Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Η αποτυχία του καπιταλισμού... «Ουδέποτε ο κόσμος ήταν τόσο επιρρεπής σε μια οικονομική κρίση όσο είναι σήμερα... Με την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Τουρκία να βαδίζουν στο χείλος του γκρεμού το τελευταίο δωδεκάμηνο, αλλά και ολόκληρη τη Λατινική Αμερική να περιμένει να απολαύσει από τα οφέλη τα προγράμματα φιλελευθεροποίησης των οικονομικών της, πρέπει να παραδεχτούμε ότι αποτύχαμε να αντιμετωπίσουμε τα βασικά προβλήματα του καιρού μας» (Τζόζεφ Στίγκλιτς, πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας - «ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ» - «ΒΗΜΑ»)

Και η αιτία... «Οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά τη δεκαετία του '90 ήταν μειωμένοι κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τους ρυθμούς ανάπτυξης των προ των μεταρρυθμίσεων (σ.σ. νεοφιλελεύθερων) δεκαετιών, ενώ η ευελιξία στην αγορά εργασίας έφερε πτώση των αμοιβών των εργαζομένων αλλά όχι και πτώση της ανεργίας» (Ο ίδιος).

Ο γεφυροποιός: «Οι αμερικανογερμανικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε μια από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων ετών, εκτιμούν κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους, αλλά και Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αναλυτές στην Ουάσιγκτον. Οι τελευταίοι, μάλιστα, σημειώνουν ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές που προκάλεσαν η κάθετη αντίθεση του καγκελάριου Σρέντερ στην αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράκ... Καθοριστικός ίσως αποβεί ο ρόλος του Γιόσκαρ Φίσερ, ο οποίος χαρακτηρίζεται στην Ουάσιγκτον ως "συνεπής και ειλικρινής" και θα κληθεί να λειτουργήσει ως "γεφυροποιός"» (Αθ. Ελλις - «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ