Σάββατο 6 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Υποκρισία

«Προϋπόθεση για την επιτυχία του Προγράμματος Σταθερότητας είναι η κοινωνική ανοχή. Προϋπόθεση γι' αυτήν είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα άντλησης εσόδων το 2011 και από τα υψηλά εισοδήματα. Προς το παρόν, όμως, τα βάρη πέφτουν κυρίως στις πλάτες των δημοσίων υπαλλήλων. Σαν να μην έφθανε αυτό, δέχονται και προπαγανδιστική επίθεση. Προβάλλεται το επιχείρημα ότι το κονδύλι για μισθούς είναι υψηλό. Πράγματι, αλλά οφείλεται στον μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και όχι στο ύψος των μισθών, που είναι από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε. Γι' αυτό, όμως, ευθύνεται το πολιτικό σύστημα και όχι οι υπάλληλοι (...) Στην πραγματικότητα, για να δικαιολογήσει τις πράξεις του το πολιτικό σύστημα επικαλείται εκφυλιστικά φαινόμενα που το ίδιο εξέθρεψε (...) Ενδεικτικό της υποκρισίας είναι ότι διάφοροι χρυσοπληρωμένοι κατακεραυνώνουν τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Η αλήθεια είναι ότι το πολιτικό σύστημα κρατάει απαράδεκτα χαμηλά τον βασικό μισθό και τον συμπληρώνει με επιδόματα. Η πρακτική αυτή εκθέτει τους υπαλλήλους σε προπαγανδιστικές επιθέσεις και κυρίως τους καταδικάζει σε χαμηλή σύνταξη. Οι χρυσοπληρωμένοι κατακεραυνώνουν και τα "ρετιρέ". Η αλήθεια είναι ότι (με εξαίρεση ορισμένες ΔΕΚΟ) στο Δημόσιο ελάχιστες αμοιβές είναι υψηλές και όπου υπάρχουν τέτοιες δίνονται σε "κολλητούς" των υπουργών. Γιατί, λοιπόν, τέτοια μανία για την περικοπή μισθών; Μόνο γιατί αποδίδει άμεσα ή και επειδή οι αγορές έχουν φετίχ με τα μέτρα που "στάζουν αίμα";» (ο Σταύρος Λυγερός στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Θέλουν κι άλλα

«Το οικονομικό επιτελείο θα δώσει την επόμενη βδομάδα μια ακόμη κρίσιμη εξέταση, καθώς θα ανακοινώσει τις βασικές αρχές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου (...) η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μπορεί να προκύψει μέσα από φορολογικές ρυθμίσεις που θα ενθαρρύνουν επενδύσεις» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

...και προπάντων ζεστό κρατικό χρήμα

«Tο οικονομικό πρόβλημα της Eλλάδας θεωρείται πιθανόν ότι θα επιδεινωθεί (...) το αντίδοτο δεν μπορεί να βρεθεί αλλού παρά στην κυβερνητική δράση για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, στη στήριξη των τραπεζών και στη χωρίς καμιά χρονοτριβή ενεργοποίηση όλων των προγραμμάτων του EΣΠA για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ