Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
...και για πατρίδα μια βραχονησίδα

«"Ροβινσώνες" για περίπου μία εβδομάδα σε μια βραχονησίδα νότια της Ανάφης βρέθηκαν 39 Αφγανοί μετανάστες, ανάμεσά τους και 24 παιδιά, το μικρότερο ένα αγοράκι μόλις δύο μηνών (...) Οι μέρες και οι νύχτες ήταν μαρτυρικές. Οι διακινητές φαίνεται ότι τους είχαν δώσει λίγη ξηρά τροφή, ενώ έπιναν νερό μαζεύοντας τη βροχή, που, για καλή τους τύχη, ήταν αρκετή τις τελευταίες ημέρες. Κάποια βράδια προσπαθούσαν ανάβοντας φωτιές να γίνουν αντιληπτοί από κάποιο διερχόμενο πλοίο, χωρίς όμως αποτέλεσμα (...) Το δυσκολότερο ήταν για το μόλις δύο μηνών αγοράκι, που βρισκόταν στην αγκαλιά της μητέρας του, η οποία εκτιμάται ότι το γέννησε στη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού, που αναγκάστηκε να ξεκινήσει να κάνει από το Αφγανιστάν αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

Εγκλήματα; Ποια εγκλήματα;

«Το αμερικανικό Πεντάγωνο έκανε στον (...) Νόαμ Τσόμσκι τη μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσε να κάνει (...) σε έναν συγγραφέα: Απαγόρευσε το βιβλίο του "Επεμβάσεις" στις φυλακές του Γκουαντάναμο (...) Το Πεντάγωνο δεν επέτρεψε σε κρατούμενο στο Γκουαντάναμο να διαβάσει το βιβλίο του Τσόμσκι όταν του το έστειλε ο δικηγόρος του. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το Πεντάγωνο το θεώρησε "αντιαμερικανικό, αντισημιτικό και αντιδυτικό" (...) Τι έχει γράψει που αξίζει να απαγορευτεί; (...) Γράφει πως τα εγκλήματα πολέμου του Πενταγώνου είναι παρόμοια με εκείνα που δικάστηκαν στις δίκες της Νυρεμβέργης» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

Ξεκοκάλισμα

«Η οργάνωση ιδρύθηκε στις αρχές του 1990. Αρχικά, ο χαρακτήρας της ήταν διεκδικητικός και ακτιβιστικός. Τα έσοδα προέρχονται από συνδρομές των μελών, εκδηλώσεις, συναυλίες κ.ά. (...) Στις 13/3/2002 πραγματοποιείται τροποποίηση του καταστατικού για την "παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής, επισιτιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες" προκειμένου η οργάνωση να εγγραφεί στο Ειδικό Μητρώο της ΥΔΑΣ και να λάβει επιχορηγήσεις (...) Το 2004 - 2005, η οργάνωση έλαβε από την ΥΔΑΣ 178.155 ευρώ ως προκαταβολή σε εγκριθέν ποσό 320.310 ευρώ για προγράμματα. Δεν έγινε απόδοση λογαριασμού και τον Μάιο 2009 η οργάνωση εκλήθη με δικαστικό επιμελητή να παρουσιασθεί στην Επιτροπή Ακροάσεων της ΥΔΑΣ για έλεγχο» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ