Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ανακάμπτουν τα κέρδη, βυθίζονται οι εργάτες

«Τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης έχουν περάσει συσσωρεύονται. Ομως δείχνουν επίσης ότι αυτό θα αργήσουν πολύ να το νιώσουν οι εργαζόμενοι. Η ανάκαμψη επιβεβαιώνεται από τη στατιστική, αλλά δεν μεταφράζεται σε οφέλη για τους εργαζομένους με αυξήσεις στους μισθούς και περισσότερες δουλειές. Ανάκαμψη, λοιπόν, αλλά για ποιον; Η αχίλλειος πτέρνα αυτής της ανάκαμψης είναι πως δεν αφορά τους εργαζομένους. Αυτοί θα πρέπει να περιμένουν κάμποσα χρόνια ακόμη, όπως ομολογεί στην εφημερίδα "Λε Μοντ" ο Ολιβιέ Μπλανσάρ. Ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβεβαιώνει έτσι τα συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, όταν σε έκθεσή του έγραφε πως η κρίση για τους εργαζομένους μπορεί να κρατήσει μέχρι και οκτώ χρόνια. Και προειδοποιούσε πως η υψηλή ανεργία εγκυμονεί κινδύνους για την "κοινωνική και πολιτική σταθερότητα" (...) Οπου υπάρχουν... ...αντιφάσεις, υπάρχουν κρίσεις, έγραφε ο Καρλ Μαρξ. Είναι μια φράση κομμένη και ραμμένη για εκείνους που σήμερα ελπίζουν ότι θα αποφύγουν την πολιτική και κοινωνική αστάθεια» (Ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

Ικανοί για το κεφάλαιο και οι δυο

«Οι επικείμενες εκλογές, όπως εκτιμά η αγορά, είναι ίσως οι σημαντικότερες των τελευταίων δεκαετιών για το μέλλον της χώρας. Γι' αυτό και οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα πρέπει να χαϊδέψουν προεκλογικά τα αυτιά των ψηφοφόρων και να γεμίσουν την αγορά με νέες ακάλυπτες επιταγές. Δυστυχώς, για να βγει η χώρα από την κρίση, χρειάζεται σχέδιο και προσωρινά σκληρές και επώδυνες αλλά μακροπρόθεσμα ευεργετικές αποφάσεις» (...) είναι φανερό πλέον, επισημαίνει ο κ. Βάρδας ( πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Σύνδεσμος Πολυκαταστημάτων), ότι «η πρότασή μας για πολιτική συναίνεση σε όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα της οικονομίας και κοινωνίας είναι όσο ποτέ επίκαιρη (...) Απαιτείται όμως και προεκλογική πολιτική συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στα κυρίαρχα θέματα της οικονομίας (...) έτσι ώστε οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, ελεύθερη από το πολιτικό κόστος, να προχωρήσει σε λύσεις άμεσης εφαρμογής και αποτελεσματικότητας» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

Ασφαλείς πηγές

«Το αντιτρομοκρατικό ενδιαφέρον στρέφεται τις προσεχείς ημέρες στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συγκεντρωθούν ο πρωθυπουργός και πολλά κυβερνητικά στελέχη. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός της εκδήλωσης βομβιστικής επίθεσης και στη συμπρωτεύουσα σχεδόν ταυτόχρονα με την επίθεση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας» (στην πάντα καλά πληροφορημένη σχετικά ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ