για τους αντιπάλους του, όπως έλεγε ο Δ.Ρέππας.

Τώρα όμως πρώτος αυτός έθεσε τέτοιο θέμα. Φυσικά, εμάς δε μας πειράζει. Αντιθέτως έχει την πλάκα του να τους βλέπεις να διαφωνούν και να κοντράρονται για τέτοια θέματα.

Αρκεί να μην το παρατραβήξουν, φυσικά, γιατί τότε βέβαια, δικαίως, ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης αγανακτεί και απαιτεί από τους σκανδαλολογούντες κάτι να κάνουν αντί να λένε λόγια του αέρα.

ΩΣΤΕ την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης γιορτάζουμε αυτές τι μέρες! Καλό αυτό δε λέμε, με τη διαφορά ότι πριν το κάνουμε, και πριν η κυβέρνηση διοργανώσει επετειακούς γιορτασμούς, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι έχουν φύγει όλα τα ξένα στρατεύματα από την πόλη!

Αν κοιτάξει προσεκτικά, μάλλον θα ανακαλύψει ότι αυτό δεν ισχύει! Κι αν δε μας πιστεύει, ας ρίξει μια ματιά στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που εδρεύουν εκεί!

Κι αν μη τι άλλο, αυτά ακριβώς τα στρατεύματα κι αυτοί που τα έστειλαν εκεί είναι οι υπεύθυνοι για τους... Βαλκανικούς Πολέμους του 2000!

ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ της πόλης θα ισχύουν για τους οδηγούς από την 1η Νοέμβρη για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως πληροφορούμαστε με ξαφνική απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Λες και δεν έχουν στους δρόμους τους περισσοτέρους... αστυνομικούς από δέντρα αυτές οι δυο πόλεις.

Θα χρησιμοποιηθούν, λέει, τα πλέον τεχνολογικά εξελιγμένα μέσα για τον εντοπισμό των παραβατών και μάλλον το υπουργείο το βλέπει σαν επένδυση το όλο θέμα. Γιατί, βέβαια, για τα πρόστιμα γίνεται η όλη ιστορία και όχι για τη λύση του κυκλοφοριακού.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Προκλητικός ο Ετσεβίτ

Γρηγοριάδης Κώστας

Αποκαλυπτικότατος και, ταυτόχρονα, προκλητικότατος ήταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπ. Ετσεβίτ, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των αρχηγών κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παρόντος του Κ. Σημίτη και χωρίς να του απευθυνθεί σχετική ερώτηση από δημοσιογράφο, αλλά παίρνοντας αφορμή από ερώτηση, που είχε απευθυνθεί στον Ελληνα πρωθυπουργό, σημείωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ένα πρόβλημα υπάρχει και το οποίο πρέπει να επιλυθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εμείς σκεπτόμαστε, όταν βλέπουμε το χάρτη, ότι το Αιγαίο έχει πολύπλοκη δομή που δημιουργεί προβλήματα οικονομικά, οικολογικά, κ.ά. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η κρίση ενός δικαστηρίου θα μπορούσε να λύσει αυτές τις διαφορές. Θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο κρατών, εάν εγκαθιδρύσουν διάλογο, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, εναέριο χώρο, κ.ά.».

Κι όλ' αυτά, ελάχιστες μέρες, μετά απ' όσα απαράδεκτα συνέβησαν στη διάρκεια της ΝΑΤΟικής άσκησης «Destined Glory»...

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Με... μάνατζερ τον Στρατούλη;

Το διαβάσαμε στη «Θεσσαλία» της Τετάρτης και το μεταφέρουμε αυτούσιο:

«Πάντως, δε φαίνεται να "περπατάει" η ιδέα να έρθει να μιλήσει στο Βόλο και συγκεκριμένα στο Εργατικό Κέντρο ο κ. Μήτσος Κωστόπουλος. Ο κ. Δημ. Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, που συντονίζει και κλείνει τις ημερομηνίες για ομιλίες του κ. Μήτσου Κωστόπουλου, σε διάφορα εργατικά κέντρα της χώρας, έκανε τις απαραίτητες κρούσεις και στο προεδρείο του Εργατικού Κέντρου του Βόλου. Ομως, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ που δε θέλει να οξύνει τα πράγματα αυτή την περίοδο, ενόψει του 15ου συνεδρίου του ΕΚΒ, διαφωνεί με την ιδέα να έρθει να μιλήσει στο Εργατικό Κέντρο ο κ. Μήτσος Κωστόπουλος, πριν τις 10 Νοέμβρη, ημέρα πραγματοποίησης του συνεδρίου. Ετσι, εκτιμάται ότι ο κ. Μήτσος Κωστόπουλος θα μιλήσει στο Βόλο μετά τις 10 Νοέμβρη όταν πλέον θα έχει εκλεγεί και η νέα διοίκηση του ΕΚΒ».

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Παράγοντες συνδαύλισης

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά, που η ηγεσία της Αγκυρας προχωρά σε προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες. Και, ίσως, η σοβαρότερη και πλέον επικίνδυνη πλευρά της όλης υπόθεσης δεν είναι αυτή καθ' αυτή η συνεχής τουρκική προκλητικότητα, όσο οι παράγοντες, που συνεχώς την τροφοδοτούν και τη συνδαυλίζουν.

Ανάμεσα στους παράγοντες αυτούς, λοιπόν, ξεχωρίζουν δυο και αυτούς ακριβώς θέλουμε να υπογραμμίσουμε. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη στάση και την πολιτική των ΗΠΑ. Οι τελευταίες, είτε για λόγους που έχουν ως αφετηρία τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας για τα αμερικανικά σχέδια, είτε γιατί έτσι εξυπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο η ενίσχυση του επιδιαιτητικού και επικυρίαρχου ρόλου τους στην περιοχή, κάνουν για χρόνια τώρα «πλάτες» στις τουρκικές προκλητικές διεκδικήσεις και την επεκτατική πολιτική της Αγκυρας. Χαρακτηριστικές είναι οι σχετικές αποδείξεις των τελευταίων μόλις ημερών. Στα όσα απαράδεκτα προχώρησε η τουρκική ηγεσία, με αφορμή τη ΝΑΤΟική άσκηση, έγιναν με την ανοχή -τουλάχιστον - αν όχι τη σύμφωνη γνώμη και την καθοδήγηση της ηγεσίας της «λυκο-συμμαχίας», δηλαδή των ΗΠΑ. Αλλά και προχτές, τη στιγμή που ο Μπ. Ετσεβίτ έφερνε και πάλι στο προσκήνιο την πρόταση για «εφ' όλης της ύλης διάλογο», ανακοίνωση της Ουάσιγκτον υποδείκνυε τον ελληνοτουρκικό διάλογο -είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε ΝΑΤΟικό- ως μέσο επίλυσης των διαφορών, που προέκυψαν από την άσκηση. Χωρίς, βέβαια, να πάρει την παραμικρή θέση, για την ουσία των διαφορών αυτών, δηλαδή, των προκλητικών και παράνομων απαιτήσεων της Αγκυρας.

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι ευθύνες της κυβέρνησης

Ο δεύτερος, βασικός παράγοντας τροφοδότησης της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής έχει να κάνει -δυστυχώς- με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Οταν, παρά την προαναφερόμενη στάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και την αντίστοιχη -λίγο πολύ- στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εγχώριοι κυβερνώντες επιμένουν μονότονα και δογματικά στην εναπόθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος στους ιμπεριαλιστικούς αυτούς οργανισμούς, είναι φανερό στον καθένα, ότι η πολιτική αυτή δεν είναι μόνο αδιέξοδη, αλλά και επικίνδυνη, αφού τροφοδοτεί και ενισχύει αντικειμενικά τις «ορέξεις» της Αγκυρας και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για να ξεδιπλώνεται η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» των «συμμάχων» μας.

Χαρακτηριστική απόδειξη των παραπάνω αποτέλεσε η προχθεσινή απάντηση του Κ. Σημίτη, στα όσα προκλητικά δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Αργά ή γρήγορα η Τουρκία είτε το θέλει είτε όχι θα αντιμετωπίσει την αλήθεια. Θέλει την ευρωπαϊκή συνεργασία ή όχι; Το δίλημμα είναι πιεστικό», δήλωσε ο Κ. Σημίτης, αφού χαρακτήρισε την απόφαση του Ελσίνκι, ως μεγάλη επιτυχία. Λες και δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις για τη στάση των χωρών - μελών της ΕΕ. Λες και δεν είναι οι ίδιες ουσιαστικά χώρες και μέλη στο ΝΑΤΟ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ