Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι φουκαριάρηδες εργοδότες

«Τα περί τριμερούς ασφαλιστικού συστήματος είναι εξωπραγματικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εισφορές των ασφαλισμένων είναι εικονικές. Τα πάντα τα καταβάλλει ο εργοδότης (...) η επιχείρηση φέρει πολύ μεγαλύτερα βάρη από αυτά που επίσημα της αναλογούν. Και εν τούτοις, συνεχώς καθυβρίζεται και η προσφορά της υποβαθμίζεται» (ο Α. Ανδριανόπουλος στο ΒΗΜΑ).

Η αναγκαία απάντηση

«Οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι ίσως να χρειαστεί να καταφύγουν ακόμη και σε μέτρα καταστολής προκειμένου να αναγκαστούν οι λαοί να αποδεχτούν την υφαρπαγή ενός μεγάλου μέρους του εισοδήματός τους που θα θυσιαστεί στο βωμό των αγορών. Και ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης ετοιμάζουν το κατάλληλο κλίμα. Γιατί να πρέπει οι Γερμανοί φορολογούμενοι να σώσουν τον λαό μιας χώρας που το βρίσκει εξωφρενικό να βγαίνει στη σύνταξη όχι στα 61 αλλά στα 63 χρόνια; "Γιατί οι Γερμανοί να πρέπει να εργάζονται μέχρι τα 67 χρόνια, για να βγαίνουν οι Ελληνες νωρίτερα στη σύνταξη;" απορούσε προχθές η γερμανική εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε". "Γιατί να πρέπει οι Ισπανοί εργαζόμενοι να πάρουν αύξηση 1%, ενώ το γερμανικό συνδικάτο ΙG Μetall αποδέχεται μηδενικές αυξήσεις για τους Γερμανούς εργαζομένους;" αναρωτιόταν η βρετανική "Ντέιλι Τέλεγκραφ". Παρόμοια ερωτήματα θέτουν και πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, από αυτές που εκλέχτηκαν υποσχόμενες μονάχα τα καλύτερα στους λαούς τους και που σήμερα δε βρίσκουν άλλη λύση γι' αυτούς παρά μονάχα την ισοπέδωσή τους προς το χειρότερο. Η εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", όμως, εκφράζει τις ανησυχίες της για τη "λαϊκή αναταραχή" που μπορεί να προκαλέσουν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας: "Πόση δυστυχία μπορεί να αντέξει ένας λαός;". Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να τη δώσει παρά μόνο ο ίδιος» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ)

Πώς να μάθει το παιδί γράμματα;

«Την περίοδο 2002-2007 από την πρωτοβάθμια διέκοψαν τη φοίτησή τους 24.588 μαθητές, από τα Γυμνάσια 82.719 ενώ από τη βαθμίδα της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης ο αριθμός - ρεκόρ των 101.744 μαθητών (...) στοιχεία όπως η φτώχεια, η ανέχεια, ο οικονομικός καταναγκασμός, η έλλειψη στοιχειωδών μέσων για αξιοπρεπή διαβίωση δημιουργούν ένα αρνητικό υπόβαθρο για την παρακολούθηση του σχολείου» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ