Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Φοβού τους Δαναούς

«Πέρα από τη φοροδιαφυγή ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα πρέπει να προωθεί και στόχους κοινωνικής πολιτικής - ανάμεσά τους και τη δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος (...) αποτελεί ασφαλώς θετικό γεγονός το ότι η κυβέρνηση φαίνεται να ξεπερνά τους αρχικούς της δισταγμούς και να συζητά πλέον το ενδεχόμενο να αυξήσει τον ανώτατο συντελεστή φορολογίας κατά πέντε μονάδες. Προφανώς δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε θα μπορούσε ποτέ το έλλειμμα να αντιμετωπιστεί μόνο με αύξηση των φόρων. Η δημιουργία αισθήματος δικαιοσύνης ωστόσο είναι προϋπόθεση για να γίνουν κοινωνικά αποδεκτά τα μέτρα που θα χρειαστούν» (από το κύριο αρθρο στα ΝΕΑ).

Χρυσή ευκαιρία για τα κέρδη

«Ενας από τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής είναι μια γενικευμένη στροφή στην "πράσινη ανάπτυξη", στην "πράσινη επιχειρηματικότητα". Δημιουργείται ένα ειδικό ταμείο, το Tαμείο Aναχρηματοδότησης της Oικονομίας, το οποίο θα αντλεί κεφάλαια από τις αγορές, μέσω έκδοσης ειδικών ομολόγων, παραδείγματος χάρη "πράσινων" ομολόγων, και θα προωθεί συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση μεγάλων παραγωγικών αναδιαρθρώσεων (...) Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι μόδα, είναι όρος επιβίωσης, είναι επιταγή, αλλά και χρυσή ευκαιρία για μια χώρα με χαρακτηριστικά όπως τα δικά μας. Εχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα που επιτρέπουν να είμαστε πρωτοπόροι και να δώσουμε διέξοδο στο αδιέξοδο του παραγωγικού προτύπου της χώρας μας» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Υποκρισία

«Από σήμερα και για τις επόμενες 10 ημέρες η καρδιά του πλανήτη θα χτυπά στην Κοπεγχάγη, όπου ηγέτες και αξιωματούχοι απο 192 χώρες θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (...) η διάσκεψη ωστόσο κάθε άλλο παρά οικολογική θα είναι. Περισσότερες απο 1.200 λιμουζίνες, πολλές εκ των οποίων ήρθαν απο τη Σουηδία, 140 ιδιωτικά τζετ και 20.000 προσκεκλημένοι θα απελευθερώσουν όσο διοξείδιο του άνθρακα παράγει μια πόλη 150.000 κατοίκων. Πόσες απο τις παραπάνω λιμουζίνες θα είναι υβριδικές; Μόλις πέντε σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ