Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το δίκιο

«Δεν έλειψε ποτέ από τις διεκδικήσεις του κλάδου, που ήταν πολλές και σκληρές στην ογδοντάχρονη διαδρομή της ζωής του. Αν σήμερα κατεβαίνει στα μπλόκα, πριν από τριάντα πέντε χρόνια αναμετριόταν με τους "τσιφλικάδες" (...) Πρωτοστάτησε στις δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων το 1976 για τη διανομή σε φτωχούς αγρότες χωραφιών που ανήκαν σε παλαιό "τσιφλικά" της περιοχής. "Τον Νοέμβριο του 1976 εισβάλαμε δυναμικά με τρακτέρ στα χωράφια σπάζοντας τις χοντρές αλυσίδες που έφραζαν την είσοδο και σπείραμε σιτάρι", λέει στην "Κ" ο "άνθρωπος από μέταλλο" όπως τον αποκάλεσαν τότε, για την άκαμπτη στάση που τήρησε ως ηγέτης των μαχητικών ακτημόνων της περιοχής.

ο νόμος

"Μας έσυραν στα δικαστήρια, αλλά δεν υποχωρήσαμε και μάλιστα το καλοκαίρι μπήκαμε να θερίσουμε, αλλά επενέβη η αστυνομία και έγιναν σοβαρά επεισόδια. Μας κατάσχεσαν δύο θεριζοαλωνιστικές μηχανές που είχαμε νοικιάσει, αλλά οι κάτοικοι όρμησαν και τις απελευθέρωσαν. Τρεις μέρες μετά εισβάλαμε και πάλι στα χωράφια, αυτή τη φορά με δρεπάνια και κόσες και θερίσαμε τη σοδειά". Πέντε χρόνια μετά σημειώθηκαν νέα βίαια επεισόδια, όταν η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει την επέκταση του νεκροταφείου σε έκταση του "τσιφλικιού". "Την ώρα που θάβαμε τον νεκρό ήρθε η αστυνομία και μας ζήτησε να τον βγάλουμε. Τους είπα ότι ο νεκρός αυτός είναι δυναμίτης και όποιος αποτολμήσει να τον ξεθάψει θα τιναχθεί στον αέρα. Αυτή τη φράση την έβαλαν στο κατηγορητήριο και με παρέπεμψαν με βαριές κατηγορίες, αλλά απαλλάχθηκα και τελικά το νεκροταφείο επεκτάθηκε", αναφέρει.

ο αγώνας

Ακολούθησαν μακροχρόνιες διώξεις εις βάρος του, αλλά και άλλων συγχωριανών του που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, αλλά 600 στρέμματα του "τσιφλικιού" παρέμειναν ως ομαδική καλλιέργεια του χωριού που λειτουργεί με την επωνυμία "ομαδική Μεταλλικού", ενώ άλλα 650 στρέμματα εξακολουθούν να καλλιεργούνται από μεμονωμένους ακτήμονες. "Εχουμε συγκεντρώσει από την καλλιέργεια το ποσό των 160.000 ευρώ και σχεδιάζουμε να φτιάξουμε ένα πολιτιστικό κέντρο και έναν δρόμο στο χωριό", λέει».

(ένας από τους «παράνομους», κατά την κυβέρνηση, ο Γιώργος Σοφιανίδης, από το Μεταλλικό Κιλκίς / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ