Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Συμβαίνουν τέτοια πράγματα;

«Συγκλονιστική είναι η αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας Φρανκούρτερ Αλγκεμάινε για την υποτιθέμενη επίθεση εκ μέρους νοτιοσετικών ή ρωσικών στρατευμάτων εναντίον του Πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι (...) "Πολωνία: Η Γεωργία σκηνοθέτησε τους πυροβολισμούς" είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ (...) "ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Στσέτινα επιβεβαίωσε ότι η πολωνική μυστική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας ABW έφτασε στο συμπέρασμα (...) ότι το συμβάν υπήρξε μια σκηνοθεσία προς το συμφέρον του Γεωργιανού προέδρου Σαακασβίλι"» (η καταγραφή στο ΕΘΝΟΣ).

...μετά γνώσεως καραγκιοζικής

«Στην εποχή της απόλυτης ευκολίας και της γενικής σαχλαμάρας, η κρίση ήλθε επιτέλους να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Να τους γυρίσει όλους στα κυβικά τους. Διότι η κρίση είναι σοβαρό πράγμα. Χρειάζεται πολιτικούς και πολιτικές. Χρειάζεται σχέδιο και σοβαρότητα. Χρειάζεται κυρίως μια κοινωνία, που θα αποφασίσει να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέπτη (...) μια κοινωνία που εργάζεται μετρίως, που διεκδικεί ακαταπαύστως, που παράγει ελάχιστα, που καταναλώνει αλόγιστα είναι εξ ορισμού μια εύθραυστη κοινωνία (...) μπορεί να κλυδωνιστεί με την παραμικρή αφορμή (...) εκεί επάνω ξεσπάει η κρίση (...) μια ανέλπιστη ευκαιρία να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι (...) ποιος καραγκιοζάκος θα συνεχίσει να περιφέρει παλαιές συνταγές και αποτυχημένες λύσεις σε καινούργια προβλήματα;» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

...κι ύστερα ανακάλυψαν πάλι το κράτος

«Η παγκοσμιοποίηση είναι μη αναστρέψιμη. Η κατάκτηση αγορών είναι τώρα πιο σημαντική από την κατάκτηση εδαφών. Η αυξανόμενη οικονομική αλληλεξάρτηση καθιστά ταχύτατα παρωχημένο τον πόλεμο. Η οικονομική αλληλεξάρτηση και όχι η στρατιωτική στρατηγική είναι σήμερα ο κύριος εγγυητής της ασφάλειας. Η επανάσταση της πληροφορίας δημιουργεί έναν κόσμο χωρίς σύνορα, στον οποίο το έθνος - κράτος δεν είναι πλέον μια σημαντική μονάδα της οικονομικής δραστηριότητας. Πράγματι, το κράτος γίνεται ένα "νοσταλγικό αφήγημα"» (στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ