Σάββατο 25 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Εφιάλτης: «Η εικόνα μοιάζει εφιαλτική. Ως το 2032, χρονολογία που για πολλούς φαντάζει μακρινή, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, το ήμισυ το πληθυσμού της Γης θα αντιμετωπίζει σοβαρότατες ελλείψεις στο νερό, η αστικοποίηση θα περιλαμβάνει το 70% της επιφάνειας του εδάφους και θα χρειαστεί να τραφούν επιπλέον δύο δισ. στόματα. Να ποια είναι τα συμπεράσματα ομάδας 1.100 επιστημόνων, οι οποίοι για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών συνέταξαν επί χάρτου το μέλλον του πλανήτη» («ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Η εικόνα: «Σε 30 χρόνια το 70% της επιφάνειας της Γης θα έχει υποστεί σοβαρές συνέπειες από τις δραστηριότητες του ανθρώπου. 1.183 είδη πουλιών (το 12% του πλανήτη) και 1.130 είδη θηλαστικών (το ένα τέταρτο του πλανήτη) απειλούνται με εξαφάνιση... Υπάρχουν 2,2 δισεκατομμύρια περισσότερα στόματα να θρέψουμε απ' ό,τι το 1972 και θα υπάρχουν άλλα 2 δισεκατομμύρια σε 30 χρόνια... Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο κάτοικοι των πόλεων, κυρίως στην Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική, ζουν σε παραγκουπόλεις. Το ένα πέμπτο του πληθυσμού του πλανήτη ευθύνεται για το 90% της κατανάλωσης. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού, περίπου 4 δισ. άνθρωποι, ζουν με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα». (Από την Εκθεση του ΟΗΕ - «ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ» - «ΒΗΜΑ»).

Επιτεύγματα. «Στο "παρά πέντε" επικυρώνει η χώρα μας τελικά το Πρωτόκολλο του Κιότο για τις κλιματικές αλλαγές... Η Ελλάδα λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που είχε δώσει στα κράτη - μέλη η Ε.Ε. (31/5/2002) θα είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που επικυρώνει το Διεθνές Πρωτόκολλο... Αν και το 1994 η χώρα μας, κυρώνοντας τη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές, είχε δεσμευτεί πως έως το 2000 θα είχε αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μόνο κατά 15%, τελικώς η αύξηση άγγιξε το 20%» (Μανίνα Ντάνου - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ