Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

-Ποια είναι τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, για να αναγνωριστούν από την εφορία διάφορες δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα;

Για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές: α) Διπλότυπη απόδειξη της κλινικής, από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης και β) Βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής για το χρόνο νοσηλείας του ασθενή και το ποσό των εξόδων αναλυτικά κατά είδος.

Για νοσήλια σε κρατικά και λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα: α) Διπλότυπη απόδειξη είσπραξης του νοσηλευτικού ιδρύματος, από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης β) βεβαίωση του διευθυντή για το χρόνο νοσηλείας και το ποσό των εξόδων αναλυτικά κατά είδος. Οταν στην απόδειξη είσπραξης αναγράφεται ο χρόνος νοσηλείας και τα έξοδα κατά είδος, δεν απαιτείται η βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής.

Για την απασχόληση νοσοκόμου: α) Βεβαίωση του θεράποντα ιατρού για το είδος και τη διάρκεια της νοσηλείας, καθώς και για την ανάγκη απασχόλησης νοσοκόμου. β) Απόδειξη είσπραξης της αμοιβής από το νοσοκόμο.

Για την περίθαλψη ηλικιωμένων: Αντίστοιχα με τα παραπάνω παραστατικά, δηλαδή, ιατρική βεβαίωση και η απόδειξη είσπραξης από την επιχείρηση.

Για την αγορά και τοποθέτηση οργάνων στο σώμα του ασθενή: Εφόσον αποτελούν μέρος των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης απαιτούνται τα ίδια δικαιολογητικά (βεβαίωση γιατρού και διπλότυπο της κλινικής), ενώ σε περίπτωση που τα όργανα ή τεχνητά μέλη προμηθεύτηκαν από το ελεύθερο εμπόριο επισυνάπτεται η απόδειξη λιανικής πώλησης.

Για γυαλιά όρασης, φακούς επαφής και ακουστικά βαρηκοΐας: Βεβαίωση ιατρού και απόδειξη αγοράς.

Για περίθαλψη αναπήρων παιδιών χρειάζονται επίσης η απόδειξη και η βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής από την οποία να προκύπτει ότι το τέκνο του φορολογούμενου πάσχει από ανίατο νόσημα, είναι τυφλό ή κωφάλαλο ή έχει διανοητική καθυστέρηση καθώς και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα τέκνα έχουν ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 600.000 δρχ.

Για νοσήλια που καταβλήθηκαν στο εξωτερικό απαιτείται η θεώρηση των παραστατικών από τον Ελληνα πρόξενο και η επίσημη μετάφρασή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ