Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

-- Σε ποιο πίνακα του εντύπου Ε1 συμπληρώνονται οι προκαταβληθέντες - παρακρατηθέντες φόροι;

Ολες οι περιπτώσεις εισοδημάτων είναι συγκεντρωμένες στον πίνακα 9. Για τα ποσά του φόρου που θα αναγραφούν σε αυτόν τον πίνακα πρέπει να υπάρχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που τα αποδεικνύουν.

  • Στους κωδικούς 313-314 αναγράφεται το ποσό του φόρου που αναλογεί στα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Οσοι έχουν περισσότερες από μια βεβαιώσεις αποδοχών πρέπει να αθροίσουν τα ποσά του αναλογούντος φόρου, όπως αναφέρονται στις βεβαιώσεις των εργοδοτών ή των ταμείων.
  • Στους κωδικούς 315-316 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα αναγράψουν τα ποσά του φόρου που παρακρατήθηκε, ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες από μια βεβαιώσεις θα πρέπει επίσης να αθροιστούν τα ποσά.

-- Σε ποια περίπτωση οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση;

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση όταν το ετήσιο εισόδημά τους είναι πάνω από 800.000 δρχ. Οσοι έχουν εισόδημα, αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις, κάτω από τις 800.000 δρχ. μπορούν να μην καταθέσουν φορολογική δήλωση αν δεν υποχρεώνονται από άλλο λόγο.

-- Σε ποιες περιπτώσεις η υποβολή δήλωσης είναι υποχρεωτική ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος;

Ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση είναι, μεταξύ άλλων, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας από 500 κ.εκ. και πάνω, όσοι έχουν ατομική επιχείρηση και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όσοι εισπράττουν ενοίκια από ακίνητα και όσοι αγόρασαν ακίνητα, καθώς και όσοι έχουν δευτερεύουσα κατοικία ή κατοικούν σε σπίτι μεγαλύτερο από 150 τ.μ.

-- Ποιες είναι οι προθεσμίες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους;

Οι καταληκτικές προθεσμίες ξεκινούν από τις 7 Μάη και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ φτάνουν μέχρι τις 4 Ιούνη. Οσοι όμως έχουν ήδη συμπληρώσει τη δήλωση, μπορούν να την υποβάλλουν και τώρα - σήμερα, αύριο ή άλλη μέρα - καθώς δεν είναι ανάγκη να περιμένουν την κανονική προθεσμία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ