Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η διαχρονική άποψη του «σερίφη»

«Κανείς δεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει σοβαρά την κρίση, κανείς δε συγκροτεί ένα σχέδιο, κανείς δεν επιλέγει μια μέθοδο, απλώς φωνάζουν αυτό που υποθέτουν ότι οι άλλοι θέλουν να ακούσουν. "Δώστε και σώστε". Παλιό κόλπο. Με τη διακήρυξη "να τα πάρουμε από τους πλούσιους, να τα δώσουμε στους φτωχούς" έχουν αγοράσει δημοφιλία εκατομμύρια πολιτικοί με πρώτο τον Ρομπέν των Δασών» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

Προσοχή στις κοινωνικές εκρήξεις

«Οι πλέον σεβάσμιοι από τους "γέροντες" του ΣΕΒ (...) μιλούν σπάνια (...) τούτη τη φορά οι προβληματισμοί, οι κουβέντες τους αφορούν τις εξελίξεις στη χώρα κάτω από το βάρος της διεθνούς κρίσης (...) χαρακτηριστικό των προβληματισμών που διατυπώνονται είναι το θέμα των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας. Στην παρατήρηση ότι από το 4% όλες οι προβλέψεις μιλούν για περιορισμό μεταξύ 1,5% - 2,5% το 2009, εκτιμούν ότι αυτό δεν είναι το μείζον πρόβλημα, καθότι οι άλλες χώρες της Ευρώπης θα κινούνται μεταξύ ύφεσης και ασθενικών επιδόσεων. Το πρόβλημα είναι, πρώτον, αν και πώς διαχέεται αυτή η ανάπτυξη, ώστε να μετριάζονται οι ανισότητες και να αποφευχθούν οι κοινωνικές εκρήξεις και, δεύτερον, εάν θα γίνουν παρεμβάσεις για να τραβήξει η οικονομία μπροστά, να δημιουργηθεί απασχόληση σε τομείς ανταγωνιστικούς, σε υποδομές, των δημοσίων έργων συμπεριλαμβανομένων» (οι «σκέψεις» στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

...κι όμως, στην παραγωγή είναι η λύση

«Καθώς οι Ελληνες σπεύδουν πιο μαζικά από ποτέ στις καταναλωτικές οργανώσεις αναζητώντας λύσεις στα οικονομικά τους προβλήματα, η τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ προλέγει μόνον απαισιόδοξα μηνύματα. Στην έκθεση, μεταξύ άλλων καταγράφεται μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για αγορές ρούχων και υποδημάτων με την πτώση να κινείται στο 15% - 20% μείωση επίσης κατά 3,4% στα είδη σούπερ μάρκετ με τάση η κατανάλωση να περιορίζεται στα πλέον βασικά αγαθά, αύξηση σε αγορές προϊόντων τα οποία προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές έως και 40% και αγοραστική στροφή σε αμφίβολης ποιότητας φθηνών ασιατικών προϊόντων» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ