Παρασκευή 29 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι «νέοι» και η «δημοκρατία»

«Το πολιτικό σύνθημα για την "κοινωνική προστασία των νέων" ήταν το πρώτο που χτύπησε άσχημα στον Μαλμπράνς. Μα, κύριοί μου, λέει ο συγγραφέας, εδώ δεν πρόκειται για όλα τα παιδιά ούτε για όλους τους νέους. Εδώ μιλάμε για τάξεις. "Τα παιδιά του τραπεζίτη και του διευθυντή της πολυεθνικής, τα παιδιά των ομοίων τους και των συνενόχων τους, δεν έχουν καμιά ανάγκη κοινωνικής προστασίας. Ζουν μια χαρά στα πλούσια προάστια κι έχουν όλα όσα χρειάζονται για τη χειραφέτησή τους". Οσο για τη "δημοκρατία" που έχει δημιουργήσει αυτές τις τάξεις, όλοι πια έχουν καταλάβει πως πρόκειται για μια δικτατορία (...) "Γι' αυτή την πλούσια και κερδοσκοπική ολιγαρχία ο πολίτης σηκώνεται νωρίς για να πάει στη δουλειά, σε αυτή την ολιγαρχία ανήκει η ζωή του, ο χρόνος του, το σπίτι του"» (από τη στήλη του Ρ. Βρανά «Δρόμοι» στα ΝΕΑ).

Οι «πολίτες»

«Η γραμματέας του ΚΚΕ ξεκίνησε τη συνομιλία της με τους δημοσιογράφους στη διακαναλική συνέντευξη της περασμένης Δευτέρας με μια ωμή παραδοχή (...) "εμείς δεν απευθυνόμαστε γενικά και αφηρημένα σε όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, σε όλους τους πολίτες" και συνέχισε περιγράφοντας εκτενώς τις κατηγορίες των πολιτών, προς τις οποίες το ΚΚΕ απευθύνει το μήνυμά του (...) είναι φανερό ότι το ΚΚΕ απλώς ανέχεται τη δημοκρατία, επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς (...) εβδομήντα χρόνια κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού ήταν αρκετά (...) να μπορεί να φαντασθεί ποια θα ήταν η τύχη των πολιτών στους οποίους δεν απευθύνεται το ΚΚΕ (...) απορώ γιατί τους πιάνει υστερία στον Περισσό όποτε ο Πάγκαλος λέει ανοιχτά αυτά που όλοι καταλαβαίνουμε και οι ίδιοι υπονοούν» (ο Σ. Κασιμάτης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο «πολιτικός πολιτισμός»

«Μια πλευρά (...) που εντυπωσίαζε πάντα (...) όσους φοίτησαν στη μεγάλη σχολή του ΚΚΕ (...) ήταν ο πολιτικός πολιτισμός του ανθρώπου (...) χωρίς να υποκύπτει στον πειρασμό δίκης προθέσεων σε αντίθεση με τα ειωθότα (...) όχι μόνο στο ΚΚΕ (...) του οποίου τον πρωταθλητισμό στο τσουβάλιασμα δεν αμφισβητεί κανείς (...) σε ένα χώρο που διακρίνεται (...) για την αγριότητα των εμφυλίων του» (για τον Παπαγιαννάκη - υποτίθεται ότι - γράφει ο Κ. Καρτερός στην ΑΥΓΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ